07.11.2024

Sarin harrastus jalostui liiketoiminnaksi – NYT-yritys antoi hyvät eväät kevytyrittäjyyteen

– Tykkään, että elämässäni on meneillään erilaisia kiinnostavia asioita, sanoo punkaharjulainen Sari Kotivirta esitellessään itse tekemiään upeita villalankoja, joita hän aikoo myydä kevytyrittäjänä.

Idean yrittäjänä toimimiseen Sari sai opiskellessaan Ammattiopisto Samiedussa, jossa hän perusti Vuosi yrittäjänä -yrittäjyysohjelmassa harjoitusyrityksen nimeltä Villi Wool NYT.

– Alun perin ajatukseni oli suunnitella yrittäjyysohjelmassa jokin myytäväksi sopiva hyvinvointituote tai elintarvike. Sitten päätin, että en lähde rönsyilemään vaan lähden viemään eteenpäin pitkäaikaista harrastustani, käsinkehräämistä. Minua houkutteli myös ajatus saada jotain tuloa harrastukseni tiimoilta.

Sari pyöritti NYT-yritystään vuoden 2024 keväästä syksyyn. Lankojaan hän sai myyntiin Punkaharjun Aseman Taidelaiturille sekä Särkisalmen Hobitti-kahvilaan, jossa hän testasi myös villalangasta tekemiensä korujen menekkiä. Oheistuotteena Sari valmisti jalkakylpysuoloja ja jalkakylpypommeja, joita hän myi lähinnä toritapahtumissa.

– NYT-yrittäjyys oli hyvä tilaisuus kokeilla riskittä, miten lampaanvillasta alusta saakka käsintehty ja käsinvärjätty lanka kannattaa hinnoitella ja millaisessa myynnissä se toimisi. Kokemus oli todella positiivinen ja opettava. Kevytyrittäjyys jäisi toteuttamatta, jos en olisi saanut siihen sysäystä opintojen tiimoilta.

Keskiössä ekologisuus

Lankojen valmistamisessa Sarille tärkeää on ekologisuus. Lankojen raaka-aine, kainuunharmaksen villa, on peräisin lähellä sijaitsevalta juvalaiselta lammastilalta. Värjäyksessä hän käyttää mieluiten luonnosta keräämiään kasveja.

– Puutarhasta otan lähinnä raparperinjuurta ja omenapuun kuorta. Värjäyksen teen purkkivärjäyksenä, joka ei kuluta energiaa.

Sarin sanookin, että lankojen kasviväräys on vienyt hänet kokonaan mukaansa. Hänen haaveenaan on kehittää värjäykseen oma väripaletti.

– Luonnonväreillä leikkiminen on hauskaa ja kiehtovaa, sillä värejä voi yhdistellä rajattomasti. Lopputulos ei ole samoillakaan raaka-aineilla koskaan samanlainen.

Sari lisää, että lankojen käsityönä valmistamisen taustalla on myös yhä suositummaksi tullut slow-ajattelu.

– Käsinkehrääminen on hidasta. Ajattelen, että ollakseen arvokas tuotteen ei tarvitse aina olla tehokkaasti ja nopeasti tuotettu.

Kevytyrittäjyys sopii elämäntilanteeseen

Sari on päättänyt myydä tuotteittaan nimenomaan kevytyrittäjänä, koska hän haluaa pitää villalankojen tekemisen harrastusluonteisena.

– Olkapäänikään eivät kestäisi jatkuvaa villan karstaamista ja kehräämistä. Sitä paitsi tykkään palkkatyöstäni Kylävire-hankkeen ohjaajana, hän nauraa.

Toimeliaalla naisella ei ole myöskään suunnitelmissa laajentaa yrityksensä tuotevalikoimaa: Villi Woolissa keskiössä ovat yksilölliset villalangat.

– Vaikka jalkakylpytuotteita on helppo valmistaa ja niille on kesäisin kysyntää, keskityn jatkossa lankoihin. Käsintehdyt ja -värjätyt villalangat eivät sovi ihan joka paikkaan myytäviksi, mutta ne kiinnostavat tiettyjä ryhmiä, erityisesti taidekäsityötä arvostavia.

Selvää kuitenkin on, että tulevana talvena Sarin hollantilainen pystyrukki sekä karstat tulevat olemaan kovassa käytössä.

–Toiveeni on saada ensi kesäksi lankoja myyntiin useisiin paikkoihin.

Jaa artikkeli