10.06.2025

Makunystyröitä hemmottelevia kattauksia ja vuosi yhtä ruokajuhlaa

Seudun ruokatuottajien vuosi on ollut antoisa kattaus monenlaista sisältöä Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa suunnitelluista ooppera-annoksista tuottajat ja kulttuuritoimijat yhdistäviin pikatreffeihin.

Kesällä 2024 loistavan vastaanoton saanut Annoksia oopperasta | Oopperakesän herkkuja Savonlinnassa -kattaus tarjoillaan Savonlinnan seudulla myös tänä kesänä. Oopperatarinat ja ruoka yhdistyivät ainutlaatuiseksi kattaukseksi ideointipajassa, jossa Savonlinnan Oopperajuhlat esittelivät yrittäjille tulevan ohjelmistonsa. Kattaus tulee myyntiin paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa ja nostaa esiin lähimakujen kirjon.

Hankkeen osalta kattaus loppui kevään rutistukseen. Savonlinnan Oopperajuhlat jatkaa kattauksen parissa, joten pääsemme tulevinakin vuosina nauttimaan herkullisia makuelämyksiä oopperan maailmasta.

Lähiruokaa Savonlinnan kauppatorilla

Paikallisten makujen juhlaa vietettiin hellesäässä 4.9.2024 Savonlinnan torilla. Mukana juhlassa oli reilut 30 myyjää seudultamme: ruoan pientuottajia, käsityöläisiä, kukkien myyjiä, muikkujen paistajia, villalangan kerijöitä. Iloiset torikauppiaat toivat mukanaan paikallisia makuja ja kulttuurin ja käsityön taikaa täydelle torille.

Juhlakansalle oli tarjolla perinteistä uutispuuroa, lapsille rakennettiin polkuautorata heinäpaalien sekaan, ja esiintymislava täyttyi päivän aikana eri toimijoiden puheenvuoroista. Mukana oli niin paikallisia ruoka-alan yrittäjiä kertomassa tarinaansa kuin ruoan parissa toimivia kansainvälisiä vieraitamme ympäri Eurooppaa. Auringon laskiessa esiintymislavalta raikui rautalankamusiikkia saaden toriväen menojalan vippaamaan.

Palautteiden perusteella syksyiselle Paikallisten makujen juhlalle on kauniissa kaupungissamme kysyntää. Siksi onkin hienoa, että Savonlinnan kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys Sakke ry tarjoutui ottamaan juhlan vetovastuun itselleen. Tapahtuma tullaan järjestämään tänäkin vuonna, suomalaisen ruoan päivänä 4.9.2025.

1) Saimaa lautasella -hanketta luotsaavat Anu Ahlström Savonlinnan Seudun Matkailusta ja Sanna Muhonen Ammattiopisto Samiedusta.
2 ja 3) Paikallisten makujen juhla Savonlinnan kauppatorilla tarjosi juhlakansalle sesongin värejä, makuja ja tuoksuja.

Valmistaudumme maailman ensimmäiseen Saimaan Satojuhlaan

Marraskuun pimeimpinä päivinä kokosimme seudun yrittäjät yhteen miettimään ensi syksyä. Tuomme paikalliset maut, sadonkorjuujuhlan, yhden viikonlopun ajaksi ympäri lähiseutua. Tarjontaa on mm. maa- ja lammastiloilla, ravintoloissa ja historiallisissa kartanoissa. Idea sai alkunsa Ahvenanmaan Skördefesteiltä, missä osa seudun yrittäjistä kävi opintomatkalla viime syksynä.

Talven ja kevään mittaan olemme työstäneet juhlalle nettisivut, sosiaalisen median tilit ja yhteisen ilmeen. Olemme myös kutsuneet toimijoita mukaan erilaisiin työpajoihin oppimaan tapahtuman järjestämisestä ja sosiaalisen median sisällön tuottamisesta sekä tavanneet inspiroivia lähiruoan puolesta puhujia.

Saimaan Satojuhlassa jokainen yrittäjä rakentaa omannäköistään tapahtumaa ja avaa ovet vieraille omalla tavallaan. Saimaa lautasella -hanke tukee yrittäjiä yleisessä markkinoinnissa, koordinoinnissa ja osaamisen kehittämisessä.

Tarkemman ohjelman ja tapahtumapaikat löydät Saimaan Satojuhlien verkkosivuilta.

Matkamessuilta lähiruoan, kulttuurin ja matkailun tuottajien treffeihin

Saimaa lautasella vei Paikallisten makujen viestiä tunnetuksi tammikuussa Matkamessuilla Lake Saimaan yhteisellä osastolla. Osastollemme rakennettiin Saimaan alueen yhteinen ruokakauppa, hyllyt täynnä ihania seutumme ruokatuotteita. Herkkupisteellä maistatimme messuvieraille neljän päivän aikana mm. Savonlinnan lörtsyjä ja kuivattua mustikkaa, punkaharjulaista voikukkaöljyä, kerimäkeläistä omenamehua ja tietenkin Puruveden muikkua.

Lanseerasimme messuilla myös syksyn 2025 Saimaan Satojuhlat ja toimme nähtäväksi Annoksia Oopperasta -kattauksen. Teemojen mukaiset esittelypöydät arvontoineen ja Olavinlinnan piirros- tornihahmoineen pysäyttivät useat vieraat tutkimaan mitä seudullamme tapahtuu tänä vuonna.

ProAgrian kanssa jatkoimme viime keväänä aloitettua, ruoan alku- ja jatkojalostajille suunnattua Osta- ja myy -treffikonseptia. Helmikuussa järjestimme koko päivän mittaiset Premium-treffit. Aamupäiväksi paikalle saapui lähiseudun alkutuottajia ja kokkeja, jotka valmistivat iltapäivän vieraillemme seutumme upeista raaka-aineista uusia makupareja. Tarjolla oli muikkua ja kuoretta eri viljoilla paneroituina, peruna-tasting perinteisellä paahtosuolavoilla höystettynä, ruislastuja salsalla, havu- ja voikukkamajoneesilla sekä spelttiä kahdella tapaa. Päivän parasta antia tarjoili kuitenkin se, että tuottajat ja jalostajat löysivät uusia yhteistyökumppaneita toisistaan, kauppoja tehtiin jo paikan päällä ja saimme runsaan annoksen uusia innovointeja tuleviin kattauksiin.

Viime talvena herätimme henkiin myös suuren suosion saavuttaneet Pikatreffit Savonlinnassa. Paikalle saapui lähes kolmekymmentä kulttuuriin ja ruoan parissa toimivaa henkilöä miettimään, mitä he voisivat tulevaisuudessa tehdä yhdessä. Illan aikana kuulimme myös hyviä esimerkkejä siitä, että edellisillä treffeillä suunniteltuja ideoita on jo toteutettu seudulla aktiivisesti. Seuraavilla pikatreffeillä toukokuussa jatkoimme ideointia Savonlinnan Kulttuurin unelmavuosi -hankkeen kanssa.

Liekkikokki pelastaa retken kuin retken

Samiedun tiimi on työstänyt kattavaa Liekkikokki-opasta ja monipuolisia erävideoita ruokaretkeilijän ja paikallisten yritysten tueksi. Digitaalinen retkeilyopas julkaistaan loppuvuonna 2025 myös englanniksi. Syksyllä taltioimme videoiksi ja kuviksi eräkokki-Kimmon loihtimassa liekitettyjä omenoita karamellisoidulla kinuskikastikkeella ja puolukkamajoneesin täyteisiä hirvihamppeja Toson laavulla Savonlinnassa. Lammen rannassa kuulaassa syysilmassa oli hyvä kuvitella, kuinka seudulla matkailevat pääsevät nauttimaan yhtä herkullisista suupaloista Liekkikokin avulla. Nyt retkeilyopas ”Ruokaretkeilijä Saimaalla” on valmis.

Jaa artikkeli