16.10.2024

S.E.E.D-hankkeen Learning Tour: Yhteiskunnallisen yrittäjyyden oppeja Savonlinnasta ja Kuopiosta

Viime viikolla S.E.E.D-hankkeen hollantilaiset ja italialaiset hankepartnerit vierailivat Suomessa, pääsimme syventymään yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen ja tutustumaan suomalaisten toimijoiden verkostoihin. Learning tour järjestettiin Savon ammattiopiston ja Samiedun yhteistyönä. Kuopion ja Savonlinnan seutujen toimijoiden kautta saimme kattavan kuvan siitä, miten yhteiskunnallinen yrittäjyys voi olla avainasemassa paikallisissa palveluverkostoissa.

Savonlinnassa oppaanamme toimivat Suvi Levonen ja Anne-Mari Behm Samiedulta, jotka johdattivat ryhmän tutustumaan useisiin yhteiskunnallisen yrittäjyyden toimijoihin. Vierailimme Puruveden palvelutalolla, Kulttuurikellarilla, Yhdistystalo Kolomesella ja Hattu ry.ssä sekä Toimintakeskuksella. Samiedun koulutusjohtaja Milla Laisi-Wessman valotti, kuinka yhteiskunnallinen yrittäjyys on tärkeä osa yhteiskunnan toimintaa ja on otettava laajemmin yrittäjyyden opetuksen osaksi Samiedussa. Arttu Laukkanen puolestaan kertoi TUVA-ryhmän menestyksekkäästä NY-yrittäjyyskokeilusta, joka innosti osallistujia. Saara Tavi jakoi Eloisan kokemuksia siitä, miten yhteiskunnalliset yritykset toimivat osana heidän palveluketjuaan. Erityisesti kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkosen videotervehdys korosti yhteiskunnallisten yritysten merkitystä paikallisessa ja kansallisessa palveluverkoissa.

Kuopion ohjelma täydensi kokemusta upeasti. Jarmo Hänninen piti erinomaisen esityksen YYO-toiminnasta, ja ryhmä tutustui myös PeeÄssän osuuskuntatoimintaan, joka herätti paljon kiinnostusta kansainvälisten vieraidemme keskuudessa. Osuuskuntatoiminnan ja paikallisen yrittäjyyden mallit tarjoavat arvokkaita oivalluksia, joita partnerimme varmasti hyödyntävät omissa maissaan.

Viikko oli täynnä tietoa ja keskusteluja, mutta myös aikaa verkostoitumiseen ja kulttuuriohjelmaan. Erityisen suuren vaikutuksen vierailijoihimme teki suomalainen saunakulttuuri ja mahdollisuus uida puhtaissa ja ehkä jo hieman viilenneissä lokakuisissa vesissä. Italialaiset ja hollantilaiset kumppanimme omaksuivat saunakulttuurin innolla ja nauttivat tästä suomalaisesta perinteestä täysin siemauksin.

Viikko tarjosi kattavan katsauksen suomalaiseen yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen ja herätti monia uusia ideoita, joita S.E.E.D-hankkeen työssä voidaan jatkossa kehittää.

Jaa artikkeli