Ammatillinen koulutus keskiössä työllisyyden hoidossa
Ammatillinen koulutus on avainasemassa työllisyyden ja alueiden elinvoiman tukemisessa osana TE-uudistusta, jossa vastuu työllisyyden hoidosta siirtyi kokonaan kunnille tämän vuoden alusta lähtien. Jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisellä ammatillinen koulutus vastaa suoraan työmarkkinoiden muuttuviin vaatimuksiin edistämällä nopeampaa työllistymistä ja elinikäistä oppimista.
– Ammatillinen koulutus tarjoaa käytännönläheistä ja työelämälähtöistä koulutusta, joka auttaa työnhakijoita pääsemään nopeammin työmarkkinoille. Se on keskeistä työllisyyden ja alueiden elinvoiman edistämisessä. Työntekijät voivat päivittää osaamistaan tai hankkia uutta osaamista esimerkiksi suorittamalla tutkinnon osia, jolloin yritykset voivat nopeallakin aikataululla saada osaavan työntekijän, Samiedun työelämäpalveluiden johtaja ja Sami-Palvelut oy:n toimitusjohtaja Tiina Mehtonen kertoo.
Koulutusten lisäksi Samiedusta saa monipuolisia työllisyyden hoidon palveluita, kuten työhönvalmennusta, maahanmuuttaneille suunnattua koulutusta, laaja-alaista työ- ja toimintakyvyn arviointipalvelua sekä digitaitojen, yrittäjyyden ja tekniikan alojen koulutuksia. Tiivis yhteistyö yritysten kanssa varmistaa, että koulutukset ja palvelut ovat ajan tasalla ja vastaavat työmarkkinoiden muutoksiin. Myös erilaisilla tapahtumilla, rekrymessuilla, työelämäfoorumeilla ja verkostoitumistilaisuuksilla tuetaan alueen kehitystä.
– Työllistymistä edistävät myös yritysten opiskelijoille tarjoamat työharjoittelupaikat, oppisopimuskoulutuksen mahdollistaminen sekä muut yhteistyömuodot, joilla varmistetaan, että työnhakijat saavat tarvitsemaansa kokemusta opiskelemaltaan alalta, Mehtonen lisää.
Vetovoima ja yhteistyö avaimia
Savonlinnan alueellisen työllisyysjaoston puheenjohtaja Jarkko Wuorinen kertoo, että Savonlinnalla on jo kokemusta työllisyyden hoidosta kunnallisilla toimintatavoilla.
– Savonlinna oli mukana työllisyyden kuntakokeilussa, joka toteutettiin vuosina 2021–2024. Kokeilussa kunnat vastasivat osin alueensa työ- ja elinkeinopalveluiden tarjoamisesta. Kokeilun ansiosta tunnemme hyvin alueemme työllistämismahdollisuudet ja verkostot, hän sanoo.
Wuorinen ilmaisee huolensa siitä, että vuoden 2025 alussa voimaan tullut TE-uudistus ei helpottanut kuntien tilannetta. Uudistuksen myötä työttömistä kunnille aiheutuvia kustannuksia tiukennettiin merkittävästi. Työttömyys on kasvussa ja työllistämään pitäisi pystyä entistä enemmän mutta vähenevillä resursseilla.
– Tarvitsemme kasvuhakuisia yrityksiä ja satsauksia, jotta alueemme olisi houkutteleva sijaintipaikka uusille yrityksille. Meillä on paljon positiivisia asioita ja vetovoimatekijöitä, joita vahvistamalla ja esiin nostamalla voimme parantaa alueemme mielikuvaa, Wuorinen kertoo.
Sekä Mehtonen että Wuorinen korostavat Savonlinnan työllisyyspalveluiden, yritysten, koulutusorganisaatioiden ja kolmannen sektorin yhteistyön merkitystä työllisyyden hoidossa.
– Yhdessä täytyy tehdä linjaukset tulevaisuuteen, kartoittaa tulevaisuuden tarpeet ja löytää uusia toimintamalleja ja koulutusmalleja työllisyyden edistämiseen. Tarvitsemme uusia ideoita siitä, minkä tyyppistä työtä seudulle voitaisiin tulevaisuudessa rakentaa. Ilman yhteistyötä työllisyyden hoidossa ei ole mahdollista onnistua, Wuorinen painottaa.
Tiina Mehtonen täydentää, että yhteistyön onnistumiseksi tarvitaan yhteinen alueellinen työryhmä, selkeä tilannekuva ja yhteiset tavoitteet, toimiva sekä avoin tiedonkulku ja yhteisesti sovitut menettelytavat. Näin toimitaan myös monilla muilla työllisyysalueilla ja varmistetaan, että kaikki toimijat työskentelevät kohti yhteistä päämäärää, alueen työllisyyden parantamista.