18.02.2021

Isto Niiranen Taitaja2021 -finaaliin

Samiedussa toista vuotta puusepäksi opiskeleva Isto Niiranen, 26, etenee toukokuussa järjestettävän valtakunnallisen Taitaja2021-ammattitaitokilpailun finaaliin. Hän kilpailee ikärajattomassa huonekalupuusepän lajissa, jossa nähdään kahdeksan Suomen taitavinta puuseppäopiskelijaa.

– Lähden finaaliin hyvin ja luottavaisin mielin. En koe stressiä yleisöstä, enkö usko yleisön vaikuttavan omaan toimintaani, Isto Niiranen toteaa rauhalliseen tyyliin.

Ennen finaalia odotukset Niirasen suhteen ovat korkealla. Semifinaalissa hänen kokonaispisteiksi muodostui 89/100, mikä merkitsi semifinaalissa 3. sijaa. Huonekalupuusepän lajiin osallistui 36 opiskelijaa ympäri Suomea.

– Niirasen vahvuudet puuseppätyöskentelyssä ovat työn tarkkuus, sujuvuus sekä työn kokonaisuuden hallinta. Hän työskentelee ripeästi mutta tarkasti. Hänen kilpailutyö oli ulkonäkönsä lisäksi myös mittojensa puolesta täydellisyyttä hipova, opettaja Matti Huopalainen kertoo.

Semifinaali-tehtävänä oli valmistaa rimajakkara. Kilpailijoiden tuli kolmessa tunnissa piirtää tuotteen leikkauskuva annettujen ohjeiden mukaisesti ja tehdä osalista sekä materiaalikustannuslaskelma. Jakkaran valmistukseen oli aikaa kuusi tuntia. Välillä tuomaristo tarkisti työn etenemistä ja suoritti mittauksia. Lopputuloksen arviointi suoritettiin visuaalisesti sekä mittauksia tekemällä.

Taitaja2021 -finaali ja suurtapahtuma toteutetaan 18.–20.5.2021. Järjestämisvastuu on tänä vuonna oululaisella Koulutuskuntayhtymä OSAOlla. Koronapandemian takia yhden ison yleisötapahtuman sijaan kilpailulajit järjestetään hajautetusti Pohjois-Suomen ammatillisissa oppilaitoksissa. Yleisö pääsee osallistumaan tapahtumaan virtuaalisesti Suomesta ja ulkomailta.

Jaa artikkeli