03.08.2021

Ammatillisen koulutuksen tutkinnon perusteissa on määrätty, että jokaisen opiskelijan tulee opintojensa aikana saada oppia kansainvälisyystaitoja. Tavallisina aikoina se on hoidettu lähettämällä Samiedusta noin 70 opiskelijaa ja henkilöstön jäsentä eurooppalaisen partneriverkoston vieraaksi, tekemään työpaikalla tapahtuvaa oppimista, benchmarkkaamaan paikallista koulutusta tai osallistumaan verkostokokouksiin. 

Maaliskuussa 2020 kaikki muuttui. Tätä kirjoittaessa puolitoista vuotta myöhemmin kukaan ei vieläkään matkusta minnekään, mutta kansainvälisyystaitojen opettamisen velvollisuus on ja pysyy. Kansainvälisyystaitojen kouluttaminen on aina ollut ammatillisten opintojen sisällä. Kokit ovat tutustuneet eri maiden ruokakulttuureihin, rakennusalan opiskelijat erilaisiin rakennustekniikoihin ja logistiikan opiskelijat suunnitelleet ajoreittejä Euroopassa. Englannin opinnossa on saatettu toteuttaa kansainvälinen projekti partneriverkoston sisällä. Kielten ja kulttuurien tuntemuksen opinnot ovat kansainvälisyyskasvatusta mitä suurimmassa merkityksessä. 

Entä miten kansainväliset hankkeet toimivat, kun kukaan ei edes suunnittele matkustavansa? Hankkeista tuli nopeasti digihankkeita. On järjestetty kansainvälisisä webinaareja, Learning, teaching and training -tapahtumia (LTT) verkossa, opettajien kansainvälisiä kahvitunteja jne. Verkostoyhteistyötä on pidettävä yllä pandemian aikanakin, sillä jos se unohtuu, voi olla, ettei verkostoa ole enää, kun tilanne muuttuu ja matkustaa taas saa. Kansainvälisten hankkeiden matkatukien muuttaminen työresurssiksi on tarkoittanut melkoista kiirettä Samiedun kv-tiimille. Laakereilla ei todellakaan olla levätty. On työstetty yhteisiä virtuaaliprojekteja, uusittu valmennusmateriaaleja ja kehitetty uusia toimintatapoja kovalla vauhdilla.  

On tässä myös opittu kaikenlaista. Tänä päivänä tuntuu vaikealta ymmärtää, miksi Erasmus KA2 -hankkeiden muutaman päivän kokouksiin tai tapahtumiin on pitänyt matkustaa. Savonlinnasta on pitkä matka kaikkialle ja 10- 19 h matkustusaika tulee melkein jokaiseen Euroopan kohteeseen. Päivistä tulee todella pitkiä. Jokainen Helsingin seminaari tai koulutuspäivä on tarkoittanut melkoisen pitkiä työpäiviä. Siihen tuskin enää palataan. Koulutukset, rahoittajan infot ja osa kv-hankkeiden LTT toiminnostakin tehdään jatkossa virtuaalisesti. Se tuo valtavasti lisää aikaa ja aivan uusia mahdollisuuksia hanketyöhön. 

Mutta kyllä siinä jotain aina jää pois. Kansainvälistymistaitoja, verkostojen luomista, kokemuksia ja elämyksiä. Niitä tarvitsevat opiskelijat ja opettajat. Matkustamista ja kansainvälisiä Erasmus vaihtojaksoja jatketaan pandemian väistyttyä, sillä ne ovat tärkeitä kansainvälistymistaitojen oppimisen paikkoja.  

Samiedu on myös liittynyt EfVET verkostoon, ja tältä työskentelyltä odotetaan paljon. Se mahdollistaa yhä suuremmat verkostot monelle samiedulaiselle.  

Jaa artikkeli