Yhteistyöllä työvoimaa
Opiskelijoiden työllistymisen tukemiseen ja erityisesti työvoimapula-alojen työvoimatarpeen kasvattamiseen tarvitaan monialaisen ja moniammatillisen yhteistyön tehokkaampaa hyödyntämistä. Näillä voidaan edistää työvoiman saantia, joka vahvistaa yritysten kilpailukykyä ja kasvumahdollisuuksia sekä etenkin kasvattaa työllisyyttä.
Parempien työelämätaitojen ja -valmiuksien kouluttamisella mahdollistetaan kaikille opiskelijoille – koulutuksessa aliedustetut ryhmät huomioiden – paremmat valmiudet työllistyä ja toimia osana työyhteisöä. Työelämävalmiudet vastaavat työelämän tarpeita ja kehitettävät koulutuskokonaisuudet vahvistavat opiskelijoiden työllistymistä ja työelämässä viihtymistä. Hankkeen toimintatavat edistävät myös kohtaantoa ja vahvistavat työantajien valmiuksia vastata monimuotoistuvan työntekijäryhmän tarpeisiin. Hanke vaikuttaa ammatillisen koulutuksen laadun ja vaikuttavuuden parantumiseen.
Hankeaika
1.1.2025 – 30.6.2026
Tavoitteet
Hankkeessa kehitetään työelämälähtöisen koulutuksen laatua ja tarjontaa, luodaan matalampi kynnys työelämään siirtyville, parannetaan yritysten valmiuksia ottaa vastaan työelämään valmistuvia sekä varmistetaan valmistuvien opiskelijoiden työelämävalmiudet yritysten toivomalle tasolle. Heikommassa asemassa olevien työelämään kiinnittymistaidot ja työllistyminen vahvistuvat, ja seudullinen alueen työvoiman saanti paranee.
Tavoitteena on työllistymisen lisääminen uusilla tukitoimilla. Verkkoon rakennettavat koulutuskokonaisuudet tukevat opiskelijoiden työelämävalmiuksia. Hankkeessa toteutetaan uusi työelämään valmennuksen malli, jonka avulla oppilaitoksen ohjaushenkilöstö voi antaa konkreettista tukea opiskelijalle työpaikalla.
Tavoitteena on tukea yrityksiä opiskelijoiden kytkeytymisessä työhön ja työpaikkaan. Tilaisuuksissa ja tapahtumissa annetaan uutta tietoa ja näkökantoja, jotka vahvistavat yritysten ymmärrystä sukupolvien eroista tai uusista tavoista huomioida opiskelijoiden siirtymistä työelämään.
Toimenpiteet
Hankkeessa kehitetään uusia tapoja koulutukseen ja työelämään siirtymisen tukemiseksi, huomioiden erityisesti koulutuksessa aliedustetut ryhmät.
Lisäksi suunnitellaan ja rakennetaan työelämävalmiuksia tukevia ja kehittäviä koulutuskokonaisuuksia. Koulutukset toteutetaan oikea-aikaisesti verkko-oppimisympäristössä. Kokonaisuuksia pilotoidaan hankkeen aikana ja kehitetään palautteen pohjalta, ja tavoitteena on kytkeä ne kaikille opiskelijoille suunnattuun koulutustarjontaan.
Hankkeessa toteutetaan myös pilotteja, joissa ohjaaja toimii opiskelijan tukena työpaikalle mentäessä ja auttaa työhön ja työpaikkaan perehtymisessä. Valmennusmalli työelämään rakentuu hankkeen aikana ja sitä toteutetaan opiskelijalähtöisesti. Tavoitteena on määrittää, millainen ohjaus ja tukimalli hankkeen kohderyhmää palvelee parhaiten, jotta se edistää heidän työhönsä kytkeytymistä ja ehkäisee työpaikalla oppimisen keskeytymistä.
Yrityksille järjestetään tilaisuuksia ja teematyöpajoja, joissa vahvistetaan osaamista ja tietoisuutta asioista, joita on tärkeä huomioida opiskelijoiden siirtyessä työelämään sekä millä eri toimintatavoilla opiskelijoiden motivaatioon voidaan vaikuttaa työpaikoilla.
Toteuttaja
Itä-Savon koulutuskuntayhtymä, Ammattiopisto Samiedu
Budjetti
151 233 €