12.12.2023

Väyläopinnot avasivat media-alaa opiskelevalle Samulille tien AMK-opiskelijaksi

– Olen kova puhumaan ja ajattelin, että voisin tehdä sitä ammatiksenikin, esimerkiksi radiojuontajana. Myös elokuvat ovat kiinnostaneet minua aina – erityisesti se, miten elokuvia tehdään.

Näin sanailee savonlinnalainen Samuli Uimonen, 22, ja lisää olevansa tyytyväinen, että pääsi opiskelemaan media-alan ja kuvallisen viestinnän perustutkintoa Samieduun vuoden 2021 elokuussa.

– Media-ala alkoi kiinnostaa minua lukioaikana. Kirjoitettuani ylioppilaaksi vuoden 2020 keväällä hain opiskelemaan medianomiksi Karelia-ammattikorkeakouluun Joensuuhun. En päässyt sisään, mikä harmitti vähän. Onneksi äitini vinkkasi Samiedussa alkavasta uudesta media-alan koulutuksesta, johon sitten päätin pyrkiä armeijan käytyäni.

Yllätyksekseen Samulille avautui opintojen myötä myös ovi medianomin opintoihin. Samiedun opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa oman perustutkintoalansa opintoja ammattikorkeakoulussa niin kutsuttuina väyläopintoina ja hakea valmistuttuaan kyseiseen ammattikorkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa.

– Jos ja kun haen Kareliaan tutkinto-opiskelijaksi, on minulla oltava suoritettuna 30 opintopistettä medianomin tutkintoon kuuluvia opintoja riittävän hyvillä arvosanoilla.

Samiedun pääyhteistyökumppani väyläopinnoissa on Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Xamk, mutta media-alan väyläopintoja tehdään Kareliaan.

Väyläopinnot vauhdittavat valmistumista

Samuli sanoo, että Samiedussa opiskeleville väyläopinnot ovat loistava keino saada jatko-opiskelupaikka ammattikorkeakoulusta ja välttää samalla yhteishaun ”rumba” soveltuvuuskokeineen. Lisäksi väyläopinnoista on opiskelijalle muutakin hyötyä.

– Väyläopinnoilla täydennetään ammatillisesta tutkinnosta puuttuvia osaamispisteitä, ja toisaalta ne ovat osa AMK-tutkinnon opintoja. Väyläopinnot nopeuttavat siten molempien tutkintojen suorittamista. Sekin on iso etu, että väyläopinnot ovat Samiedun opiskelijoille maksuttomia.

Samiedun opiskelija voi tehdä väyläopintoja missä tahansa vaiheessa opintojaan. Samuli aloitti medianomin väyläopinnot Kareliassa, kun hänellä oli perustutkinnon opintoja enää vähän jäljellä.

– Ratkaisu oli hyvä, sillä kahdessa paikassa on mahdotonta olla yhtä aikaa. Opiskelen Kareliassa samaan tahtiin varsinaisten tutkinto-opiskelijoiden kanssa, ja opinnot toteutetaan lähiopintoina. Muutinkin väyläopintojen vuoksi Joensuuhun.

Samuli sanoo, että väyläopintojen alussa päänvaivaa hänelle aiheutti käytännön asioiden selvittely.

– Olen ollut tienraivaaja, sillä olen ensimmäinen samiedulainen, joka on menossa Kareliaan väyläopiskelijana. Molempien oppilaitosten opinto-ohjaajien kanssa asiat on kuitenkin saatu selvitettyä.

Vaihto AMK-opiskelijaksi tapahtuu läpsystä

Samuli arvioi saavansa väyläopintonsa ja opintonsa Samiedussa valmiiksi vuodenvaihteen jälkeen.

– Kareliassa erillishaku on avoinna suurimman osan vuodesta, joten haen tutkinto-opiskelijaksi heti, kun vaaditut 30 opintopistettä on kasassa. Käytännössä siirtyminen AMK-opiskelijaksi tapahtuu niin sanotusti läpsystä.

Vaikka ammatillisia opintoja ei ahotoida (hyväksilueta) osaksi AMK-tutkintoa, auttavat ne Samulin mukaan AMK-opintoihin sopeutumisessa – onhan ala jo entuudestaan tuttu. Hän suositteleekin väyläopintoja kaikille jatko-opintopaikasta haaveileville Samiedun opiskelijoille.

– Kehottaisin keskittymään ensin perustutkinnon opintoihin, sillä tämän tutkinnon kohdalla väyläopiskelu on täyspäiväistä. Väyläopinnoista saa sitten opintojen loppuvaiheessa samalla täydennettyä viimeiset perustutkintoon vaadittavat osaamispisteet, ja opiskelu ammattikorkeakoulussa jatkuu liukuvasti.

Tulevaisuudessa Samuli näkee itsensä työskentelevän ääni- tai videopuolen osaamista vaativissa tehtävissä.

– Ala tarjoaa kuitenkin paljon erilaisia mahdollisuuksia kynäjournalismista pelisuunnitteluun.

Lisätietoja väyläopinnoista:

Jaa artikkeli