02.06.2025

Afrikkalaisena ruokapäivänä herkuteltiin aromikasta kanaa ja Jollof-riisiä

Tavallinen toukokuinen tiistai muuttui Pohjolankadun kampuksen Ravintola Paussissa afrikkalaiseksi makunautinnoksi. Meillä lähihoitajaksi opiskelevat Uyai, Elizabeth, Judith, Olayinka, Miracle, Yousouuf ja Cindy tarttuivat kauhoihin ja kattiloihin ja valmistivat opiskeljoiden ja henkilökunnan lounaaksi kanannuijia jollof-riisin kera.

– Kana sai Länsi-Afrikan keittiölle tutut makunsa öljymarinadista, jossa on habaneroa, paprikaa, sipulia, valkosipulia ja inkivääriä. Kanaliemessä keitetyn riisin aromit tulevat esimerkiksi tomaattipyreestä, inkivääristä, timjamista ja korianterista, kertoo Olayinka.

Ruoanlaitto on kaikille yhtä lailla arkinen askare kuin rakas harrastus.

– Valmistamme kotona esimerkiksi keittoa, johon tulee tuoretta, pilkottua pinaattia, kalaa, katkarapuja ja monenlaisia mausteita. Maustamme ruoat runsaammin kuin Suomessa, opiskelijat tuumasivat.

Ruokahuoltopäällikkömme Katri Tynkkynen vahvistaa, että opiskelijat ovat selkeästi harrastaneet ruoanlaittoa.

– Opiskelijat ovat osaavia ja ahkeria. Keittiötyö sujui oma-aloitteisesti ja oli ilo valmistaa afrikkalaista lounasta yhdessä.

Afrikkalainen lounas otettiin vastaan suu messigillä.

– Afrikkalainen ruoka on oikein hyvää ja mukavan erilaista. Paussissa on aina hyvää ruokaa, mutta kyllä vaihtelu virkistää, kertoi sosiaali- ja terveysalan lehtori Riitta Härkönen.

Koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustosen mukaan afrikkalainen ruokapäivä on toivottua jatkoa ukrainalaisen ruoan päivälle, jota vietimme viime joulukuussa.

– Lounas on mukavan mausteista ja todella hyvän makuista. Meillä on Samiedussa 250 ulkomaalaistaustaista opiskelijaa. Toivon, että muutkin innostuvat esittelemään omaa ruokakulttuuriaan yhteistyössä ruokahuoltomme kanssa. Kaiken kaikkiaan on kiva, että meillä on opiskelijoita eri kulttuureista.

Jaa artikkeli