Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki tai tarjoilija

Haluatko oppia luomaan makuelämyksiä ja olla osa elämyksellistä asiakaskokemusta?

Kokin työssä pääset käyttämään kädentaitojasi sekä synnyttämään elämyksiä ruuan avulla. Vastaat asiakkaittesi viihtymisestä, turvallisuudesta ja tyytyväisyydestä. Opintojen myötä opit tuntemaan raaka-aineet, valmistamaan maittavia ruokia, huolehtimaan keittiön puhtaudesta sekä toteuttamaan kestävän kehityksen periaatteita työssäsi. Ravintola-alan ammattilaisena osaat huomioida ravitsemissuositukset ja erityisruokavaliot sekä toimia kiiretilanteissa.

Tarjoilijan opintojen myötä opit vastaamaan asiakkaittesi viihtymisestä sekä ravintolassa kokemastaan elämyksestä. Tarjoilijan työ on paljon muutakin kuin tarjoilua. Tarjoilijana toimit asiantuntijana. Suosittelet, esittelet, myyt ja tarjoilet sekä vastaat viihtyvyydestä aina siihen saakka, kun asiakas poistuu ravintolasta. Työssäsi pääset käyttämään luovuuttasi ja vuorovaikutustaitojasi sekä palvelemaan kansainvälisiä ja kotimaisia asiakkaita.

Meillä Samiedussa hankit osaamisesi opetusravintola Paviljongin opetustiloissa, ravintolassa sekä työelämässä. Opiskelun jälkeen sinua odottavat hyvät työllistymisnäkymät ja monipuoliset uramahdollisuudet niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Voit työskennellä esimerkiksi erilaisissa kahviloissa, ravintoloissa, baareissa sekä hotelleissa ja cateringyrityksissä.

Koulutuksen sisältö

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Kokiksi opiskellessasi opiskelet ruokapalvelun osaamisalaa ja tarjoilijaksi asiakaspalvelun osaamisalaa.

Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp

Pakolliset tutkinnon osat 85 osp

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
  • Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp

  • À la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
  • À la carte -tarjoilu, 30 osp
  • Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen, 20 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Huippuosaajana toimiminen, 15 osp
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp
  • Yrityksessä toimiminen, 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp

Tutkinnon osien toteuttamistavat vaihtelevat. Osa valinnaisista tutkinnon osista on mahdollista suorittaa vain koulutus- tai oppisopimuksella.

Lue tarkemmat kuvaukset tutkinnon sisällöistä tutkinnon perusteista.

Opintojen toteutustapa

Opinnot toteutetaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti lähiopintoina. Opinnot sisältävät opiskelua oppilaitoksessa, verkossa sekä työelämässä.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella.

Kenelle koulutus sopii

Kaikille alasta kiinnostuneille. Koulutukseen voi hakea yhteishaussa 2022.

Hinta

Koulutus on opiskelijalle maksuton.


Ammatillinen opiskelu Samiedussa on ketterää!

  • Voit hakea opiskelemaan meille milloin vain.
  • Voit aloittaa opinnot lähes joka kuukausi.
  • Sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma – ja opiskelet vain asioita, joita et vielä osaa.
  • Voit opiskella koko tutkinnon, yhden tutkinnon osan tai vieläkin pienemmän osan, eli hankkia osaamista juuri sen verran kuin tarvitset.

Opiskelu on aina hyvä idea!