02.12.2021

Mara-alan moniosaajaksi tutkinnon osia opiskelemalla

Matkailu- ja ravitsemisalan työnantajat ovat viestineet, että alalla tarvitaan nopeasti osaajia, ja erityisesti sellaisia, joilla on hyvä asenne työtä kohtaan. Koulutus antaa hyvän pohjan työhön, mutta varsinaiset erityistaidot opitaan työpaikoilla ja yhteistyössä työelämän kanssa. Siksi työelämälähtöisyys on olennainen osa koulutusten suunnittelua.

Alan työvoiman tarve on välitön, joten osaajia tarvitaan nopeasti. Miten oppilaitokset voisivat auttaa pulassa olevia työnantajia? Koulutusportti-hankkeessa kehitettiin Samiedun mara-alan kehittäjäopettajan Laura Tynkkysen johdolla koulutuspaketteja, joissa opiskelija opiskelee pidemmän tutkinnon sijaan lyhyempiä tutkinnon osia, vahvistaa alan osaamista monipuolisesti ja työllistyy nopeammin.

Kehitystyössä syntyivät mm. ”Palveluosaajan”, ”Hostaajan” sekä ”Conciergen” koulutuspaketit. Mara-alan työnantajat sekä alan ammattilaisista koostunut testiryhmä innostuivat tästä mallista, jolla vahvistetaan mara-alan osaamista tutkinnon osista rakennetuilla paketeilla; paketteihin on sisällytetty eri painotuksilla mm. asiakaspalvelua, kokous- ja kongressipalveluita, juomien myyntiä ja tarjoilua sekä ohjelmapalvelujen tuottamista . Tutkinnon osien opiskelu ei tietenkään poissulje kokonaisen tutkinnon opiskelua ja jatko-opintoja myöhemmin.

Positiivisista tarinoista vetovoimaa alalle

Matkailu- ja ravitsemisalalla on epähoukuttava maine. Mara-alaa leimaavat sesonkiluonteisuus, matalapalkkaisuus, epäsäännölliset työajat ja raskaat työtehtävät. Harvemmin kerrotaan alan luovasta puolesta, hyvistä työporukoista tai positiivisista tarinoista. Korona-aika on laskenut alan vetovoimaa entisestään; työntekijät kaikkosivat muihin tehtäviin lomautusten myötä ja uusia osaajia on vaikea saada.

Alan vetovoiman puute on valtakunnallinen ongelma, mutta erityisesti se näyttäytyy työvoimapulana täällä Etelä-Savon kaltaisissa maakunnissa, joissa työntekijöitä tarvitaan runsaasti sesonkiaikana. Koulutusportti-hankkeessa etsitään alan positiivisia opiskelu- ja uratarinoita ja viestitään alan monipuolisista mahdollisuuksista Etelä-Savossa.

Minun tarinani

Kerron lyhyesti oman tarinani. Matkailuala veti minua kovasti nuorena puoleensa. Ala tuntui sopivan monipuoliselta ja vähän jännittävältäkin. Tiedostin jo opiskeluaikana, että alan työtehtävät voivat olla pätkittäisiä ja sesonkiluonteisia. Työllistyin kuitenkin heti valmistumiseni jälkeen alalle kokoaikaisesti ja sain työskennellä yli 10 mielenkiintoista vuotta todella monipuolisesti alan eri tehtävissä niin Saimaalla kuin Lapissa. Myyntimatkat kuljettivat useita kertoja asiakkaiden luokse Venäjälle ja Saksaan, ja kotimaan matkailun kenttä ja konkarit tulivat tutuiksi erilaisten tapahtumien, messujen ja hankkeiden kautta.

Ehkä minulla oli matkassa vähän onneakin, mutta toisaalta taputan kyllä itseäni olkapäälle; olin varmasti juuri sellainen joustava ja asiakaspalveluhenkinen tyyppi, joita alalle halutaan. Vasta korona-aika sai minut luopumaan matkailualan tehtävistä ja hakeutumaan kehittämistehtäviin. Päivääkään en kuitenkaan vaihtaisi matkailu-uraltani pois. Se oli aivan erityisellä tavalla onnellista aikaa. Ala oli minulle vaihtelevuudessaan ja luovuudessaan juuri sopiva. Jos olisin nyt opiskelua pohtiva nuori, valitsisin todennäköisesti edelleen samoin.

Asenteella eteenpäin

Lienee sanomattakin selvää, että hyvällä asenteella ja joustavuudella työskentelevät tyypit lisäävät mahdollisuuksiaan ympärivuotiseen työllistymiseen, uralla etenemiseen sekä parempaan palkkaan. Alan varjopuolia voi siis toisin sanoen kampittaa omalla työotteellaan. Kun uskaltaa astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, saa varmasti kokeilla siipiään alan eri tehtävissä. Toisinaan jonkin muun alan erityisosaaminen voi taata ympärivuotisen työpaikan.

Itse vahvistin johtamis- ja markkinointiosaamistani, jolloin tein sesongin ulkopuolella mm. budjetointia, markkinointisuunnitelmia, digimarkkinointia ja rekrytointia sesonkia varten. Se toi mukavaa vaihtelua työtehtäviin ja vuoden kiertoon ja vahvisti osaamistani yli alan rajojen. Tätä mallia, jossa jollain erityisosaamisella on vahvistettu ympärivuotisen työllistymisen mahdollisuuksia ja päästy uralla eteenpäin, ovat hyödyntäneet monet kollegani ja alan konkarit. Kannustan siis itsensä kehittämiseen!

Inspiraatiota Savostamosta

Lisää inspiraatiota mara-alalle sekä tarkemmat kuvaukset uusista, mara-alan moniosaaja-poluista ja tutkinnon osien hyödyntämisestä koulutuksissa julkaistaan ensi vuoden puolella Koulutusportin työstämällä, savostamo.fi -verkkosivustolla. Sivustolta voit myös lukea ja kuulla lisää opiskelu- ja uratarinoita. Pysy kuulolla!

Joulukuisin terveisin,

Sini Laukkanen
Koulutusportti-hanke
Mara-ryhmä

Jaa artikkeli