Opiskelijamme Jasmin Kärkkäinen voitti hopeaa European Young Chef Award -kilpailussa Sisiliassa
Samiedussa ravintola- ja cateringalalla opiskeleva savonlinnalainen kokki Jasmin Kärkkäinen, 19, nappasi toisen sijan kansainvälisessä European Young Chef Award -finaalissa, joka järjestettiin Sisiliassa 27.–30. marraskuuta. Kilpailun voitto meni Kataloniaan ja kolmossija Sisiliaan.
European Young Chef Award -kilpailulla halutaan nostaa esiin paikallista ruokakulttuuria ja nuorten kokkien osaamista. Kilpailun osallistujat suunnittelevat ja valmistavat oman seutunsa perinneruoka-annoksen, josta he muokkaavat myös uudenlaisen version. Saimaan alueen ruokakulttuuria edustanut Jasmin valmisti annoksensa pitkälti seudun lähituotteista.
– Menestys tuli kyllä iloisena yllätyksenä. Tein ennakkoon tarkan aikataulutetun suunnitelman siitä, kuinka annokset toteutan ja noudatin sitä, vaikka keittiössä oli kova vilske. Kiitos myös omalle perheelle, sillä ruuanlaitto on aina vahvasti yhdistänyt meitä. Tämä oli uskomaton ja mieleenpainuva kokemus, hän kertoo.
Jasmin arvostaa ruoanlaitossa sukunsa perinteitä ja kausituotteita.
– Ihanimmat ruokamuistoni liittyvät lapsuuteen ja mummolaan. Suunnittelin annokset, joissa näkyvät lempivuodenaikani syksyn eri maut, värit ja rakenteet.
Kisavalmentaja, ravintola- ja cateringalan opettaja Sami Kokkonen kehuu Jasminin rautaisia hermoja.
– Jasmin toimi kilpailussa rauhallisesti ja huolellisesti. Ensimmäisen kilpailupäivän perinteisenä ruoka-annoksena hän valmisti hirvenlihapullat ja juuressoseen mummonsa reseptillä. Seuraavan päivän innovatiivisen annoksensa hän valmisti pitkälti samoista raaka-aineista, jotka toimme Savonlinnasta.
Kilpailun järjestää ruokakulttuuriin ja matkailuun keskittyvä kansainvälinen IGCAT-järjestö (Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism), jonka presidentti Diane Dodd ihastui Jasminin annoksiin.
– Upeat annokset, jotka erottuvat ainutlaatuisilla mauillaan. Jasmin on erittäin lahjakas nuori kokki. Pohjois-Euroopassa kaikki on todella erilaista kuin täällä etelässä. Saimaan alueella on upea ruokakulttuuri ja uskomattoman paljon erilaisia metsäsieniä ja -marjoja, joita saa todellakin poimia. Tämän annoksen maut veivät minut takaisin kauniille Saimaalle, jossa sain käydä kesällä. Annos tulee varmasti nousemaan suosikiksi Saimaan alueella.
Tänä vuonna kansainvälinen European Young Chef Award -kilpailu järjestettiin kahdeksatta kertaa. Kilpailuun otetaan kilpailijoita European Region of Gastronomy -tittelin saaneilta alueilta, joihin lukeutuu myös Saimaan alue.
Kilpailulle laajaa kansainvälistä näkyvyyttä
Kilpailu on saanut paljon näkyvyyttä kansainvälisissä julkaisuissa ja verkkopalveluissa, jotka tavoittavia useita miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa:
- Bronte
- Travel Daily News
- La Vanguardia
- Europa Express
- Notícies
- Sicilia Report
- Viure als Pirineus
- Giornade di Sicilia
- All Food Sicily
Jasminin innovatiivinen kisa-annos hirven sisäfileestä. Kuvaajana Rauno Jussila, TASTE SAIMAA.
European Young Chef Award -kilpailun järjestäjiä kolmen parhaan nuoren kokin kanssa. Jasmin Kärkkäinen on toinen oikealta. Kuvaajana Ben Wills
Järjestimme kakkukahvit Jasminin kunniaksi Pohjolankadun kampuksella 10.12. Jasmin palkittiin 200 euron stipendillä sekä Samiedun tuotelahjalla kukkien kera. Kuvassa vasemmalta: kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen, Jasmin Kärkkäinen, opettaja Sami Kokkonen sekä Samiedun kilpailutoimintavastaava ja tiimipäällikkö Laura Tynkkynen.