Usein kysyttyä

Mitä tavoittelen koulutuksella?

Yleensä opiskelun tavoitteena on tutkinto ja pätevyys toimia alalla.

Mutta ihan yhtä yleistä on hakea meiltä uutta osaamista vain sen verran kuin sinulla sillä hetkellä on tarve, esimerkiksi työllistymisen helpottamiseksi. Voit siis opiskella vain yksittäisiä tutkinnon osia kaikista tutkinnoista.

Esimerkiksi merkonomi opiskelee lisää taloushallinnon osaamista. Tai kuljetusalalla jo toiminut pätevöityy linja-autonkuljettajaksi opiskelemalla vain siihen vaadittavat tutkinnon osat.

Ammatillinen koulutus on ketterää!


Miten hakeudun koulutukseen?

Koulutuksiin haetaan täällä Samiedun verkkosivuilla. Täältä löydät kaikki koulutuksemme.

Koulutuksia pääset selaamaan valitsemalla vasemman reunan valikosta:
Tule opiskelemaan -> Koulutustarjonta

Tutkinnot ja tutkinnon osat -sivulla voit selata tutkintokoulutuksiamme. Etsimisen helpottamiseksi sivulla on erilaisia valmiita suodattimia sekä haku-toiminto.

Kortti- ja lupakoulutukset -sivulla voit selata korttikoulutuksiamme, sieltä löydät mm. hygieniapassikoulutukset, ensiapukoulutukset sekä tulityökorttikoulutukset – ja muita työelämässä tarvittavia lupakoulutuksia.

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus, TUVA -sivulla voit tutustua TUVA-koulutukseen. Koulutus on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat opiskeluvalmiuksien vahvistamista tai apua ja ohjausta ammatin valintaan – olitpa nuori, aikuinen tai vaikkapa maahanmuuttaja.

Työvoimakoulutukset -sivulta löydät Samiedun avoinna olevia työvoimakoulutuksia. Huom. Työvoimakoulutuksiin haetaan TE-toimiston hakupalvelussa. Lisätietoa ja apua työvoimakoulutukseen hakeutumisesta saat TE-toimistostasi.

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan koulutuksen, hae koulutukseen kyseisen koulutuksen sivulta löytyvän Hae koulutukseen -painikkeen kautta. Täytä hakulomake ja lähetä se. Olemme sinuun yhteydessä ja kutsumme haastatteluun.

Mikäli haluat hakea vain jonkin tutkinnon johonkin yksittäiseen tutkinnon osaan, hae tutkintoon, mutta kirjoita mihin tutkinnon osaan haet omin sanoin hakulomakkeen lisätiedot -kohtaan, hakijan vapaa kuvaus -sarakkeeseen.

Jatkuva haku on aina auki!


Miten opiskelu tapahtuu?

Ammatillinen opiskelu sisältää yleensä lähiopetusta ja -ohjausta oppilaitoksessa, verkko-opintoja, työpaikalla järjestettävää koulutusta sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustapa vaihtelee tutkinnoittain.

Joissakin tutkinnoissa ja tutkinnon osissa on mahdollisuus monimuoto- tai verkko-opiskeluun. Lähes aina ammatillisen koulutuksen keskeinen oppimisympäristö on työelämä, jossa myös annat näytöt osaamisestasi.


Miten aiempi osaamiseni huomioidaan?

Sinulla voi olla jo hankittuna aikaisempaa osaamista joko koulutuksen, työkokemuksen tai harrastuneisuuden muodossa.

Tämä aikaisempi osaamisesi kartoitetaan ja huomioidaan henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassasi (HOKS), joka laaditaan yhdessä opettajasi kanssa. Aikaisempi osaaminen, jonka katsotaan olevan edelleen ajantasaista, huomioidaan. Esimerkiksi 10 vuotta sitten suoritettu tutkinto, jota on työkokemuksella ylläpidetty, on ajantasainen.

Aikaisempaa osaamista voidaan huomioida sekä ammatillisissa että perustutkintoon kuuluvissa yhteisissä tutkinnon osissa (esim. englanti, matematiikka).

Tavoitteena on, että opiskelet vain asioita, joita et vielä osaa.


Kuinka kauan opiskelu kestää?

Koulutuksen kesto riippuu aina tavoitteidesi laajuudesta, aiemmasta osaamisestasi, opiskelutaidoistasi ja ennen kaikkea motivaatiostasi ja asenteestasi opintoja kohtaan.

Koulutuksen kesto suunnitellaan aina yhdessä HOKS-ohjaajasi kanssa. Jos tavoitteenasi on suorittaa koko ammatillinen perustutkinto, kesto voi vaihdella 1,5 vuodesta jopa 4 vuoteen.


Miten voin rahoittaa opintoni ja missä vaiheessa rahoitusasiat on selvitettävä esim. TE-toimiston kanssa?

Jo ennen koulutukseen hakeutumista kannattaa selvittää, millaisella rahoituksella voit opiskella. Täältä voit katsoa lisätietoja.

TE-palveluilla on myös työvoimakoulutuksia, kysy TE-toimiston omalta virkailijaltasi lisää.


Mitä tarkoittaa oppisopimus ja koulutussopimus?

Oppi- ja koulutussopimus on käytännönläheinen tapa hankkia ammatti. Se sopii kaikenikäisille.

Oppi- ja koulutussopimusta varten sinulla tulee olla työpaikka, jossa oppiminen tapahtuu, ja työnantajasi tulee sitoutua koulutustehtävään. Oppi- tai koulutussopimuksella voit suorittaa osan opinnoistasi tai lähes koko ammatilliset opinnot.

  • Oppisopimuksessa olet työsuhteessa ja saat TES:n mukaista palkkaa, minituntivaatimus on 25 h/vko.
  • Koulutussopimuksella et ole työsuhteessa etkä saa palkkaa, tuntimäärä sovitaan erikseen. Koulutussopimuksella opiskellessasi olet oikeutettu opintotukeen ja opintososiaalisiin etuuksiin.

Lisätietoja löydät täältä ja täältä.


Onko minulla lomaa opiskellessani?

Loman ajankohdasta sekä muista mahdollisista loma-ajoista sovit aina HOKS-ohjaajasi kanssa. Opiskelijana sinulla on velvollisuus osallistua HOKSissa sovittuihin opintoihisi.


Tarvitsenko oleskelulupaa opintojen ajaksi?

  • Jos tulet Suomeen opiskelemaan yli 90 päivän ajaksi tarvitset oleskeluluvan opiskelun perusteella. Oleskelulupa myönnetään kahdeksi vuodeksi, jollei oleskelulupaa haeta lyhyemmäksi ajaksi, tai enintään opintojen keston ajaksi, jos opinnot kestävät lyhyemmän ajan.
  • Voit opiskella Suomessa alle 90 päivää ilman oleskelulupaa. Alle 90 päivän oleskelua varten saatat tarvita viisumin.

Lue lisää täältä.


Missä voin asua opintojeni ajan?

Samiedulla on oma asuntola, jossa voit asua viikonloppuja lukuun ottamatta. Asuntola on ensisijaisesti tarkoitettu alaikäisille perustutkinto- tai TUVA-opiskelijoille. Lue lisää täältä.

Savonlinnassa on hyvä asuntotilanne ja vapaita asuntoja voi tiedustella myös vapailta markkinoilta.


Tarvitsen tukea, mitä teen?

Ei hätää. Erityisen tuen tarpeesi selvitetään jo hakeutumisvaiheen haastattelussa ja tarpeen mukaan myös opintojen aikana.

Voit saada tukea esim. yksilöllisin pedagogisin järjestelyin, käytännönläheisellä ja työvaltaisella oppimisella, oppimista tukevilla apuvälineillä (esim. äänikirjat, kuvat ja videot) sekä työajan lyhentämisellä.


Voinko saada palkkatukea oppisopimuskoulutukseen?

Selvitäthän jo ennen koulutukseen hakeutumista millaisella rahoituksella voit opiskella. Oppisopimuskoulutukseen palkkatukea voidaan myöntää koko koulutuksen ajaksi. Lue palkkatuen määrästä ja kestoista lisää täältä.