14.04.2022

Digipedakahveilta virikkeitä ja vertaiskokemuksia tiistai-iltapäiviin

Ammattiopisto Samiedun ja Xamk:n yhteishanke eEDU-Verkko-opetuksen kehittäminen (ESR) järjesti kevään 2022 aikana tiistai-iltapäivisin virtuaalisia Digipedakahveja Samiedun henkilöstölle. Kahvihetkien tarkoituksena oli tarjota lyhyitä tietoiskuja digipedagogiikkaan ja digitaalisten työvälineiden käyttöön liittyvistä teemoista.

Pelillisyyttä, pedagogisia videoita ja porinaa

Kevään aikana digipedakahvien toteuttamiseen osallistui Samiedun opettajia ja tukihenkilöstöä, eEDU-hankkeen toimijoita ja muiden yhteistyöhankkeiden edustajia. Oli ilo huomata, kuinka hyvin lähestymäni henkilöt ja hankkeet suhtautuivat ideaan tulla pitämään esitys kahveille. Yhteistyö sujui saumattomasti myös eri organisaatioiden hankkeiden välillä. Xamk:n hallinnoiman INDIE-hankkeen toimijat Minna Porvari ja Samuli Karevaara kävivät vierailemassa kahveilla ja perehdyttivät osallistujia pelillisyyden käsitteeseen sekä pelillisyyden hyödyntämiseen opetuskäytössä. Lisäksi Xamk:n eKampus-yksikön Riikka Järvinen kävi puhumassa kahvittelijoille opiskelijoiden aktivoinnista verkko-opetuksessa. Samiedun puolelta hankevierailijana oli eWorking-hankkeen projektipäällikkö Sami Pirhonen, joka esitteli Adoben ohjelmistojen mahdollisuuksia ja lisenssien käyttöönottoa.

Samiedun opettajat esittelivät kahveilla monipuolista digiosaamistaan mm. pedagogisten opetusvideoiden toteuttamisen, monimediaisten kuvatarinoiden ja videoiden sekä digitaalisen pakopelin osalta. Lisäksi Samiedun digitukena toimiva Henry Pöllänen perehdytti osallistujia verkko-oppimisympäristössä käytettäviin tiedostomuotoihin.  

Digipedakahvituokioiden alussa seurasimme lyhyen alustuksen esittäjän itsensä valitsemasta aiheesta. Esitykset tallennettiin, jotta kahvihetken antiin pystyi tutustumaan itselleen sopivaan aikaan. Tallennuksen päätyttyä oli aikaa vapaaseen jutusteluun ja kokemusten vaihtoon sekä kysymyksiin. Kahvittelijoita jokaisessa kahvituokiossa oli noin kymmenen, enemmänkin virtuaaliseen kahvipöytään olisi mahtunut.

Digipedakahvien järjestäjänä oli ilo huomata, että esiintyjiä oli vaivatonta löytää henkilökunnan jäsenten joukosta. Pyydetyt henkilöt tarttuivat innolla ja ilolla pyyntööni tulla esittelemään omia digipedagogisia kokeiluitaan ja digityövälineiden käyttöä. eEDU-hanke tulee näillä näkymin jatkumaan vuoden 2022 loppuun, joten elokuussa palaamme kahvittelemaan uusin tarjoiluin.

Kiitokset vielä kaikille kevään Digipedakahvien esiiintyjille ja osallistujille aktiviisuudestanne!

Digipedakahvinkeittäjä,
Sanna Laukkarinen

Jaa artikkeli