18.09.2024

Opiskelijamme Jasmin Kärkkäinen European Young Chef Award -finaaliin Sisiliaan

Ravintola- ja cateringalalla opiskeleva savonlinnalainen kokki Jasmin Kärkkäinen, 19, voitti European Young Chef Awardin Saimaan alueen karsinnan ja etenee Sisiliassa 27.–30. marraskuuta järjestettävään finaaliin. Kansainväliseen kilpailuun osallistuu kilpailijoita European Region of Gastronomy -tittelin saaneilta alueilta Euroopasta. Kärkkäinen edustaa finaalissa Saimaan alueen ruokakulttuuria.

– Ihan superhyvä fiilis ja olen tosi ylpeä itsestäni. Edelleen on vaikea sisäistää, että oikeasti voitin semifinaalin ja olen lähdössä finaaliin Sisiliaan, Kärkkäinen kertoo iloisen hämmentyneenä. 

Saimaan alueen osakilpailu järjestettiin Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveriassa Joensuussa 17.9. Nuoria kokkeja oli kisaamassa kolme, joista kaksi Riverialta ja Kärkkäinen Samiedusta. Kilpailijat valmistivat päivän aikana perinteisen annoksen, jonka jälkeen oli vuorossa innovatiivinen muunnos annoksesta. Kilpailutyöt esiteltiin teemaan liittyvien kuvien ja tarinoiden avulla viisihenkiselle tuomaristolle, joka koostui Saimaan alueen ravintola-alan ammattilaista ja median edustajista. 

Jasminin perinteinen annos oli hirvenlihapullat juuressoseella ja sienikastikkeella sekä sokeroituja puolukoita. Perinteinen annos on hänen lapsuutensa makumuisto. Innovatiivisessa muunnoksessa Jasmin toi lautaselle hänen lempivuodenaikansa syksyn eri makujen, värien ja rakenteiden muodossa. Myös tässä pääraaka-aineena oli hirvi. Hirvenmetsästys on kuulunut itäsuomalaiseen kulttuuriin vuosisatoja ja myös annoksen muut raaka-aineet olivat Saimaan alueelta, sienet ja marjat lähimetsistä ja juurekset lähitiloilta. Annoksen palleroporonjäkälä oli Kärkkäisen itsensä keräämää. 

Päätuomari Anni Korhonen hehkutti Kärkkäisen luomaa makumaailmaa.  

– Hirven sisäfile on tunnetusti haastava raaka-aine, mutta Kärkkäisen annos oli uskomattoman maukas ja hieno kokonaisuus. Tuomaristona saimme tähdet silmiimme, kun kuulimme kuinka Kärkkäisen tapa valmistaa ruokaa ja myös kausiajattelu pohjautui oman perheen perinteisiin. Jasmin myös kattoi annokset mummonsa vanhoille lautasille. Kilpailu koetteli kaikkien paineensietokykyä, mutta myös näistä haasteista Kärkkäinen suoriutui kiitettävästi. 

Kisavalmentaja, ravintola- ja cateringalan opettajamme Sami Kokkonen kertoo ihailevansa Kärkkäisen kehitystä kokkina.  

– Keskittyminen, paineensietokyky ja halu oppia ovat Jasminin valttikortteja ja tekevät hänen valmentamisestaan antoisaa. Olen todella ylpeä hänen kehittymisestään, Kokkonen sanoo.

Opiskelijamme edustaa Saimaata jo toista vuotta peräkkäin European Young Chef Award –finaalissa. Viime vuonna finaalissa kilpaili meillä kokiksi opiskellut Matias Roisko.

Kuvassa Jasminin valmistelema kilpailuannos. Kuvaaja: Sami Kokkonen.

Jaa artikkeli