NY-yrittäjyys sopii myös aikuiselle monimuoto-opiskelijalle – jalkojenhoitajaksi opiskeleva Aija Niiranen löysi itsestään yrittäjän
Terveysalan ammattitutkinnon jalkojenhoidon osaamisalaa Ammattiopisto Samiedussa opiskeleva Aija Niiranen on tyytyväinen, että uskaltautui opiskelemaan vielä aikuisiällä uuden ammatin. Aija sanoo, että ratkaisuun vaikutti se, että hän halusi laajentaa mahdollisuuksiaan työmarkkinoilla.
– Keväällä 2020 työni koulunkäynninohjaajana joutui koronan vuoksi katkolle. Päätin päivittää lähihoitajan tutkintoani, jotta pääsisin tekemään töitä palvelutaloihin. Samalla opettaja kysyi kiinnostustani jalkojenhoitajan ammattitutkintoon. Mietittyäni asiaa kuukauden verran olin valmis ottamaan haasteen vastaan.
Aijan päätökseen vaikutti sekin, että lähihoitajan tutkinnon päivitys verkko-opintoina sujui hyvin ja hän oppi käyttämään Moodlea sekä muita verkko-oppimisympäristön välineitä.
– Siitä oli helppoa sitten lähteä uutta tutkintoa tekemään.
Aijan rohkeat ratkaisut eivät koske pelkästään uuden opiskelua. Vuoden 2020 lokakuussa jalkojenhoitajan (at) koulutuksen aloittanut nainen on mukana Samiedussa opiskelijoille tarjolla olevassa Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa, jonka puitteissa hän on perustanut Nuori Yrittäjyys -harjoitusyrityksen. Jalkojenhoitoja tarjoava Aijan jalkahoiva NY aloitti toimintansa 7.6.2021.
Melkein oikea yrittäjä
Noin 33 vuotta työelämässä ollut Aija sanoo mieltäneensä itsensä aina työntekijäksi. Kun jalkojenhoidon opettaja kertoi Vuosi Yrittäjänä -ohjelmasta, halusi hän perehtyä asiaan.
– Suoritin keväällä NY-yrityksen perustamiseen liittyvän kurssin, jossa käytiin läpi muun muassa liiketoimintaan, markkinointiin ja asiakaskunnan hankkimiseen liittyviä asioita. Teamsin kautta kurssilla oli mukana erilaisia osallistujia eri paikkakunnilta. Kurssisisältö ja keskustelut olivat niin antoisia, että päätin kokeilla yrittäjyyttä.
NY-yritystä pyöritetään monessa suhteessa samoin kuin oikeaa yritystä. Terveysalan toimijana Aijan oli haettava myös AVIlta luvat tehdä opiskelijana jalkahoitoja. Luvat hän sai elokuussa, ja on siitä lähtien tehnyt hoitoja iltaisin ja viikonloppuisin.
– Omaa hoitolaa minulla ei ole, joten teen hoidot asiakkaiden kodeissa. Tällainen palvelu sopii erityisesti ikäihmisille, joilla on liikkumisrajoitteita.
Yrittäjyysopinnot lisäävät itsevarmuutta
Alkujaan hieman epäillen omiin kykyihinsä yrittäjänä suhtautunut Aija ei kadu päätöstään lähteä mukaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan.
– NY-yritys on turvallinen tapa kokeilla, onko minusta yrittäjäksi. Saan oppilaitokselta ja opettajilta tukea. Jos asiakkaalla on hankalasti hoidettava jalkaongelma, voin aina soittaa opettajalle ja kysyä ohjeita.
Aijan yritys on ollut toiminnassa puolisen vuotta. Hän kertoo, että itsevarmuus yrittäjänä kasvaa koko ajan.
– Aluksi mietin, että omien palvelujen markkinointi on vaikeaa, mutta tämä kaikki on ollut yllättävän yksinkertaista. Tieto minusta kulkee puskaradion kautta, ja lisäksi tytär on auttanut some-markkinoinnissa.
Myöskään pakolliset väline- ja aineinvestoinnit eivät ole stressanneet Aijaa. Hän arvioi, että maltillisillakin asiakasmäärillä ne on kuitattu viimeistään siinä vaiheessa, kun NY-yritys lopetetaan ensi vuoden kesäkuussa. Sitä ennen hän kartuttaa osaamistaan ja tarjoaa sitä asiakkailleen.
– Tammikuussa opiskelemme diabetespotilaan jalkojen tutkimista ja hoitoa. Uskon, että näille taidoille on kysyntää.
Tähtäimessä sivutoiminen yrittäjyys
Päätyökseen Aija toimii koulunkäynninohjaajana. Lisäksi hän tekee satunnaisia lähihoitajan keikkoja palvelutaloihin. Miten opiskelut ja yrittäjyys onnistuvat kiireisessä arjessa?
– Yksinhuoltajana minun on käytävä töissä. On mahtavaa, että Samiedun monimuoto-opinnot on rakennettu aikuisopiskelijoiden tarpeet huomioiden. Lähiopintoja on kerran kuussa pitkän viikonlopun verran ja teoriaopiskelu tapahtuu verkossa. Jalkojenhoitoja teen iltaisin ja viikonloppuisin.
Omaan kokemukseensa perustuen Aija uskaltaa suositella NY-yrityksen perustamista kaikille ikään tai opintoalaan katsomatta. Hän muistuttaa, että vuoden mittaisen yrittäjyyskokeilun hyödyt ovat huomattavia, ja siitä on helppo jatkaa oikeana yrittäjänä.
– Vuoden aikana investoinnit on usein tehty ja maksettu ja asiakaskuntaakin rakennettu. Uskon, että itsekin hyödynnän näitä seikkoja ja jatkan yritystoimintaa opintojen päätyttyä sivutoimisesti.