23.08.2024

Hyvät työllistymisnäkymät innostivat Josen aloittamaan kokkiopinnot

Kesän kääntyessä kohti syksyä ammattiopistomme käytävillä käy innostunut kuhina. Noin 300 uuden tutkinto-opiskelijan joukossa on myös ravintola- ja cateringalan perustutkinnon aloittanut 15-vuotias Jose Anttonen Savonlinnasta. Peruskoulusta yhteishaun kautta saapunut Jose valitsi kaksoistutkinnon, joten valmistuttuaan hän saa sekä kokin ammatin että ylioppilaslakin.

– Opiskelen ensimmäisenä vuonna neljä päivää viikossa täällä Samiedulla ja yhden päivän Savonlinnan lyseon lukiolla. Tämä yhdistelmä on minulle sopiva, ja valinta tuntui helpolta.

Kiinnostus alaan ja ravintola-alan hyvä työtilanne innostivat Josea opiskelupaikan valinnassa.

– Hyvät työllistymismahdollisuudet vaikuttivat todella paljon opiskelupaikan valintaan. Myös tutustumispäivät 8. ja 9. luokilla innostivat kokkiopintoihin. Opetusravintola Paviljongilla saimme leipoa ja valmistaa hampurilaisia ja näimme, millaista työ on käytännössä.

Jose kannustaa peruskoululaisia pohtimaan yhteishakua koko 9. luokan ajan. Motivaatio on hyvä pohja opiskeluun.

– Mieti huolellisesti sitä, millaista työtä haluaisit tehdä.

Josesta tuntuu, että opinnot ovat lähteneet käyntiin helposti. Opintojen alku on tuntunut hänestä kivalta, ja Jose on tutustunut muutamaan uuteen kaveriin. Ryhmäytymispäivä hioo oman ryhmän tiiviimmin yhteen.

– Odotan eniten ruoanvalmistuksen oppimista keittiössä ja käytännön tekemistä työssäoppimisjaksoilla. Oppisopimuksella opiskelukin voisi olla mukavaa.

4H-yrittäjän työkokemus auttaa opinnoissa

Energinen Jose ei ole ehtinyt lepäillä laakereillaan. Kesällä hän toimi kahden rippileirin isosena ja keittiöapulaisena Pizzeria Caperossa. Sen lisäksi Jose ajoi asiakkaiden nurmikkoja 4H-yrittäjänä. Viime syksynä Jose kertoi tarinansa Vaihtoehtona yrittäjyys -toritapahtumassa. Yritystoiminta kiinnostaa Josea myös jatkossa, ja tähän tuleva kokki saa yrittäjyyteen panostavalta ammattiopistolta hyvät eväät.

– Perustin vuosi sitten oman 4H-yrityksen, ja haaveenani on perustaa oma kahvila tai ravintola jossain vaiheessa.

Jaa artikkeli