Saimaa lautasella-hankkeessa tuetaan paikallisia ruoka-alan yrittäjiä kaupallistamisessa ja liiketoiminnan kehittämisessä

Savonlinnan alueella on paljon ruokaan ja ruokamatkailuun liittyvää potentiaalia, kuten wildfood, Puruveden muikku sekä puhtaat ja terveelliset lähituottajien raaka-aineet. Näitä hyödyntämällä on mahdollista luoda uudenlaista, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää liiketoimintaa. Hankkeen avulla kehitetään Savonlinnan seudun ruokajärjestelmää ja luodaan uusia ruoka-, kylä- ja maatilamatkailupalveluita sekä aktivoidaan alueen yhteistyötä, jotta tuloksena on pysyvästi toimiva lähiruokaverkosto.

Neljän toimijan yhteishankkeessa kehitetään Savonlinnan alueen ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja kuluttajakysyntää sekä edistetään ruoka- ja maatilamatkailua.

Toimenpiteet tukevat Saimaa European Region of Gastronomy -juhlavuotta 2024 ja Savonlinnassa vuonna 2026 toteutettavaa Kulttuurin unelmavuotta.

Hankeaika

1.1.2024-31.12.2025

Tavoitteet ja toimenpiteet

Hankkeessa innovoidaan uusia ruokatuotteita ja -palveluita, kasvatetaan niiden kysyntää ja tunnettuutta, sekä varmistetaan paikallisten tuotteiden saaminen ravintoloihin ja kauppoihin. Myös maaseudun elinkeinojen monipuolistaminen ja matkailun kehittäminen Savonlinnan seudulla on yksi konkreettisista tavoitteista.

​Samiedun tehtävänä hankkeessa on lähiruokatuotteiden tunnettavuuden ja niiden hyödyntämisen lisääminen. Kokoamme alueen ravintoloiden henkilöstön yhteen ja alamme yhdessä mukana olevien yritysten kanssa rakentaa lähiruokatuotteita hyödyntävää reseptiikkaa. Kehitämme Taste Saimaa-tuoteperheeseen esimerkiksi ruoka-annoksen, drinkin, makoisan matkamuiston tai eväsretkipaketin, vain mielikuvitus on rajana! Tuomme lähiruokateeman mukaan myös erä- ja luontomatkailuosaamisen kehittämiseen, tarkoituksenamme räätälöidä uusia koulutustuotteita.

Markkinoinnin näkökulmasta vastaamme hankkeeseen osallistuvien yritysten ruokamarkkinoinnin ja ruokatuotteiden näkyvyyden kehitystyöstä sekä yrittäjien ja kuluttajien tietoisuuden lisäämisestä.

Toteuttajat

Savonlinnan Hankekehitys Oy, päähankkeen toteuttaja
Ammattiopisto Samiedu, osahankkeen toteuttaja
Savonlinnan Seudun Matkailu Oy, osahankkeen toteuttaja
ProAgria Etelä-Savo, osahankkeen toteuttaja

Budjetti

Samiedun osuus 192 726 €.

Hankkeissa tapahtuu

Lue lisää blogistamme