04.10.2024

Jimin oppisopimus vaihtui lennosta vakituiseen työsuhteeseen

Elokuun lopussa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnosta sähköasentajan paperit käteensä saaneen Jimi Pitkäsen puheesta kuuluu tyytyväisyys. Enonkoskella nykyisin asuva nuori mies, 18, työllistyi nimittäin heti valmistuttuaan varkautelaiseen alan yritykseen.

– Opiskelin ensin samassa yrityksessä oppisopimuksella toukokuun puolesta välistä elokuun loppuun, jolloin sain todistukseni. Käytännössä oppisopimukseni vaihtui lennosta vakituiseksi työsuhteeksi, Jimi iloitsee.

Jimi sanookin, että oppisopimusjakson sijoittuminen opintojen loppuvaiheeseen toimi hänen kohdallaan hienosti. Ammattitaitoa oli jo kertynyt koulussa sekä työssäoppimispaikoissa, joten työnantajalle oli tarjolla vastineeksi myös osaamista.

– Onnekseni työporukka oli mukava ja halusi perehdyttää minua lisää alalle. Myös oma motivaationi oli korkealla, sillä tiesin, että hyvin työnsä hoitavalle olisi työpaikka valmiina, Jimi kertoo ja korostaa olevansa vasta matkalla ammattilaiseksi.

– Haluan oppia koko ajan uutta ja olen valmis tekemään minkä tahansa työtehtävän, jota minulle tarjotaan. Työkaverini auttavat minua edelleen kehittymään.

Ammattiosaajille on töitä – asenne ratkaisee

Sähkö- ja automaatioala oli Heinävedellä peruskoulunsa käyneelle Jimille koulun päätyttyä luonnollinen valinta, sillä hän on nuoresta pitäen korjaillut muun muassa mopoja.

– Selvää oli, että haen opiskelemaan alaa Samieduun. Pohjolankadun kampuksella olikin hyvät olosuhteet perustaitojen harjoitteluun, ja lisäksi opiskelijoille annettiin käyttöön laadukkaat työkalut sekä työvaatteet.

Jimin kiinnostus alaan näkyi siinä, että hän suoritti sähköasentajan tutkinnon kahdessa vuodessa eli huomattavasti tavallista tiiviimpään tahtiin.

– Rutistus vaati reippautta ja oma-aloitteisuutta esimerkiksi harjoittelupaikkojen etsinnässä, jotta sain opintoja ja näyttöjä tehtyä.

Jimi lisää, että sähköasentajan opintoihin kuuluvat erilaiset työssäoppimisjaksot ovat opiskelijalle tärkeitä oppimisen kannalta, mutta samalla ne ovat arvokkaita tilaisuuksia verkostoitua ja saada jalansijaa työelämään.

– Ammattiosaajille on töitä tarjolla, mutta asenteen on oltava kyllä kohdallaan.

Reissutyön lisäkorvauksille löytyy hyvä sijoituskohde

Jimin työ vie hänet tällä hetkellä viikoittain Helsinkiin, jossa työkohteena on lämpölaitos. Se, että pitkän matkan päässä olevalta työmaalta ei lähdetä päivän päätteeksi kotiin, ei haittaa Jimiä.

– Kokoonnumme työporukan kanssa sunnuntaisin Varkaudessa, josta matkaamme yhdessä Helsinkiin. Viikon työtunnit ovat kasassa kuitenkin jo torstaina, jolloin lähdemme takaisin. On tosi iso plussa, että perjantait ovat vapaat. Lisäksi reissutyöstä saa parempaa palkkaa, Jimi sanoo ja lisää, että hänen kohdallaan lisäansioille löytyy sijoituskohde harrastuksesta.

– Hommasin keväällä isomman moottoripyörän, johon uppoaa kiitettäviä summia rahaa.

Työuransa alussa olevalla Jimillä ei ole vielä tarkempia tulevaisuuden suunnitelmia – tällä hetkellä riittää se, että töitä on ja töihin on mukava mennä.

– Sen mukaan etenen, mitä ovia aukeaa ja mikä itseäni kiinnostaa, hän sanoo.

Jaa artikkeli