07.11.2023

Talonrakentajaopiskelijat pääsevät heti työmaalle oppimaan

Jotkut asiat, kuten rakentamisen taidot, opitaan yksinkertaisesti vain tekemällä. Onneksi tekijöitä riittää. Lokakuun alussa Kerimäellä sijaitsevalla rakennustyömaalla häärii peräti 18 Samiedun rakennusalan perustutkintoa suorittavaa opiskelijaa. Elokuussa opintonsa aloittaneiden opiskelijoiden työkohde on autokatos, johon tulee myös harrastetila ja maakellari. Maakellarin tukirakenteiden parissa työskentelevät parikkalalaiset Jere Lappalainen, 16, Santtu Myyryläinen, 16, ja Veikka Pirinen 16, ovat tyytyväisiä, että opiskelu tapahtuu oikeassa työkohteessa.

– Oli kiva, kun pääsimme nopeasti luokasta työmaalle tekemään ja kokeilemaan, Veikka tiivistää kaikkien tunnot.

Rakennusalan opettaja Jarkko Kaartinen kehuu koko porukkaa motivoituneeksi ja innostuneeksi.

Suurin osa opiskelijoista on keväällä peruskoulunsa lopettaneita nuoria. Ryhmän suola on muutama jatkuvan haun kautta tullut opiskelija, joilla on jo taustalla rakennusalan työkokemusta.

Jarkko sanoo, että talonrakennusta opiskellaan alusta lähtien hyvin käytännönläheisesti. Työmaalle lähdetään heti, kun työturvallisuusasiat on käyty läpi ja opiskelijat ovat tutustuneet perustyökaluihin ja niiden käyttöön.

– Ensimmäisenä vuonna työmaalla opiskellaan rakennustyömaalla toimimista sekä perustus- ja runkovaiheen töitä, jotka ovat pakollisia tutkinnon osia. Opiskelijat toimivat vuorotellen myös työmaan työsuojeluvaltuutettuna. Osaaminen osoitetaan rakennusalan yrityksissä työtehtävissä annettavilla näytöillä.

Teoriaa opiskellaan työnteon lomassa

Jarkon työparina työmaalla on Samiedun taitovalmentaja Raimo Viinanen. Jarkko kuvaa taitovalmentajan roolia merkittäväksi, sillä hän näyttää opiskelijoille mallisuoritukset ja työskentelee yhdessä heidän kanssaan.

– Minulle jää paremmin aikaa työskentelyn ohessa tapahtuvaan teorian opettamiseen. Välillä pysäytämme työt ja käymme porukalla läpi, miksi jokin asia tehdään juuri tietyllä tavalla. Paljon opettelemme myös piirustustenlukua, joka on rakennusalalla erittäin tärkeä taito.

Jarkko painottaa, että teoriaa ei opiskella niinkään luokkahuoneessa vaan käytännön töiden rinnalla: asioiden sisäistäminen edellyttää, että opiskelija näkee mistä puhutaan.

– Ala sopiikin parhaiten aktiivisille henkilöille, jotka tykkäävät tehdä töitä käsillään. Matemaattisia taitoja on myös hyvä olla jonkin verran, koska aika usein rakennushommissa lasketaan esimerkiksi tilavuuksia ja pinta-aloja.

Työmailla tapahtuvaan opiskeluun vaikuttavat sääolot. Syksyn sadepäivät hyödynnetään käymällä luokassa läpi jo tehtyjä työvaiheita ja syventämällä teoriatietoa.

– Talvipakkasilla opetus siirtyy koulun työsaliin, jossa harjoitellaan esimerkiksi valinnaisiin tutkinnonosiin kuuluvia muurausta ja laatoitusta.

Pieleen menemistä ei tarvitse pelätä

Jere, Santtu ja Veikka ovat reilun parin kuukauden opintojen jälkeen edelleen sitä mieltä, että rakentaminen kiinnostaa heitä. Veikan kohdalla alavalintaan vaikutti se, että hänen isänsä on puuseppä. Santun innoittaja puolestaan on oma ukki, joka toimi aikanaan rakennusyrittäjänä.

– Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta rakentamisesta. Opintojen sisältö on kuitenkin ollut sitä, mitä etukäteen ajattelinkin. Ylläreitä ei ole tullut, Jere tuumailee.

Kolmikko on päässyt tekemään autokatostyömaalla jo kattavasti erilaisia rakennusalan töitä, joista Jere ja Veikka nimeävät tähän mennessä kiinnostavimmaksi muuraamisen.

Kaikki on ollut kivaa. Jos joku pitää nostaa, niin valuhommista olen tykännyt erityisesti, Santtu toteaa.

Jarkko pitää tärkeänä, että opiskelijat saavat opintojensa alkuvaiheessa harjoitella rakentamisen perustaitoja Samiedun omissa työmaakohteissa, joissa pieleen menemistä ei tarvitse pelätä.

– Pikkuhiljaa edetään ja kartutetaan taitoja. On ollut mukava nähdä, kun opetetut asiat alkavat vähitellen sujua. Myöhemmin opintojen edetessä opiskelijat siirtyvät opiskelemaan työelämään ensin koulutussopimuksella ja myöhemmin oppisopimuksella.

Jaa artikkeli