Elintarvikkeiden valmistaminen luonnontuotteista

Haluatko oppia hyödyntämään luonnon antimia vastuullisesti ja ammattimaisesti?

Koulutuksemme tarjoaa sinulle kattavat taidot luonnontuotteiden jatkojalostukseen – perinteitä kunnioittaen ja nykyaikaisia menetelmiä hyödyntäen. 

Opit tunnistamaan ja valitsemaan laadukkaat, syötävät luonnontuotteet sekä tekemään niille käyttötarkoituksen mukaiset esikäsittelyt. Saat valmiudet huolehtia tuotannon laadusta ja turvallisuudesta noudattaen lainsäädäntöä, omavalvontaa ja työturvallisuusohjeita. 

Koulutuksessa perehdyt myös tuotteiden pakkaamiseen ja merkitsemiseen viranomaisohjeiden mukaisesti sekä varastointiin. Opit hinnoittelemaan tuotteesi kannattavasti ja hallitsemaan koko prosessin raaka-aineiden hankinnasta valmiin tuotteen pakkaamiseen ja myyntiin.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksessa suoritat luontoalan perustutkinnon tutkinnon osan Elintarvikkeiden valmistaminen luonnontuotteista. Se on laajuudeltaan 30 osaamispistettä. Koulutukseen sisältyy hygieniapassikoulutus.

Lue tutkinnon osan tarkempi kuvaus ePerusteet-palvelusta. (Avautuu uuteen välilehteen.)

Katso lisää koulutuksen toteuttamissuunnitelmasta ePerusteet-palvelusta. (Avautuu uuteen välilehteen.)

Opintojen toteutustapa

Koulutus suoritetaan opiskelijoiden henkilökohtaisten opiskelusuunnitelmien mukaisesti monimuoto-opintoina. Opinnot sisältävät opiskelua verkko-oppimisympäristössä, Samiedun kampuksella Savonlinnassa sekä työelämässä. Opinnot työelämässä on mahdollista suorittaa yrittäjänä ja koulutus- tai oppisopimuksella.  

Verkko-opinnot järjestetään pääsääntöisesti iltaisin klo 17–19 välillä. Lähiopinnot järjestetään Savonlinnassa Samiedun kampuksella sekä pieneltä osin maastossa. Opiskeluun kuuluu työelämässä suoritettava työssäoppimisjakso ja näyttö. 

Opintojen aikataulu kevät 2026: 

  • Ma 9.3. klo 15–17 Opintojen aloitustapaaminen, verkko 
  • Ma 16.3. klo 17–19 Elintarvikevalmistuksen perusteet, verkko 
  • Ma 23.3. klo 17–19 Elintarvikevalmistuksen perusteet, verkko 
  • Ma 30.3. klo 17–19 Elintarvikevalmistuksen perusteet, verkko 
  • Ti 7.4. klo 17–19 Elintarvikevalmistuksen perusteet, verkko 
  • Ma 13.4. klo 17–19 Elintarvikevalmistuksen perusteet, verkko 
  • La 18.4. klo 9–16 Luonnontuotteiden käsittely, Samiedun Paviljongin kampus Savonlinna 
  • Su 19.4. klo 8–14 Luonnontuotteiden jalostaminen elintarvikkeiksi ja aistinvarainen arviointi, Samiedun Paviljongin kampus Savonlinna
  • Ma 27.4. klo 17–19 Elintarvikevalmistuksen perusteet, verkko 
  • La 13.6. klo 8–16 Luonnontuotteiden keruu ja elintarvikkeiden valmistaminen, maasto ja Samiedun Paviljongin kampus Savonlinna
  • Su 14.6. klo 8–14 Luonnontuotteiden jalostaminen elintarvikkeiksi, Samiedun Paviljongin kampus Savonlinna

Kesäaikana edistät opintojasi verkko-oppimisympäristössä sekä työssäoppimisjaksolla. 

Opintojen aikataulu syksy 2026:

  • Vko 32–33 Näyttö työelämässä ja tutkinnon osan arviointi

Oikeudet aikataulumuutoksiin pidätetään. 

Opintojen ajan sinulla on ohjaaja, jonka kanssa teet henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmasi ja seuraat opintojesi edistymistä noin kolmen kuukauden välein. Opinnot kestävät noin 6 kuukautta riippuen aikaisemmasta osaamisestasi. 

Kenelle koulutus sopii

Kaikille alalla työskentelystä kiinnostuneille. Opetusmateriaali ja opetus ovat suomen kielellä. 

Koulutukseen osallistuaksesi sinulla tulee olla hyvät tietotekniset taidot sekä käytössäsi tietokone ja verkkoyhteys. Tarvittaessa saat tukea verkko-oppimisympäristön ja Microsoft Office 365-alustan käyttöön. 

Etusijalla opiskelijavalinnassa ovat hakijat, jotka ovat ilman ammatillista tutkintoa sekä he, joilla koulutuksen suorittaminen edistää työllistymistä (työtön tai työttömyysuhan alla oleva). 

Hinta

Koulutus on maksuton.  

Opiskelijoille voi tulla kustannuksia koulutukseen liittyvistä varusteista, työvälineistä ja materiaaleista sekä matka- ja yöpymiskustannuksia. 

Hakutiedot

Koulutus alkaa seuraavan kerran 9.3.2026. Hakuaika koulutukseen on 8.2.2026 saakka.  

Opiskelijat valitaan hakemuksen ja ennakkotehtävän pisteytyksen sekä tarvittaessa haastattelun perusteella. Ennakkotehtävä tulee palauttaa 8.2.2026 klo 23.59 mennessä. 

Ennakkotehtävän löydät tästä linkistä.

Opiskelijavalinnat tehdään 20.2.2025 mennessä. Koulutus toteutuu, mikäli ryhmäkoko täyttyy.