03.10.2024

Vihreän energian vallankumous: Uusi testikampus ja innovatiiviset koulutussisällöt

Aurinkoenergian hyödyntäminen sähköntuotannossa on lisääntynyt merkittävästi reilun kymmenen vuoden aikana. Järjestelmien sekä ohjelmistojen kehittyminen ja sen seurauksena uudet osaamistarpeet haastavat työelämää.

Puhtaan energian testikampus -vallankumousprojekti antaa mahdollisuuden luoda uusia koulutussisältöjä sekä laajentaa yritysten liiketoimintaa Savonlinnan, Sulkavan, Rantasalmen sekä Enonkosken alueille. Toiminta keskittyy pääosin sähkö- ja talotekniikka-aloille, mutta siitä voivat hyötyä myös muiden alojen työntekijät ja opiskelijat. Toiminnan aikana rakennetaan useita lyhytkoulutuksia sekä uudistetaan olemassa olevia koulutussisältöjä. Toiminnan rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto (Euroopan unionin osarahoittama). Rahoitusohjelma on ”Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027”.

Koulutuksissa ja testiympäristössä keskitytään muun muassa: 

  • oikeaoppiseen asentamiseen ja asennusturvallisuuteen 
  • mittausdatan tulkintaan 
  • ohjausjärjestelmien toimivuuden ja mittausdatan tulkintaan 
  • kiinteistön energiankäytön tehokkuuteen ja ympäristövaikutuksiin sekä  
  • energian oikeanlaiseen ja taloudelliseen varastointiin.

Aurinkoenergian testiympäristö

Puhtaan energian testiympäristö rakennetaan Samiedun Pohjolankadun kampukselle ja se tulee olemaan työelämän sekä Samiedun yhteiskäytössä.

– Samiedussa 2019 aloitettu kampusohjelman mukainen kampuskehittäminen tukee testiympäristön rakentamista. Ympäristön suunnittelussa ovat mukana myös sähkö- ja talotekniikka-alojen tiimit, toteaa Samiedun tila- ja turvallisuuspäällikkö Eetu Nissinen.

Kampusohjelman tavoitteena on järkevöittää ja tehostaa olemassa olevien tilojen käyttöä sekä lisätä koulutusalojen välistä yhteistyötä.

Kampukselle tehdään asennusympäristö, jota rikastetaan digitaalisuuden avulla. Ympäristössä keskitytään erityisesti oikeaoppisiin asennuksiin ja turvallisuuteen. Lisäksi voidaan seurata mm. energian varastoinnin kustannustehokkuutta sekä soveltaa yleisesti teknologisia ratkaisuja.

Meillä on mahdollisuus iskeä!

– Kun esittelin projektia ensimmäistä kertaa sähköalan tiimikokouksessa, huomasin heti, kuinka opettajien ja taitovalmentajien silmät syttyivät kiinnostuksesta uusiutuvia energioita ja erityisesti aurinkoenergiaa kohtaan, kertoo projektin vetäjä Sami Pirhonen innostuneena.

Pirhonen on havainnut jo alkuvaiheessa yritysten olevan oikeasti kiinnostuneita koulutuskokonaisuuksien ja ympäristön rakentamisesta. Yritysmaailmasta on saatu viestiä, että energianvarastoinnin mahdollisuudet ovat laajentuneet merkittävästi viime aikoina ja tulevat laajenemaan entisestään.

Uraohjaaja Ilkka Silvennoinen vastaa projektissa hankkeen yritysyhteistyöstä sekä testiympäristön ja yritysten välisen verkoston toimivuudesta.

– Uusiutuva energia on tärkeä osa tulevaisuutta. On mukava päästä osaksi projektia, jossa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa luodaan pohjaa sille kuinka uusiutuvaa energiaa voidaan hyödyntää entistä enemmän ja tehokkaammin, iloitsee Silvennoinen.

Talotekniikan opettaja Antti Makkosen mukaan tulossa on uuden oppimista ja yhteistyötä eri osastojen välillä. Hankkeen kautta saadaan lisättyä uusiutuviin energioihin ja niiden rakentamiseen liittyvää paikallista osaamista.

Myös sähköalan opettajana toimiva Matti Pulkkinen odottaa hankkeella toteutettavia toimenpiteitä.

– On mukavaa päästä tekemään ja suunnittelemaan hankkeen kautta konkreettisia tekoja diplomityössäni tutkimiini asioihin, kertoo Pulkkinen.

Jaa artikkeli