18.10.2024

Englanninkieliset koulutuksemme saavat jatkoa ravintola- ja cateringalan koulutuksella

Haku Samiedun ensimmäiseen englanninkieliseen ravintola- ja catering-alan perustutkintokoulutukseen on käynnissä. Koulutus alkaa tammikuussa 2025 ja siinä voi erikoistua tarjoilijaksi tai kokiksi.  

Koulutuksen tarkoituksena on vastata ravintola-alan työvoimatarpeeseen Savonlinnan seudulla ja myös muualla Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan ravitsemisala on matkailualan suurin työllistäjä. Työvoiman heikko saatavuus on kuitenkin esteenä alan toiminnalle ja kasvulle. Myös Kauppakamarin tuore tutkimus tältä syksyltä vahvistaa, että yritykset tarvitsevat nimenomaan ammattiosaajia, ja että suhdannetilanteesta huolimatta yritysten osaajatarpeet eivät ole kadonneet mihinkään. 

– Uusi englanninkielinen koulutuksemme vastaa ravintola-alan yritysten tarpeisiin, sillä työvoimapulasta kärsivällä alalla kaivataan kipeästi osaavia ammattilaisia. Koulutus ratkaisee osaltaan Savonlinnan seudun kesäaikaan painottuvaa työvoimatarvetta sekä tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden hankkia osaamista esimerkiksi talvikaudella Pohjois-Suomessa, tiimipäällikkö Laura Tynkkynen kertoo. 

Kokonaan englanninkielinen koulutus soveltuu erinomaisesti maahanmuuttajataustaisille henkilöille. Koulutukseen valituilla tulee olla alan työpaikka ja riittävä englannin kielitaito. Tammikuussa alkava koulutus toteutetaan oppisopimuskoulutuksena, jossa yhdistyvät opiskelu työpaikalla, lähiopetuksessa Samiedun kampuksella Savonlinnassa sekä verkko-oppimisympäristössä. 

– Koulutuksesta valmistuneet tarjoilijat ja kokit voivat työskennellä esimerkiksi ravintoloissa, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä, matkustajalaivoissa, hiihtokeskuksissa ja suurtalouden toimipaikoissa. Perustutkinto antaa myös hyvän pohjan jatko-opintoihin, toteaa Tynkkynen. 

Haku on auki 17.11. saakka

Koulutukseen voi hakea verkkosivuillamme. Hakuaika päättyy 17. marraskuuta. Koulutukseen valitaan enintään 20 opiskelijaa. 

Uusia englanninkielisiä koulutuksia vuonna 2025

Saimme opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuoden 2024 alussa järjestämisluvat kuuteen englanninkieliseen tutkintoon. Opiskelijavalintaprosessi on käynnissä aikaisemmin syksyllä avoinna olleeseen sosiaali- ja terveysalan perustutkintokoulutukseen. Ensi vuodelle valmistelemme lisää englanninkielisiä koulutuksia. Tulossa on ravintola- ja cateringalan toinen koulutus, joka on suunnattu alalle tähtääville henkilöille sekä uudet koulutukset mm. matkailualalle sekä kone- ja tuotantotekniikan alalle.

Jaa artikkeli