Englanninkielinen lähihoitajakoulutus oli Judithille täydellinen ”mätsi”
Samiedun ensimmäisessä englanninkielisessä lähihoitajakoulutuksessa opinnot marraskuussa 2024 aloittanut Judith Onwusuruaka on selvästi innoissaan kertoessaan, miten hän löysi unelmiensa opiskelupaikan.
– Hoitoala on kiehtonut minua aina, ja selasin välillä nettiä, jos jostain löytyisi sopiva koulutus. Kun näin ilmoituksen Samiedussa alkavasta englanninkielisestä lähihoitajakoulutuksesta, päätin heti laittaa hakemuksen, maaliskuussa 2024 Suomeen tullut Judith kertoo.
Hakuprosessi oli Judithin mielestä helppo, sillä hän oli jo suorittanut koulutukseen pääsyyn vaaditut Duolingon englannin kielen testin ja suomen kielen perusteet.
– Todistusten lisäksi minun oli liitettävä hakemukseen video, jossa kerroin itsestäni ja motivaatiostani kouluttautua lähihoitajaksi, hän kertaa hakuprosessiaan.
Kotimaassaan Nigeriassa englannin kieltä ja kirjallisuutta opiskellut Judith kiittelee tapaa, jolla kansainvälinen opiskelijaryhmä on otettu Samiedussa vastaan.
– Kertaakaan minusta ei ole tuntunut ulkopuoliselta. Kaikki kohtelevat meitä hyvin tasavertaisesti.
Orientaatiojakso loi pohjan varsinaiselle opiskelulle
Koulutus alkoi kahden kuukauden orientaatiojaksolla. Jakson aikana opiskelijoille muun muassa kerrottiin, miten suomalainen yhteiskunta toimii sekä neuvottiin yksityiskohtaisesti opiskeluun liittyvissä käytännön asioissa. Varsinaiset ammattiopinnot alkoivat tammikuussa.
– Olemme harjoitelleet esimerkiksi, miten asiakkaista pidetään huolta paitsi fyysisesti myös emotionaalisesti. Lisäksi meitä on opastettu huolehtimaan omasta jaksamisestamme, jotta voimme olla hyviä hoitajia.
Erityisen innolla Judith kertoo odottavansa elokuussa alkavaa työelämäjaksoa, sillä hän haluaa päästä oppimaan asioita käytännön työssä.
– Minulla ei ole aiempaa kokemusta vanhustyöstä, mutta tiedän, millaista apua ihminen voi tarvita vanhetessaan. Kun isoäitini ei enää pystynyt tekemään itse kaikkea haluamaansa, halusin ilahduttaa häntä kaikin tavoin ja helpottaa hänen arkeaan. Haluan toimia samoin työssäni ja tuottaa vanhuksille onnellisuutta, Judith kertoo.
Opintojen alussa opetuskielenä on englanti. Suomen kieltä opiskellaan kuitenkin koko ajan, ja opintoihin kuuluvat näytöt suoritetaan suomeksi. Kysymykseen opintoihin mahdollisesti liittyvistä haasteista ja positiivisista yllätyksistä Judith vastaakin seuraavasti:
– Opiskelu tapahtuu englanniksi ja suomeksi, ja suomen kieli on aika vaikea. Teen jatkuvasti töitä parantaakseni suomen kielen taitojani. Uutta minulle oli se, että koulupäivän aikana on taukoja. Tauot ovat hyviä, koska ne auttavat jaksamaan paremmin.
Opiskelijaa tuetaan kaikin mahdollisin tavoin
Maailman onnellisimman maan maineen innoittamana Suomeen opiskelemaan hakeutunut Judith valmistuu näillä näkymin vuonna 2027. Määrätietoinen nainen toivoo voivansa jäädä asumaan ja tekemään töitä Savonlinnaan, jonka rauhallista energiaa ja ihmisiä hän sanoo rakastavansa.
– Haluan tuoda tänne myös kolme lastani. Pitkän ajan haaveeni on perustaa oma hoivakoti, jossa voin tarjota vanhuksille onnellisen loppuelämän.
Selvästi oman alansa löytänyt Judith toivoo, että muutkin vanhustyöstä kiinnostuneet maahanmuuttajataustaiset rohkaistuisivat hakemaan englanninkieliseen lähihoitajakoulutukseen.
– Opiskelijoita tuetaan täällä kaikin mahdollisin tavoin. On ollut myös hienoa tutustua eri puolilta maailmaa tänne tulleisiin opiskelijoihin. Meillä on hyvä yhteishenki, ja kannustamme toisiamme!