17.01.2025

Opettaja jobshadow-matkalla Belgiassa

Leipomo-konditoria-alan opettaja Jaana Muhonen kävi jobshadow-matkalla Eupenissa, Belgiassa tutustumassa paikalliseen oman alansa koulutukseen ja työpaikkoihin. Lisäksi Jaana arvioi Eupenissa harjoittelujaksolla olevien opiskelijoidensa näyttöjä ja toi opiskelijat harjoittelujakson jälkeen takaisin Suomeen.

Jaanan matkan mahdollisti EU-rahoitteinen Erasmus KA1 -hanke, jolla Samiedusta matkusti viime vuonna yli 80 opiskelijaa ja henkilöstön jäsentä. Jaana kertoo vierailustaan Eupenissa matkakertomuksessaan alla.

Opettaja Jaana Muhosen matkassa Eupenissa, Belgiassa 5.–9.11.2024

Tiistain päivälennolla Savonlinnasta Helsinki-Vantaalle ja sieltä kohti Brysseliä. EU:n pääkaupunkia ei ehtinyt muutamaa juna-asemaa enempää ihailla, koska matka jatkui suoraan lentokentän alapuolen juna-asemalta Eupeniin, jonne saavuin illalla kymmenen maissa.

Paikallinen kv-vastaava Elysee oli juna-asemalla vastassa ja yhdessä etsimme kaupungista majoitukseni. Hän huolehti vielä hienosti, että minulla oli kaikki tarvittava ja antoi ohjelman vierailupäiville.

Vierailut opiskelijoiden työpaikoilla

Keskiviikko alkoi Irish-opiskelijani työpaikkaan Ofenfrisch-leipomo-myymälään tutustuen. Oli erittäin mielenkiintoista keskustella paikallisista tuotteista sekä leivontamenetelmistä omistajan kanssa. Samalla saimme tehtyä näytön arvioinnin ja pääsinpä vilkaisemaan leipomonkin puolelle.

Opiskelijan kanssa saimme aikaan hyvän keskustelun myös belgialaisen ja suomalaisen työlainsäädännön eroavaisuuksista sekä yleisistä sosiaalisista etuuksista. Oppia tuli siis paljon muuhunkin kuin vain leipomiseen liittyen. Upeaa oli huomata, kuinka pidetty Irish oli harjoittelupaikassaan, hänelle oli iltapäivällä järjestetty jopa läksiäiset lahjojen kera. Minäkin sain mukaani maisteltavaksi herkullista paikallista leivonnaista, makeaa riisipiirakkaa. Tästä tuntui olevan jokaisella leipomolla oma versionsa, jokaisen mielestä heillä tietenkin parhaan ja perinteisimmän version mukaan leivottu.

Seuraava tutustumiskohde oli opiskelijani Viktoriian työpaikoista toinen, eli Kokartz-kahvila. Tänne sain seurakseni toisen paikallisista kv-vastaavista, Giselan. Syykin selvisi pian: kahvilan henkilökunta ei puhunut englantia. Joten Gisela käänsi saksasta minulle englanniksi kahvilan johtajattaren arvioinnit siitä, kuinka meidän opiskelijallamme oli mennyt. Ja loistavastihan hän oli pärjännyt: palvellut asiakkaita saksaksi, vaikkei aiemmin puhunut sitä kieltä sanaakaan.

Viktoriia itse oli tuona päivänä Kokartzin leipomolla, jonne harjoittelijoita ei yleensä päästetty. Mutta koska hän oli pärjännyt niin hienosti oikealla asenteella kahvilalla, oli kahvilan vastaava puhunut hänet myös leipomolle harjoittelemaan muutamaksi päiväksi. Minä en ikävä kyllä päässyt tutustumaan itse leipomoon. Mutta tuotteisiin kylläkin, kun kävimme kahvilassa perjantaina herkuttelemassa opiskelijoiden kanssa leivoksilla. Tuolloin myös Viktoriian työtoverit kävivät hänet hyvästelemässä ja lahjoja vaihdettiin uusien ystävien kesken.

Tutustuminen lähialueisiin

Torstaiksi minulle oli järjestetty tutustumista lähikyliin. Matkustin bussilla puolen tunnin päähän paikallisen kv-vastaava Giselan kotikylään, josta pääsin hänen kyydissään tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin ja belgialaiseen elämäntapaan. Herkullisen lounaan nautimme luontopolun varrella olevassa ravintolassa ja pääsin maistelemaan perinteistä paikallista ruokaa. Syödessämme minua myös sivistettiin, kuinka ranskanperunat ovatkin oikeasti belgialainen keksintö. Ja että ranskalaiset tekevät ne väärin, oikea tapa on kypsentää ne kaksi kertaa erilämpöisissä rasvoissa, jotta niistä tulee kunnolla rapeita!

Iltapäivällä hyppäsin paikallisen bussin kyytiin ja hurautin tutustumaan lähikaupunki Aacheniin Saksan puolelle. Se oli kaunis kaupunki valloittavine vanhoine rakennuksineen, mutta jalkani johdattivat minut opiskelijoideni suosituksesta kohti Lindt-tehtaanmyymälää, joka näytti kaikkien suklaanrakastajien pyhiinvaelluskohteelta pitkine hyllyineen, jotka olivat täynnä jos jonkinlaisia suklaaherkkuja.

Eupen sijaitsee lähellä monen eri maan rajoja, joten siitä on helppo tehdä matkoja eri paikkoihin. Brysselin ja Saksan Aachenin lisäksi opiskelijat olivat kv-vaihdon aikana ehtineet vierailla myös Luxemburgin ja Alankomaidenkin puolella.

Vierailu Robert Schuman Instituteen

Vierailuni viimeisenä päivänä pääsin opiskelijoideni mukana tutustumaan Robert Schuman Instituten ravintola-alan koulupäivään. Täällä opiskelijani opiskelivat aina torstait ja perjantait leipoen opetuskeittiössä. Herra Schmack opetti saksalaisella jämäkkyydellä ruoanlaiton hienouksia ja kertoili minulle englanniksi koulutuksesta. Herra Petrovcic ohjeisti tarjoilupuolen opiskelijoita ranskalaisella charmikkuudella ja pahoitteli minulle, ettei puhu englantia. Kaikki opiskelijatkin olivat erittäin kohteliaita ja kyselivät muun muassa, että maistuuko kahvi.

Koulupäivä alkoi meillekin tutulla tavalla jakaen päivän työtehtäviä taululle. Sitten opiskelijat siirtyivät keittiöön valmistamaan ruokia ravintolalle. Joka päivä heistä valittiin ”chef”, joka oli vastuussa päivän toiminnoista. Hän myös sai vyölleen roikkumaan arvokkaan näköisesti kokin veitset. Mielenkiintoinen yksityiskohta koulussa oli, että kaikki opiskelijat pyydettiin yhdessä syömään ennen kuin ravintola avattiin. Ensin he söivät keiton leivän kanssa, menivät jatkamaan töitään ja sitten kutsuttiin uudestaan pääruualle.

Ravintolan puolella suomalaista ihastutti valtava puheensorina ja iloinen naureskelu, kun asiakkaat nauttivat lounastaan opetusravintolassa. Desibelit olivat huomattavasti korkeammat kuin meille tutussa Suomessa yleensä lounasravintoloissa. Toinen erilaisuus, jonka panin merkille, oli se, että opiskelijat harjoittelevat myös viinin tekoa koulussa. Ja toki myös se, että lounaan jälkiruokana nautittiin monia erilaisia juustoja.

Belgian reissu oli mahtava kokemus ja suosittelen kaikkia lähtemään tutustumaan muiden maiden koulutukseen, jos suinkin mahdollista. Reissussa oli jännittäviäkin hetkiä, mutta kotimatka kolmistaan oli matkan helpoin osuus, olihan minulla mukanani upeat, reippaat opiskelijat, jotka toivat open turvallisesti kotiin!

Jaana Muhonen
Opettaja, leipomo-konditoria-ala

Jaa artikkeli