09.09.2022

Artesaaniksi opiskeleva Viivi: ”Tätä haluan tehdä jatkossakin”

Taideteollisuusalan perustutkinnossa teatteritekniikan artesaaniksi toista vuotta opiskeleva Viivi Veijalainen, 20, toteaa olevansa juuri siellä, missä hänen kuuluukin olla.

– Sain vinkin koulutuksesta opiskellessani kotikaupungissani Imatralla puusepäksi. Valmistuttuani vuonna 2020 ryhdyin tutkimaan tutkinnon sisältöä tarkemmin, ja se alkoi suorastaan kiskoa minua puoleensa. Kun poikaystäväni sai opiskelupaikan Xamkin Savonlinnan kampukselta, päätin hakea Samieduun. Valituksi tuleminen tuntui mahtavalta.

Viivi nauraa, että pääasiassa oikeissa käytännön projekteissa tapahtuva opiskelu ei ihan opintojen alkumetreillä tuntunut erityisen hohdokkaalta.

– Ensimmäiset kaksi kuukautta ompelimme sarjatuotantona lehtiä Helsingissä Aleksanterin teatterissa esitettyyn Moskovan paratiisi -nimiseen näytelmään. Uurastus tuntui välillä puisevalta, mutta unohtui, kun näimme upean lopputuloksen. Silloin viimeistään oivalsin, että tätä haluan tehdä jatkossakin.

Samiedussa Viivi on oivaltanut itsestään paljon muutakin, kuten sen, että hänessä on yrittäjäainesta. Siitä hyvä osoitus on Viivin kesäkuun alussa perustama Viivi ART NY-yritys, jonka päätuote on Eläimellinen värityskirja.

– Olen aina tykännyt piirtämisestä. Rupesin miettimään, että piirroskuvia olisi kiva myös väritellä, ja siitä syntyi vähitellen idea värityskirjasta. Kuullessani Samiedun Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta, jossa opiskelija perustaa osana opintoja NY-harjoitusyrityksen, halusin kokeilla ideani tuotteistamista ja myyntiä oman yrityksen kautta.

NY-yritys on iso osa oppimispolkua

Viivi pohtii, että NY-yrittäjyys lomittuu kokonaisvaltaisesti hänen opintoihinsa, sillä omassa yrityksessä alalla vaadittavia taitoja ja tietoja on tarkasteltava eri näkökulmista. Hän antaa kiitosta yrittäjyyttä opettaville Tuire Pervilälle ja Suvi Levoselle, jotka tekevät kaikkensa opiskelijoiden eteen.

– Suvi ja Tuire kannustavat ja neuvovat kädestä pitäen, miten rakennetaan kannattava liiketoiminta. Se on tärkeää, jos tavoitteena on myöhemmin ansaita elantonsa yrittäjänä.

Yrittäjyys on kasvattanut myös Viivin itsevarmuutta tehdä asiat omalla tavalla. Hänelle oli selvää muun muassa se, että värityskirjan kuvissa on oltava ripaus kotikutoisuutta.

– Piirsin kaikki kuvat käsin paperille. Vaikka käytin kuvien hiomiseen paljon aikaa, jätin niihin vähän rosoisuutta, joka tekee niistä uniikkeja. Suosittelen jokaista kokeilemaan värittämistä – se voi olla mieltä avaavaa, jopa terapeuttista.

Viivi on rakentamassa Eläimellisen värityskirjan ympärille kokonaista tuoteperhettä, johon kuuluu kirjanmerkkejä ja postikortteja.

– Minulla on ajatus laajentaa eläimellistä teemaa eri sesonkeihin. Tällä hetkellä työstän halloween-aiheisia tuotteita, ja jouluksikin minulla on jo joitakin suunnitelmia.

Itsetunto kasvaa hyvässä porukassa

Viivi sanoo, että opiskelu Samiedussa on muuttanut häntä paljon ja vaikuttanut hänen itsetuntoonsa positiivisesti. Iso merkitys siinä on opiskeluyhteisöllä.

– Minulla on taustalla kiusaamista, ja vielä kaksi vuotta sitten uskoin, että minusta ei ole mihinkään – ei varsinkaan yrittäjäksi. Samiedusta löysin porukan, jossa viihdyn. Täällä on erilaisia ihmisiä, jotka kuitenkin tulevat hyvin toimeen keskenään. Myöskään parasta ystävääni Innaa en olisi tavannut, jos en olisi päässyt tänne opiskelemaan.

Myös Samiedun oppimisympäristö on tehnyt Viiviin vaikutuksen, sillä esitys- ja teatteritekniikan rakennuksessa opiskelijat pystyvät tekemään lähes mitä tahansa.

– Opettajamme Kati Palokangas puolestaan pitää huolen siitä, että kaikki tapahtuu jämptisti.

Tulevaisuuteen Viivi katsoo luottavaisesti. Hän valmistuu ensi vuoden keväällä, mutta on jo päättänyt jatkaa opiskelua ja suorittaa osia esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinnosta.

– Haluan laajentaa osaamistani työelämää ajatellen. Toivon, että jossakin vaiheessa elätän itseni yrittäjänä.

Viivi on tavattavissa Samiedun esittelypisteellä Savonlinnan Hyvinvointimessuilla Tanhuvaarassa lauantaina 24.9.

Jaa artikkeli