Tarpeistoa maailman parhaimpaan oopperaan

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto oli mukana toteuttamassa koululaisoopperan Ihmepoika A:n lavastusta ja tarpeistoa. Samainen teos valittiin vuoden parhaaksi oopperaksi.

YAMawards, eli The Young Audiences Music Awards palkitsee luovia ja innovatiivisia nuorille suunnattuja musikaalisia toteutuksia viidessä eri kategoriassa. Tänä vuonna kilpailuun osallistui yli 60 teosta 17 eri maasta.

Voittajat julkaistiin 4.9.2017 Portigalissa Portossa. Kategoriassa 'Paras ooppera' voiton sai Suomen kansallisoopperan ja -baletin esittämä koululaisooppera Ihmepoika A, jonka tarinan on kirjoittanut tunnettu rap-artisti Paleface.

SAMIn kulttuurialan opettaja Anne Peltonen kertoo hieman projektin taustoja:
"Asiakkaan toiveena oli, että ooppera tehdään ekologisesti. Tarpeiston osalta tämä tarkoitti sitä, että uusien materiaalien hankkimista pyrittiin välttämään ja aikaisemmissa oopperoissa käytettyjä materiaaleja hyödynnettiin mahdollisimman paljon."

Projekti alkoi kesäkuussa 2016, jolloin Anne Peltonen kävi lavastus- ja tarpeistosuunnitelmia läpi Suomen kansallisoopperan ja -baletin lavastaja/puvustaja Anna Kontekin sekä muun työryhmän kanssa. Tämän jälkeen aloitettiinkin työt. Ensin tarpeistosta tehtiin mallikappaleet, jonka jälkeen päästiin valmistamaan lopulliset työt.

Mitä kaikkea SAMIssa sitten tehtiin?
"Valmistimme erikoistarpeistoa, johon kuului metalli-, puu-, tekstiili- ja vaatetustöitä. Vanerilevyt muutettiin muistuttamaan Fiskarsin saksia. Saimme painaa kangasta, maalata silkkejä, värjätä silkkejä, kaavoittaa asuja, leikata ja ommella sekä neuloa ja huovuttaa, maalata ja patinoida suurella tunteella", kertoo Anne Peltonen.

 

Tilaukseen kuului myös esinesuurennoksia eri tekniikoin sekä hyvin haastavien materiaalien kautta mm. isoja kaloja, sateenvarjojen päällä olevia jätti vihanneksia, suuria köynnöskasveja ja jättisaksia.

Kangasta käytettiin paljon. Noin 300 metriä silkkiä ommeltiin ja muokattiin kahdeksi taustaksi, kasvimaskiksi sekä 60 kappaleeksi viittoja. Myös pientarpeistoa tehtiin huovuttamalla, neulomalla, ompelemalla ja värjäämällä ja patinoimalla.

 

Anne Peltonen vielä muistuttaa, että SAMI on tehnyt yhteistyötä Suomen kansallisoopperan ja -baletin kanssa jopa 20 vuotta. Ihmepoika A:n tarpeiston osalta oopperan työryhmä aloitti neuvottelut suoraan SAMIn kanssa, mikä on hieno ja kiitettävä osoitus laadusta sekä onnistuneista töistä.

Ihmepoika A:n lavastus- ja tarpeistoprojektissa SAMIn opiskelijoista oli mukana:
Kati Keskinen, Susanna Mutka, Milla Holvi, Tiia Hyypiä, Ilkka Kuusimäki, Hilkka Olkkola, Vera Pennonen, Tatjana Bogdanova, Nina Kelviainen, Minna Aaltonen, Aida Janatuinen, Minttu Hämäläinen, Päivi Kuosmanen, Alina Ruotsalainen, Maria Kaihlanen, Markku Paintola, Talvikki Ulvelin ja Iiris Rasku.

Opettaja ja ohjaajat: Anne Peltonen, Heikki Lyytikäinen ja Teija Summanen

Artikkelin kuva: Suomen kansallisooppera ja -baletti. Muut kuvat: Anne Peltonen.