24.09.2021

eEDU-hanke: Digipedavalmennuksesta virikkeitä verkko-opetukseen – valmennuksen kynnyksellä (osa 1)

Ammattiopisto Samiedun ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk:n yhteishanke eEDU-Verkko-oppimisen kehittäminen täytti vuoden syyskuun 1.päivänä. Hankkeen aikana Xamk:n eKampus-yksikön Tommi Pälli on sparrannut Samiedun verkko-opettajia digipedagogiikan ja verkko-opetuksen kysymyksissä. Lisäksi minä olen päässyt hankkeen projektipäällikkönä tutustumaan Xamk:n digipedagogiseen valmennukseen osallistumalla erilaisiin digityökaluja ja verkko-opetuksen kehittämistä käsitteleviin webinaareihin ja verkkoseminaareihin. Keväällä 2021 Xamk:n ja Samiedun yhteinen digipedagoginen valmennus otti askeleen eteenpäin, kun Samiedun opettajille tarjottiin mahdollisuutta hakea Xamk:n valmennusohjelmaan syksyksi. Alun perin Samiedun valmennusryhmän kooksi suunniteltiin kymmentä opettajaa, mutta suuri kiinnostus ja kasvava verkko-opettajien määrä nosti ammattiopiston osallistujamäärän suuremmaksi. Lopulta valmennukseen osallistuu tänä syksynä yhteensä 15 Samiedun opettajaa ja ohjaushenkilöstön jäsentä. eEDU-hankkeen projektipäälliköt eli minä ja Xamk:n Tommi Pälli toimimme Samiedun osallistujien digimentoreina. Lisäksi osallistujien tukena on verkko-oppimisen asiantuntija Henry, joka auttaa tarvittaessa Samiedun verkko-oppimisympäristöjä koskevissa kysymyksissä.

Digipedagogisen valmennuksen suunnittelua on ollut mielenkiintoista ja opettavaista seurata. Xamk:n eKampuksella on todella paljon asiantuntemusta ja ammattitaitoa valmennuksen sisällön suunnittelusta, käytännön organisoinnista sekä teknisten ratkaisujen toteutuksesta. Valmennusta organisoidaan tiiminä ja suunnittelu käynnistyy hyvissä ajoin noin puoli vuotta ennen varsinaista valmennusta. Xamk:n digipedavalmennus toteutuu kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Valmennuksen ohessa ja sen lisäksi Xamk:n eKampus järjestää opettajille digityökalujen käytön koulutusta, verkkopedagogista täydennyskoulutusta ja verkko-opintojen vertaisarviointia mentoriohjelman kautta. Tänä syksynä valmennuksen uutuuksina ovat teemaryhmät ja pedamentoreiden mukaantulo. Valmennuksen hakuvaiheessa hakijoiden oli mahdollisuus hakeutua teemoiteltuihin mentorointiryhmiin, jotka ovat automatisoidut verkkokurssit, oman verkko-opetuksen kehittäminen tai työelämäyhteistyön kehittäminen. 

Digipedavalmennus käynnistyy tulevana perjantaina ja odotamme jo innolla, mitä tuleman pitää. Luvassa on molempien oppilaitoksen henkilöstölle yhteisiä webinaareja, pienryhmätapaamisia ja yksilösparrausta. Tähän mennessä olemme Tommin kanssa osallistuneet valmennuksen suunnittelupalavereihin ja digimentoreiden verkkotapaamisiin. Lisäksi olemme tiedottaneet Samiedun opettajia valmennukseen valmistautumisesta, sillä osallistujien tehtävänä on ollut valmistautua valmennuksen alkuun vastaamalla ennakkotietokyselyyn. Osallistujien tehtävänä on ollut myös laatia itsestään niin sanottu pelaajakortti ja tuoda se valmennuksen Teams-alustalle, Mentoreina minun ja Tommin tehtävänä on ollut kuvata Flipgrid-esittely itsestämme ja lisätä se valmennuksen Teamsiin. 

Samiedun mentoroitavia ja opetus- ja ohjaushenkilöstöä varten eEDU-hankkeen henkilöstö pitävät perjantaiaamupäivisin verkkopedasalonkia Samiedun tiloissa. Verkkopedasalonkiin voi piipahtaa paikan päälle kysymään neuvoa tai vaihtamaan ajatuksia verkko-opetuksesta sekä digityökaluista. Yhteys onnistuu myös etäyhteydellä Teams-ohjelmalla tai vaikka puhelimitse. 

Digisin terveisin, 
Sanna Laukkarinen

Jaa artikkeli