08.05.2024

Auto-Kilta tukee Samiedun työelämälähtöistä koulutusta – sähköauto tutustuttavana kampuksella

Tiivistämme yhteistyötä merkkiautoliike Auto-Killan kanssa. Yhteistyön tavoitteena on varmistaa, että ajoneuvoalan opiskelijat saavat jatkossakin työelämässä tarvittavaa oikeaa osaamista. Auto-Kilta muun muassa antoi viikon ajaksi opiskelijoiden tutustuttavaksi täyssähköisen Volvo XC40:n.

– On hienoa, että saimme sähköauton ”vierailulle” opetusmielessä. Lisäksi Auto-Kilta yhdessä maahantuojan kanssa lahjoitti meille merkkitesterin pysyvään opetuskäyttöön. Meillä on entuudestaankin ajantasainen laitteisto, mutta merkkitesteri on tervetullut lisä oppimisympäristöömme, opettajamme Jukka Malinen ja Jarno Asikainen sanovat.

Työelämälähtöisen koulutuksen merkitys on suuri niin meille kuin Auto-Killallekin. Savonlinnan Auto-Kilta on ottanut jo vuosia meidän automekaanikko-opiskelijoita eripituisille työssäoppimisjaksoille.

– Kumpikin voittaa – me saamme osaavia työntekijöitä, ja opiskelijat pääsevät harjoittelemaan alansa nykyaikaisessa työympäristössä. Haluamme tuulettaa opiskelijoiden mielikuvia hämäristä autokorjaamoista ja esitellä muun muassa perinteisestä korjaamotyöstä poikkeavaa Volvon oma mekaanikko -toimintamallia, Auto-Killan huoltopäällikkö Ilpo Huttunen sanoo.

Automekaanikoilta odotetaan uusia taitoja

Auto-Killalta tutustumiskäynnillä ollut sähköauto edustaa ajoneuvoalan koulutuksen tulevaisuutta.

– Autoilu Suomessa sähköistyy vähitellen. Polttomoottoriajoneuvot eivät katoa hetkessä, mutta sähköautojen yleistyessä tarve erikoisosaamiselle kasvaa, Malinen ja Asikainen toteavat.

Auto-Killan teknisen palvelun päällikkö Jussi Laine sanoo, että esimerkiksi Volvon henkilöautot myydään jo nyt pääasiassa sähköisinä.

Koulutuksessa on huomioitava, että muutaman vuoden päästä autokanta on toinen. Tuolloin jopa 60–70 prosenttia autoista on ladattavia autoja. On tärkeää, että opiskelijat perehtyvät jo opiskeluaikanaan merkkitestereihin ja sähköautoihin. Se vaikuttaa merkittävästi myös opiskelijoiden työllistymiseen.

Laine ja Huttunen lupaavat, että jatkossa meidän ajoneuvoalan opettajat pääsevät osallistumaan myös maahantuojan järjestämään koulutukseen.

– Suunnitelma sähköautoihin perehdyttävästä koulutuksesta on valmisteilla. Lisäksi Samiedun on mahdollista saada maahantuojalta tukea korjaustyökalujen hankintaan, miehet korostavat.

Luvassa vetovoimaisia työpaikkoja

Malinen uskoo, että ajoneuvoteknologian kehittyminen lisää alan kiinnostavuutta. Opettajana hän on erityisen tyytyväinen siitä, että opiskelijoille löytyy omalta seudulta monipuolisia harjoittelupaikkoja – sekä tulevaisuuden työpaikkoja.

– Heti opintojen alkupuolella vierailemme erilaisissa alan yrityksissä, jotta opiskelijat saavat käsityksen, millaisia työtehtäviä he valmistuttuaan voivat tehdä. Myös Auto-Killassa olemme perinteisesti käyneet, hän kertoo.

Huttunen kehuu, että viime syksyn vierailu oli onnistunut ja herätti kiinnostusta opiskelijoissa.

– Tunnin päästä käynnistä yksi mukana olleista opiskelijoista soitti ja kysyi meiltä harjoittelupaikkaa. Tavoitteemme onkin lisätä alan vetovoimaisuutta ja tehdä itsestämme alan halutuin työpaikka.

Jaa artikkeli