09.10.2024

Itä-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät tapasivat kansanedustajia eduskunnassa

ISAKO-verkosto tapasi vaalipiiriensä kansanedustajia eduskunnassa tiistaina 8. lokakuuta. Tapaamisessa oli mukana 13 kansanedustajaa tai heidän avustajiaan.

Itä-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät ISAKO ilmaisi huolensa toisen asteen ammatilliseen koulutukseen kohdistuneista rahoitusleikkauksista ja niiden vaikutuksista koulutustarjontaan ja opintopolkuihin.

– Tapaamisemme oli hyvin keskusteleva ja sisälsi runsaasti eri aihekokonaisuuksia, kuten erityisen tuen kasvava tarve ja lähiopetuksen määrän turvaamisen tärkeys, kertoo Savon koulutuskuntayhtymän johtaja ja ISAKOn vuoden 2024 puheenjohtaja Heikki Helve.

Lisäksi keskustelussa oli työvoima-alueiden syntyminen ja koulutuksen merkitys niiden tavoitteiden toteuttamisessa, aikuiskoulutuksen voimakas vähentyminen ja sen vaikutukset työvoiman saatavuuteen sekä työllisyyden aluekertoimen poiston negatiivinen lisävaikutus Itä-Suomen saamaan rahoitukseen. Myös erityisen tuen merkitystä painotettiin.

– Painotimme oikean tiedon merkitystä yleistyksien ja yhteenvetojen rinnalla koulutuksen järjestäjien eroavaisuuksista, Helve jatkaa.

Itä-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät tarjoutuivat toimimaan tiiviissä yhteistyössä käytännön arjen ja esitysten vaikutusten arvioimiseksi ammatillista koulutusta koskevissa muutoksissa.

Kansanedustajat ja ammatillisen koulutuksen edustajat päättivät yhdessä lisätä säännöllistä vuoropuheluaan. Seuraava laajempi tapaaminen toteutetaan tulevan talven aikana. Samalla pyritään lisäämään kansalaisten tietoisuutta ammatillisen toisen asteen koulutuksesta ja keskustelua laaja-alaisesti koulutuksen muutoksista.

Lue myös ISAKOn kannanotto: Ammatillinen koulutus on Itä-Suomen elinvoiman ja osaamisen avaintekijä – jatkuvan oppimisen rahoitus on turvattava

Lisätietoja

Jukka Mustonen, kuntayhtymän johtaja, rehtori
044 550 6300
Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Samiedu

Heikki Helve, kuntayhtymän johtaja, ISAKOn vuoden 2024 puheenjohtaja
044 785 3050
Savon koulutuskuntayhtymä

Esa Karvinen, kuntayhtymän johtaja, rehtori
050 327 8191
Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä

Kari Puumalainen, kuntayhtymän johtaja, rehtori
040 177 8600
Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä

Arja Flinkman, toimitusjohtaja
044 711 5691
Etelä-Savon Koulutus Oy

Jaa artikkeli