Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki tai tarjoilija

Haluatko oppia luomaan makuelämyksiä ja unohtumattomia asiakaskokemuksia?

Kokin työssä pääset käyttämään kädentaitojasi sekä synnyttämään elämyksiä ruuan avulla. Vastaat asiakkaittesi viihtymisestä, turvallisuudesta ja tyytyväisyydestä. Opintojen myötä opit tuntemaan raaka-aineet, valmistamaan maittavia ruokia, huolehtimaan keittiön puhtaudesta sekä toteuttamaan kestävän kehityksen periaatteita työssäsi. Ravintola-alan ammattilaisena osaat huomioida ravitsemissuositukset ja erityisruokavaliot sekä toimia kiiretilanteissa.

Tarjoilijan opintojen myötä opit vastaamaan asiakkaittesi viihtymisestä sekä ravintolassa kokemastaan elämyksestä. Tarjoilijan työ on paljon muutakin kuin tarjoilua. Suosittelet, esittelet, myyt ja tarjoilet sekä vastaat viihtyvyydestä aina siihen saakka, kun asiakas poistuu ravintolasta. Työssäsi pääset käyttämään luovuuttasi ja vuorovaikutustaitojasi sekä palvelemaan kansainvälisiä ja kotimaisia asiakkaita.

Meillä Samiedussa hankit osaamisesi opetusravintola Paviljongin opetustiloissa, ravintolassa sekä työelämässä. Opiskelun jälkeen sinua odottavat monipuoliset uramahdollisuudet niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Voit työskennellä esimerkiksi erilaisissa kahviloissa, ravintoloissa, baareissa sekä hotelleissa ja cateringyrityksissä.

Koulutuksen sisältö

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Kokiksi opiskellessasi opiskelet ruokapalvelun osaamisalaa ja tarjoilijaksi asiakaspalvelun osaamisalaa.

Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp

Kaikille pakollinen tutkinnon osa 20 osp

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp

Ruokapalvelun osaamisalan pakolliset tutkinnon osat 65 osp

  • Lounasruokien valmistus 40 osp
  • Annosruokien valmistus 25 osp

Asiakaspalvelun osaamisalan pakolliset tutkinnon osat 65 osp

  • Asiakaspalvelu ja myynti 25 osp
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu 40 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp

  • Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp
  • Kahvilapalvelut 10 osp
  • Ala Carte -ruoanvalmistus 30 osp
  • Ala Carte -tarjoilu 30 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa 15 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
  • Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen 20 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 25 osp
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen 15 osp
  • Huippuosaajana toimiminen 15 osp
  • Ilmastovastuullinen toiminta 15 osp
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 5 osp
  • Yrityksessä toimiminen 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Lue tarkemmat kuvaukset tutkinnon sisällöistä tutkinnon perusteista.

Tutkinnon osien toteuttamistavat vaihtelevat. Osa valinnaisista tutkinnon osista on mahdollista suorittaa vain koulutus- tai oppisopimuksella.

Opintojen toteutustapa

Opinnot toteutetaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti lähiopintoina. Opinnot sisältävät opiskelua oppilaitoksessa, verkossa sekä työelämässä.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella.

Kenelle koulutus sopii

Kaikille alasta kiinnostuneille. 

Hakutiedot

Koulutukseen voi hakea yhteishaussa 2023. Koulutukseen haetaan Opintopolku-palvelussa.