Perheen voimin opiskelemassa

Meillä SAMIssa on monesti käynyt siten, että äiti tai isä on opiskellut meillä aikoinaan ja vuosikymmenien jälkeen heidän lapsi on tullut opiskelemaan. Monesti on käynyt niinkin, että sisarukset ovat opiskelleet samaan aikaan. Harvoin - jos koskaan - on ollut sellaista tilannetta, että lähes koko perhe on opiskellut samaan aikaan meillä.

Meillä oli harvinainen tilanne, kun Sanion perheestä lähes kaikki olivat opiskelemassa meidän oppilaitoksessa. Perheen äiti, Tuula, opiskeli Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkintoa. Samoin opiskeli tytär Mari. Molemmat valmistuivat kodinhuoltajiksi kevätjuhlissa 2017. Isä, Hannu, opiskelee Kiinteistöpalvelujen perustutkintoa ja valmistuu kiinteistönhoitajaksi arvioidusti keväällä 2019. Toinen tytär, Kati, puolestaan opiskelee Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa ja valmistuu tarjoilijaksi arvioidusti keväällä 2018.

Ennen kuin Tuula ja Mari valmistuivat, oli viisihenkisestä perheestä neljä jäsentä opiskelemassa samaan aikaan. Miten näin erikoiseen tilanteeseen päädyttiin?

Sanion perheellä on maatila Ihamaniemessä. Pari vuotta sitten uusien EU-direktiivien myötä maatilojen vaatimukset kasvoivat ja edessä olisi ollut uuden navetan rakentaminen ja maatilan laajentaminen vuokraamalla lähiseutujen pellot. Pohdintojen jälkeen perhe miettivät, ettei uudet investoinnit ja laajentamiset ole kannattavia. Näin syntyi päätös, että maatilatoiminta sai loppua ja lehmät siirrettiin pois.

Edessä oli alan vaihto. Äiti, Tuula, ja tytär, Mari, olivat jo auttaneet naapuria vuokramökkien siivoamisessa. He huomasivat myös, että lähialueella on paljon iäkkäitä ihmisiä. Useimmilla heillä ei ole omia kyytejä kaupoille, jonne on pitkät matkat. Syntyi idea, että he saattavat perustaa yrityksen, joka auttaa ikäihmisiä, jotta voivat olla omassa kodissa, eikä tarvitse mennä hoitokotiin.

Jotta mahdollisen tulevan yrityksen pyörittämiseen on tarpeeksi osaamista, Tuula ja Mari päättivät lähteä opiskelemaan Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkintoa. Toinen tyttäristä, Kati, mietti ensin lähihoitajaksi kouluttautumista, mutta päätyi viime hetkillä kuitenkin opiskelemaan tarjoilijaksi. Tällä hetkellä Kati asuu Sulkavalla, jotta työssäoppimispaikkaan olisi lyhyt matka. Isä, Hannu, oli oma-aloitteinen ja kävi kyselemässä kunnalta oppisopimuspaikkaa. Kunta oli tästä mielissään ja Hannu päätyi opiskelemaan Kiinteistöpalvelujen perustutkintoa oppisopimuksella. Toiveena on, että koulutuksen jälkeen olisi mahdollista työllistyä kunnalle.

Vaikka lähes koko perhe on opiskelemassa, ei se asettanut isoja haasteita arkielämään. Plussapuolina oli yhteiskyydit kotitilalta kouluun ja takaisin. Koulutöistäkin tuli puhuttua paljon kotona. Ainoana huonona puolena koko perheen opiskelussa oli se, että välillä kukaan ei ollut kotona. Piti miettiä tarkkaan, että kuka lämmittää uunin sekä ruokkii ja hoitaa kissat ja koiran. Näistäkin onneksi selvittiin.