17.03.2025

Ruoka-alan alkutuottajat ja yritykset uppoutuivat työpajassa somekuvauksen saloihin

Saimaa lautasella -hanke järjesti Samiedulla ruoka-alan alkutuottajille ja tuotteiden jatkojalostajille suunnatun maksuttoman työpajan, jossa otettiin haltuun helppoja ja edullisia konsteja somekuvaukseen. Savonlinnalaisen valokuvaaja Toni Härkäsen johdolla opittiin ottamaan ja muokkaamaan laadukkaita kuvia sosiaaliseen mediaan pelkällä älypuhelimella ja jokaisen kotoa löytyvillä tarvikkeilla.

Pitkään myös kokkina ja keittiömestarina toiminut Härkänen sujautti monipuolisten esimerkkikuviensa väliin valokuvauksen teoriaa ja käteviä vinkkejä helposti mutusteltavina kokonaisuuksina. Yhdessä käytiin läpi puhelimen kameran käyttöä ja olennaisimmat asetukset, joilla kuvaaminen sujuu vaivattomasti. Työpajassa perehdyttiin monelta kannalta myös kuvakulmiin, kuvien sommitteluun sekä luonnonvalon hyödyntämiseen ja apulamppujen käyttöön.

Osallistujat olivat jo etukäteen ladanneet käyttöönsä saman, ilmaisen kuvankäsittelysovelluksen, jolla kuvien käsittelyä harjoiteltiin yhdessä.

– Ajattele, mitä haluat kuvalla myydä ja nosta se esille kuvassa. Muista herkullinen rajaus. Kaiken ei tarvitse näkyä. Ja kun olet rajaukseen tyytyväinen, rajaa vielä vähän lisää, näyttävien julkaisujen konkari Härkänen ohjeisti veikeä pilke silmäkulmassaan.

Teoria, esimerkit ja käytännönharjoittelu kulkivat käsi kädessä koko työpajan ajan. Kun ensin oli ammennettu kuvausvinkkejä, osallistujat pääsivät harjoittelemaan kuvausta konditoriaherkuilla, asetelmilla ja oman tuotantonsa tuotteilla. Asetelmia sommiteltiin ”kotistudioihin”, joita on helppo toteuttaa erilaisilla taustoilla, kankailla ja alustoilla. Perinneaterimet, puulaudat ja kasvit toivat kuviin lämpöä ja väriä. Jokainen osallistuja toteutti päivän aikana yhden tai useamman kuvan julkaisuvalmiiksi Härkäsen johdolla.

Maatalousyrittäjä Elsi Janhunen haki kurssilta oppia uudistuvan yritystoimintansa näkyvyyteen

Janhulan tilan yrittäjä Elsi Janhunen innostui kaikille ruoka-alan yrittäjille ja alkutuottajille avoimesta työpajasta.

– Some on minulle uusi juttu. Olen perustanut Facebook-tilini vasta vuosi sitten ja haluan oppia ottamaan some- ja mainoskuvia pientilani omista tuotteista ja tilan toiminnasta. Kuvaukseen olen tutustunut aiemmin Savonlinnan Taidelukion opinnoissa, mutta silloin oli vielä raskaat mustavalkokamerat ja filmit kehitettiin itse. Älypuhelimella kuvaaminen on paljon vaivattomampaa, nauraa Janhunen.

Juvan Paatelassa pientilaa pyörittävä Janhunen tekee parhaillaan viljelykokeiluja maitotilan tuotantosuunnan muutosta varten. Työpajassa hän harjoitteli kuvaamaan myös oman tilansa spelttijauhoja.

– Yllätyin, miten helpolla hyvän kuvan voi saada aikaan. Tarkkaa kuvaa pystyy työstämään pitkälle ilmaisella kuvankäsittelysovelluksella. Uuden oppiminen voi olla välillä ihan pienistä jutuista kiinni.

Janhusen mielestä uusien taitojen ohella myös verkostoituminen on tärkeä osa koulutuksia. Työpajassa Janhunen tapasi monta alan ammattilaista sekä Café Rantakiven yrittäjä Pasi Hirvosen, joka oli tuttu Saimaa lautasella -hankkeen helmikuisilta osta- ja myy-treffeiltä. Hirvosen kehittämää voikukkaöljyä ja -pestoa kuvattiin harjoituksissa monista eri kulmista.

– Tämäntyyppisissä koulutuksissa tutustuu uusiin ihmisiin, yrityksiin ja tuotteisiin. Täälläkin on mukana sekä seudun ravintoloiden edustajia että alkutuottajia. Kun vain ajankohta sopii, koulutuksiin kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan, vaikka ajatus tuntuisi vieraalta. Täältä saa uutta osaamista ja yhteyksiä, kannustaa Janhunen.

Opi ottamaan somekuvia helposti ja edullisin konstein puhelimella -työpaja kuuluu Saimaa lautasella -hankkeen toimenpiteisiin ja on Euroopan Unionin osarahoittama.

Jaa artikkeli