21.04.2023

Haemme täydennystä järjestämislupaamme opetus- ja kulttuuriministeriöltä

Itä-Savon koulutuskuntayhtymän, Samiedun yhtymähallitus päätti kokouksessaan 15.2.2023 hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä uusia tutkinnon järjestämislupia elinkeinoelämän tarpeisiin pohjautuen. Haettavien järjestämislupien joukossa on useita englanninkielisiä tutkintoja, koska Etelä-Savon ja koko Suomen väestörakenne edellyttää ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin vauhdittamista.

Samiedu haki englanninkielisiä tutkinnonanto-oikeuksia jo vuonna 2020 kuitenkaan niitä saamatta. Työelämältä saatu palaute ja uusimmat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että englanninkielisille tutkinnoille on voimakas tarve Samiedun toiminta-alueella. Esimerkiksi maaliskuussa julkaistun aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n laskelman (MDI, Yle 26.3.2023) mukaan Savonlinna tarvitsee Kouvolan jälkeen toiseksi eniten työikäisten lisämaahanmuuttoa, jotta työikäinen väestö vastaa vuonna 2035 nykytasoa.

– Englanninkielinen tutkinnonanto-oikeus on tärkeä täydennys Samiedun koulutustarjontaan, se mahdollistaa jo alueella asuvien ulkomaalaistaustaisten henkilöiden sujuvamman kouluttautumisen sekä auttaa työvoimatarpeeseen vastaamisessa ulkomaisen työvoiman kouluttamisen avulla, kertoo kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen ja lisää, että tutkinnon suorittaneet voivat työllistyä heti alueen yrityksiin tai jatkaa opiskeluaan korkea-asteella esimerkiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin englanninkielisissä ohjelmissa.

Englanninkielinen ammatillinen tutkintokoulutus mahdollistaa ammatillisen tutkinnon suorittamisen ja yksittäisten tutkintosuoritusten vastaanottamisen englannin kielellä. Samalla koulutuksessa huolehditaan myös alan työtehtävien mukaisesta riittävästä suomen kielen osaamisesta.

– Samiedu on alueellinen ja kansallinen ammatillinen vaikuttaja. Kehitämme ja toteutamme koulutuksia yhteistyössä työelämän kanssa ja työelämän tarpeisiin. Uusien järjestämislupien hakemisen perusteena on alueen työvoimatarve, ja sitä varten pyydämme keskeisiltä yrityksiltä ja toimijoilta lausuntoja haettavien tutkintojen tarpeellisuudesta.

Lausunnoissa voi tuoda esille esimerkiksi alan erityispiirteitä, yritysten toimintaedellytyksiä, haasteita työvoiman saatavuudessa, työperäisen maahanmuuton tuomia mahdollisuuksia sekä muita toimijalle merkittäviä asioita. Työelämältä saadut lausunnot liitetään OKM:lle lähetettävään hakemukseen.

Haettavat englanninkieliset tutkinnon järjestämisluvat ovat:

  • Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto: levyseppähitsaaja, koneistaja
  • Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto: kodin-, laitos-, toimitilahuoltaja, kiinteistönhoitaja
  • Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto: lähihoitaja, hoiva-avustaja
  • Matkailualan perustutkinto: matkailupalvelujen tuottaja, vastaanottovirkailija
  • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto: tarjoilija, kokki
  • Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto: automaatioasentaja, sähköasentaja

Lähde:
Yle 26.3.2023, Nämä kunnat tarvitsevat eniten maahanmuuttajia – katso oman kuntasi tilanne | Yle Uutiset

Jaa artikkeli