22.11.2023

Franesta tulee parturi – luontaiset taidot jalostuvat opintojen edetessä

Savonlinnalainen Pra See Sako, tuttavallisemmin Frane, löysi pienen etsinnän jälkeen itselleen mieluisan opiskelupaikan alalta, jossa ei ole totuttu näkemään miespuolisia opiskelijoita. Frane, 18, aloitti opinnot viime syksynä Samiedussa hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon parturityön osaamisalalla. Hän myöntääkin miettineensä alkuun, mitä nuorista naisista koostuva opiskelijaporukka hänestä ajattelee.

– Turhaan huolehdin, sillä minut otettiin todella positiivisesti vastaan. Opiskelu on ollut mukavaa, ja ilmapiiri on hyvä. Kaikki ovat aina valmiita auttamaan toisiaan.

Aloittaessaan opinnot Frane ei ollut täysin tietämätön, mihin hän oli ryhtymässä, sillä hän oli testannut parturitaitojaan kavereiden ja serkkujen hiuksiin – vieläpä hyvällä menestyksellä. Ei siis ihme, että muutaman kuukauden harjoittelupäitä leikattuaan Frane pääsi palvelemaan oikeita asiakkaita Humanian kampuksen parturi-kampaamossa.

– Opinnot alkoivat reilu vuosi sitten elokuussa, ja jo joulukuussa opettaja oli sitä mieltä, että olin taitojeni puolesta valmis leikkaamaan opiskelijatyönä miesten hiuksia.

Myös Humanian parturi-kampaamon asiakkaat ovat pistäneet merkille Franen luontaisen lahjakkuuden, ja hänelle on muodostunut omaa asiakaskuntaa. Tästä rohkaistuneena Frane päätti osallistua Samiedun Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jossa opiskelija voi perustaa osana opintojaan NYT-harjoitusyrityksen.

– Opettajan kannustamana perustin Franen Parturi NYT -nimisen yrityksen. Yritykseni tarjoaa parturipalveluja pop-up-tyylisesti, eli asiakkaat voivat tulla parturoitavaksi ilman ajanvarausta. Pyöritän yritystä marraskuun, Frane kuvaa yrityksensä liikeideaa haastatteluhetkellä marraskuun alussa.

NYT-yrityksestä lisää itsevarmuutta

Toimitila Franen parturiyritykselle löytyi sopivasti Sokoksen alakerrassa sijaitsevasta Samiedun Citypisteestä.

– Kaikki välineet ovat Samiedun, joten minun ei tässä vaiheessa tarvinnut tehdä investointeja. Ainoastaan maksupäätteen käytöstä maksan oman osuuteni.

Frane muistuttaa, että NYT-yrittäjä toimii oikean yrittäjän tavoin, vaikka yritys on osa opintoja. Häntä kiinnostaa erityisesti se, miten asiakaskuntaa voi kasvattaa ja miten omia palveluja kannattaa markkinoida.

– Lisäksi tässä pääsee harjoittelemaan yrityksen talouteen liittyviä asioita. Luonnollisesti myös ammatillinen itsevarmuus kasvaa, koska opettaja ei ole vieressä tarkistamassa työnjälkeä.

Omaksi valtikseen parturina Frane nimeää hiustenleikkauskoneen käytön, josta hän on saanut kiitosta monelta asiakkaaltaan.

– Seuraan tarkasti trendejä, joista pinnalla ovat tällä hetkellä taitavasti koneella tehdyt häivytykset ja kuviot. Asiakkaat osaavat vaatia tietynlaista tyyliä, ja he haluavat, että se on toteutettu juuri heidän toivomallaan tavalla.

Vaikka Franen ensisijainen mielenkiinnonkohde on parturityö, hän suorittaa samanaikaisesti kampaamopalvelujen tutkinnon osaa.

– Aluksi ajattelin, että opiskelen vain parturityön osaamisalan. Opettaja sai vakuutettua, että kampaajatyön osaamisalan suorittaminen parantaa työmahdollisuuksiani tulevaisuudessa.

Trendeissä on pysyttävä mukana

Franen opinnot kestävät ensi vuoden loppuun. Tuleva parturi sanoo, että hänellä on vielä paljon opittavaa esimerkiksi värjäyksistä ja raidoituksista

– Tämä ala on sellainen, että opiskelu ei pääty koskaan. Asiakkaat arvostavat sitä, että palvelut pysyvät trendien mukana.

Nuoren miehen tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu itsensä työllistäminen yrittäjänä.

– Tällä alalla yrittäjyys on usein se ainoa varteenotettava tapa työllistyä.

Frane toivoo muidenkin alasta kiinnostuneiden miesten uskaltautuvan hakemaan koulutukseen.

– Sukupuolella ei ole väliä, sillä me kaikki olemme ennen kaikkea ihmisiä. Oma tulevaisuus pitää rakentaa sen mukaan, mikä itseä kiinnostaa. Jos se on parturin työ, ehdottomasti kannattaa kokeilla. Minulle tämä oli oikea valinta!

Jaa artikkeli