Samiedun ruokapalveluissa otetaan askeleita kohti kestävämpää huomista
Samiedussa tehdään systemaattisesti työtä ympäristövastuullisuuden kehittämiseksi. Kestävä kehitys on määritelty myös organisaation tavoitteisiin. Ruokapalveluissa tärkeitä teemoja ovat luomu, lähellä tuotettu ruoka ja ruokahävikin vähentäminen.
Samiedun ruokapalvelut liittyy EkoCentrian valtakunnalliseen Portaat luomuun -ohjelmaan. Ohjelmalla lisätään luomutuotteiden käyttöä sekä julkisen että yksityisen sektorin ruokapalveluissa. Valtakunnallisena tavoitteena on, että vuonna 2030 julkisten ruokapalveluiden hankinnoista 25 % on luomutuotteita.
– Liitymme Portaat luomuun -ohjelmaan, koska otamme vastuullisuuden ja kestävän kehityksen vakavasti, ja haluamme myös asiakkaidemme tietävän sen. Suurtalouksissa tehtävillä valinnoilla on moninkertaiset vaikutukset. Otamme valinnoillamme kantaa ympäristövastuullisuuteen ja tuemme lähialueen tuottajien ja yrittäjien työllisyyttä, kertoo Samiedun ruokahuoltopäällikkö Katri Tynkkynen.
Myös asiakkaat ovat valveutuneita ja haluavat tietää, missä ja miten ruoka on tuotettu ja kasvatettu. He haluavat omilla valinnoillaan vaikuttaa myös ympäristön, eläinten ja maapallon hyvinvointiin. Samiedun opiskelijoilla onkin jo mahdollisuus valita laseihinsa esimerkiksi luomupiimää ja rasvatonta luomumaitoa.
Ruuanvalmistuksessa käytetään vain kotimaisia liha- ja maitotaloustuotteita. Ulkomaiset lisäkkeet, kuten riisi, pyritään korvaamaan kotimaisella ohralla ja kauralla. Kotimaisia vihanneksia käytetään läpi koko talvikauden aina kun niitä on saatavilla. Juurekset ja perunat hankitaan lähituotteina Punkaharjulta. Marjat ja sienet ostetaan syksyisin suoraan poimijoilta. Talvikaudella marjat hankitaan Kesälahdelta.
Tynkkysen mukaan kotimaisen kalan saanti ja käyttö suurtalouksissa on vielä monesti hankalaa. Käyttöä rajoittaa tuotteiden kausiluontoinen saatavuus ja valikoimien vähyys. Samiedun käyttämät kalatuotteet ovat joko msc- tai asc-ympäristösertifikaateilla varustettuja. Paikallista kalaa saadaan Savonlinnasta ja Kerimäeltä.
Ympäristövastuullisuus huomioidaan myös ruokahävikin ennaltaehkäisyssä. Asiakkailta palautuva biojäte punnitaan päivittäin. Ruokalajista riippuen määrä vaihtelee päivittäin, mutta keskimäärin biojätettä kertyy n. 30-50 grammaa asiakasta kohden.
– Biojätteen määrää on saatu vähennettyä ohjaamalla opiskelijoita kokoamaan ruokalautasensa ruokailu- ja annoskokosuositusten mukaisesti, Tynkkynen kertoo.
Myös siivousaineiden hankinnoissa huomioidaan ympäristöystävälliset aineet ja menetelmät. Kertakäyttöisten tuotteiden käyttöä vähennetään ja ne ovat pääsääntöisesti biohajoavia.