09.01.2023

Aikuisopiskelijan kerran elämässä -kokemus Erasmus+ -ohjelman avulla

Kansainvälinen opiskelijan liikkuvuusjakso edistää yhteistyötaitojen ja kielten oppimista. Matkalla voi löytää uusia puolia itsestä ja kasvaa ihmisenä. Erasmus+ -ohjelma tarjoaa opiskelijoille ja henkilöstölle mahdollisuuden tutustua toisen EU-maan ammatilliseen koulutukseen ja työelämään.

Samiedun sähköalan aikuisopiskelija Kari sekä nuorempi opiskelija Erno tarttuivat mahdollisuuteen ja matkustivat Saksaan, jossa he työskentelivät Rotte-nimisessä yrityksessä kuukauden ajan. Sähköalan opettaja Matti Pulkkinen oli mukana toteuttamassa työskentelyjaksoa suunnittelusta lähtien. Jakson suunnittelu aloitettiin Samiedulle ennestään tutun Saksalaisen yhteistyökoulun Stiftung Bildungin kanssa.

Matka rikastutti kokemuksia ja näkemyksiä

Matti ja opiskelijat suunnittelivat työtehtäviä yhdessä vastaanottavan elekroniikkayrityksen Rotten kanssa Teams -kokouksessa, mikä oli jännittävä kokemus opiskelijoille, mutta tuntui kuitenkin tarpeelliselta. Oli hyvä tavata tuleva työnantaja etukäteen ja sopia tehtävistä sekä työvaatteista. Kokouksessa kävi ilmi, että muutamia työtaitoja oli vielä opeteltava ennen jakson alkua.

Matti-opettaja matkusti opiskelijoiden kanssa Saksaan ja varmisti, että työpaikka on sopiva opiskelijoille. Samalla hän tutustui saksalaiseen sähköalan ammatilliseen koulutukseen sekä työelämäyhteistyöhön. Matti kannustaa muitakin Samiedun opettajia tarttumaan mahdollisuuteen tutustua toisen maan ammatilliseen koulutukseen.

– Sain vinkkejä siihen, miten meilläkin voitaisiin toteuttaa alan koulutusta. Oli mukava nähdä, miten teoriatunneilla opiskelijat olivat kiinnostuneita aiheesta ja osallistuivat opetukseen, Matti kertoi.

Opiskelijoillakin oli paljon tuomisia. Erno painottaa, että etukäteen pitää tarkkaan tietää mihin on lähdössä, mitä tekemään ja miten asumaan.

– Kannattaa todellakin lähteä, koska se avartaa elämänkatsomusta. Saksankieli tuntui vaikealta. Etenkin bussissa oli vaikea ymmärtää, mitä kuljettaja ohjeisti. Sen sijaan mukavaa oli, että pääsi lähtemään ulkomaille aikuisopiskelijana; se tuntui kerran elämässä kokemukselta, Kari toteaa.

Molemmille opiskelijoille tarjottiin työpaikkaa Rottesta. Se tuntui kiehtovalta mahdollisuudelta.

Hae mukaan Erasmus+ -jaksolle keväällä

Samiedun kansainvälisyysasiantuntija Anne-Mari Behm kertoo, että Samiedulla on keväälle runsaasti apurahoja opiskelijoiden ja henkilöstön Erasmus+ -matkoihin.

Edellytyksenä opiskelijoilla on vähintään kuukauden jakso ulkomaalaisessa yrityksessä oman alan töitä tehden. Jakso luetaan osaksi opintoja joko ammatillisiin opintoihin tai valinnaiseen ’kansainvälisissä tehtävissä työskenteleminen’ -jaksoon.

Henkilöstö viipyy jaksollaan tyypillisesti viikon, ja sen aikana tutustutaan kumppanioppilaitoksen toimintaan ja useimmiten saatetaan myös oman alan opiskelijoita hyvän ja turvallisen Erasmus liikkuvuusjakson alkuun. 

Jaa artikkeli