Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki tai tarjoilija

Haluatko oppia luomaan unohtumattomia makuelämyksiä ja asiakaskokemuksia?

Kokin opinnoissa opit tuntemaan raaka-aineet, valmistamaan maittavia ruokia, huolehtimaan keittiön puhtaudesta sekä toteuttamaan kestävän kehityksen periaatteita työssäsi. Opit huomioimaan ravitsemissuositukset ja erityisruokavaliot sekä toimimaan kiiretilanteissa. Työssäsi pääset käyttämään ja kehittämään kädentaitojasi ja luomaan elämyksiä ruuan avulla. 

Tarjoilijan opinnoissa opit suosittelemaan, esittelemään, myymään, tarjoilemaan sekä huolehtimaan asiakkaidesi viihtymisestä ja ravintolassa kokemastaan elämyksestä. Työssäsi pääset käyttämään luovuuttasi ja vuorovaikutustaitojasi sekä kansainvälisten että kotimaisten asiakkaiden parissa.

Hankit osaamista opetusravintolassamme sekä työelämässä. Opintojen jälkeen sinua odottavat monipuoliset uramahdollisuudet. Voit työskennellä esimerkiksi erilaisissa kahviloissa, ravintoloissa, baareissa sekä hotelleissa ja cateringyrityksissä.

Koulutuksen sisältö

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Kokiksi opiskellessasi opiskelet ruokapalvelun osaamisalaa ja tarjoilijaksi asiakaspalvelun osaamisalaa.

Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp

Pakolliset tutkinnon osat 85 osp

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
  • Lounasruokien valmistus 40 osp (kokki)
  • Annosruokien valmistus 25 osp (kokki)
  • Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti 25 osp (tarjoilija)
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu 40 osp (tarjoilija)

Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp

  • Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp
  • Kahvilapalvelut 15 osp
  • À la carte -ruoanvalmistus 30 osp
  • À la carte -tarjoilu 30 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa 15 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
  • Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen 20 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 25 osp
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen 15 osp
  • Huippuosaajana toimiminen 15 osp
  • Ilmastovastuullinen toiminta 15 osp
  • Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 5 osp
  • Yrityksessä toimiminen 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp

Tutkinnon osien toteuttamistavat vaihtelevat. Osa valinnaisista tutkinnon osista on mahdollista suorittaa vain koulutus- tai oppisopimuksella.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Lue tarkemmat kuvaukset tutkinnon sisällöistä tutkinnon perusteista.

Opintojen toteutustapa

Opinnot toteutetaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti lähiopintoina. Opinnot sisältävät opiskelua oppilaitoksessa, verkossa sekä työelämässä.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella.

Kenelle koulutus sopii

Kaikille alasta kiinnostuneille. 

Hakutiedot

Voit hakea koulutukseen yhteishaussa 2025. Koulutukseen haetaan Opintopolku-palvelussa.

Tähän tutkintoon voi hakea myös jatkuvassa haussa täällä.