11.02.2022

Jakkupuku vaihtui puusepän työhaalareihin – NY-yritys muutti Jaanan ajatukset yrittäjyydestä

Kajaanista Savonlinnaan Ammattiopisto Samieduun sisustusrakentamista vuoden 2021 huhtikuussa opiskelemaan tullut Jaana Keränen, 52, sanoo nauttivansa opinnoistaan kuin hullu puurosta.

– Ehdin työskennellä 30 vuotta hotellialalla myyntityössä, ja se alkoi kyllästyttää. Myös korona vaikutti haluuni vaihtaa ammattia. Kun näin Facebookissa Samiedun mainoksen sisustusrakentamisen opinnoista, olin valmis muutokseen.

Aiemmin harrasteluonteisesti puutöitä tehnyt Jaana innostui alasta niin paljon, että hän päätti suorittaa myös puuteollisuuden perustutkinnon. Hän valmistuu puusepäksi tämän vuoden lopussa. Lisäksi Jaana on mukana Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa, jossa opiskelija perustaa osana opintoja NY-harjoitusyrityksen. Jaanan viime vuoden syyskuussa perustama Kivempi koti NY-yritys on lähtenyt hyvin käyntiin.

– Teen kaikkia sisäpuolen remontteja: tapetointeja, listoja ja maalauksia sekä erilaisia puusepän töitä. Asiakkaita tulee koko ajan lisää, ja pyrin varmistamaan sen tekemällä kaikki työt niin kuin tekisin ne itselleni.

NY-yritys valmistaa yrittäjyyteen

Jaana toteaa olevansa erittäin tyytyväinen, että ”joutui” perustamaan NY-yrityksen jopa hieman vastahakoisesti.

– Opettaja yritti houkutella minua mukaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan jo opintojen alussa. En innostunut asiasta, kunnes minulle tuli mahdollisuus tehdä tilaustyö oikealle asiakkaalle, ja asia nousi uudelleen esille.

Jaana sanoo, että NY-yrityksen ehdoton etu on se, että siinä opiskelija voi koeponnistaa omaa yritysideaansa ja testata valmiuksiaan yrittäjänä turvallisesti. Opettajat ovat hyvänä taustatukena ja sparraajina.

– NY-yrittäjyys ei eroa oikeastaan oikeana yrittäjänä toimimisesta, mutta riskejä ei juuri ole. Joudun kuitenkin hankkimaan itse asiakkaani, vastaan työni laadusta sekä aikatauluista ja laskutan asiakkaita.

Jaana pitää suorastaan ideaalitilanteena sitä, että NY-yrittäjänä hän voi edistää opintojaan sekä ansaita samalla rahaa.

– Olen kyennyt tekemään tuloilla yritykseeni isojakin investointeja rakennusimurista parempaan sirkkeliin. On hyvä, kun kaikki tarvittavat välineet ovat opintojen päätyttyä valmiina.

Opiskeluporukka ja -paikka ovat huippuja

Mitä Samieduun opiskelupaikkana tulee, Jaana pitää sitä itselleen nappivalintana. Hän kulkeekin Pohjolankadun kampuksella työhaalareissaan kuin kotonaan.

– Opettajat ovat päteviä ja rentoja. Samoin opiskelukaverit ovat huippuja. Teen esimerkiksi paljon yhteisiä rakennusprojekteja toisen naispuolisen opiskelijan kanssa, joka perusti oman NY-yrityksen samoihin aikoihin kuin minäkin.

Jaana uskoo elättävänsä itsensä opintojen päätyttyäkin puualan yrittäjänä. Hän myöntää, että entisestä yrittäjyysvastaisesta henkilöstä on tullut yrittäjyysmyönteinen.

Olen ajatellut, että tältä alalta jään sitten joskus eläkkeelle. Pidän siitä, että näen työssäni konkreettisesti oman käden jäljen. Jakkupukua tuskin enää päälleni puen.

Mutta onko kajaanilaisesta tullut opintojen myötä savonlinnalainen? Jaana sanoo tuntevansa hengenheimolaisuutta savolaisia kohtaan, mutta koti on ja pysyy Kajaanissa.

– Heitän jo nyt NY-yrittäjänä keikkaa välillä Kajaanissa. Ja kesälle 2023 on omaan taloyhtiöön vetämässä tarjouspyyntö terassikaiteiden uusimisen tiimoilta. Minun kivijalkaliikkeeni toimii kuitenkin neljällä pyörällä, ja olen valmis liikkumaan sinne, missä taidoilleni on kysyntää.

Kiinnostaako yrittäjyys?

Samiedussa voit opiskella ja harjoitella yrittäjyyttä koulutusalasta riippumatta.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä:
yrittäjyyden projektikoordinaattori Tuire Pervilä, puh. 044 550 6343
yrittäjyyden kehittäjäopettaja Suvi Levonen, puh. 044 550 6239
(sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@samiedu.fi)

Jaa artikkeli