14.04.2023

Erä- ja luonto-oppaaksi Saimaan rannoilla  

Samiedussa käynnistyy ensi syyskuussa erä- ja luonto-opaskoulutus, jossa painotetaan  Saimaan luontomatkailussa tarvittavaa osaamista eläin- ja kasvituntemuksesta aina maastossa ja vesistössä liikkumisen taitoihin.

– Suomen suurin vesistöalue ja sen puhtaat rannat ja vaihtelevat polut tarjoavat upean miljöön ja monipuolisia mahdollisuuksia erä- ja luonto-opastuksen ammattilaisille, hehkuttavat Samiedun luontoalan opettajat Stina Ikonen ja Asko Sikanen.

Samiedussa luontoalan ammattitutkinnossa opiskelija voi suuntautua oman mielenkiintonsa mukaisesti esimerkiksi hyvinvointipalveluiden ja teemallisten ohjelmapalveluiden tuottamiseen tai kalastusopastoimintaan. Kalastusopaskoulutuksessa opiskelijat perehtyvät vapaa-ajan kalastusretkien ohjaamiseen sekä vesistössä liikkumiseen ja kalan käsittelemiseen. Opintoihin sisältyy myös eräruokailun järjestämistä sekä luontoyrittäjyyttä, jota harjoitellaan opintojen aikana jo käytännössä. 

Saimaalla on hyvät mahdollisuudet tarjota erilaisia erä- ja luontokokemuksia alueella matkaileville.

– Jatkossa erä- ja luonto-opaskoulutuksen opiskelijat voivat valita opintoihinsa myös kalastusopastoiminnan valinnaisen tutkinnon osan kalatalouden ammattitutkinnosta, jolloin he saavat valmiudet toimia asiakkaiden oppaina myös kalastusretkillä, kertoo Sikanen.

Opiskelijat voivat suorittaa osana opintojaan myös vuokraveneenkuljettajakoulutuksen, joka koostuu teoriaopetuksesta ja kokeesta, minkä suoritettuaan he voivat hakea vuokraveneenkuljettajan pätevyyttä. 

Luontoalan ammattitutkintokoulutus toteutetaan monimuoto-opintoina ja opinnot sisältävät opiskelua lähiopetuksessa sekä verkko-opetuksessa sekä itsenäistä ja ryhmissä opiskelua virtuaalisissa oppimisympäristöissä. Opinnot on mahdollista hyvin suunnitellusti suorittaa myös työn ohessa ja tutkinnon suorittaminen kestää yleensä enintään kaksi vuotta. 

– Lähiopetus painottuu keväälle ja syksylle ja mukailee alan sesonkeja, verkko-opetus puolestaan keskittyy myöhäissyksyn ja talven kuukausille, kuvailee Ikonen. 

Koulutus on nappivalinta luonnossa viihtyville ja asiakaspalveluhenkisille eränkävijöille, joiden intohimona on vapaa-ajankalastus eri vuodenaikoina ja jotka haluavat jakaa parhaat kalastusvinkkinsä myös muille. Haku koulutukseen on käynnissä parhaillaan. Voit hakea koulutukseen tällä sivulla 18.5.2023 saakka.

Jaa artikkeli