07.09.2022

”Jännittää ei tarvitse” – Samiedun opiskelijat mukana Etelä-Savo 22 -paikallispuolustusharjoituksessa

– Jännittää ei tarvitse, opasti Nikki Kotilainen Samiedun ensihoidon eWorking -hankkeesta opiskelijoitaan harjoituspäivän aamuna tiistaina 6.9. Pohjolankadun kampuksella. Tunnelma opiskelijoiden joukossa olikin käsinkoskeltavan innostunut ja odottava. Eikä ihme, sillä olihan heille luvassa ikimuistoinen ja opettavainen päivä.

Karjalan prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus Etelä-Savo 22 järjestettiin Savonlinnan alueella 3.–9. syyskuuta. Viikon aikana harjoiteltiin Puolustusvoimien paikallisjoukkojen tehtäviä sekä Etelä-Savon eri viranomaisten välistä yhteistoimintaa. Harjoitukseen osallistui Puolustusvoimien joukkoja ja eri viranomaisia yhteensä noin 1 200 henkilöä.

Myös Samiedun opiskelijoille tarjoutui tilaisuus olla mukana suuronnettomuusharjoituksessa, jossa testattiin ja harjoiteltiin Sosterin valmiutta osallistua suuronnettomuuden hoitoon. Harjoitukseen osallistui Samiedusta yhteensä 25 sosiaali- ja terveysalan opiskelijaa. Heidän roolinsa harjoituksessa oli toimia potilaina. Mukana oli sekä nyt syksyllä opintonsa aloittaneita ja jo pidemmällä opinnoissaan olevia opiskelijoita.

– Olihan tämä ainutkertainen tilaisuus opiskelijoille päästä seuraamaan aitiopaikoilta toimintaa ja prosessia. Tämän mittaluokan harjoitukset ovat harvinaisia, Kotilainen tuumasi tyytyväisenä.

Keskittykää seuraamaan toimintaa, oli hänen neuvonsa opiskelijoille aamulla kun hän kertasi heille toimintaohjeita ja rooleja. Innostunut puheensorina täytti luokkatilan, sillä samaan aikaan opiskelijat maskeerasivat toisilleen eriasteisia vammoja. Ensimmäiset olivat saapuneet koululle maskeeraukseen jo varhain aamulla. Tästä heidän matkansa jatkui Olavinlinnalle, jossa suuronnettomuusharjoitus toteutettiin.

Ja aitiopaikoiltahan sitä toimintaa päivän aikana päästiinkin seuraamaan. Opiskelijat näkivät konkreettista yhteistoimintaa sairaalan, ensihoidon, pelastustoimen, sosiaalitoimen sekä puolustusvoimien välillä. Harjoituksen päätteeksi opiskelijat kommentoivat, että päällimmäiseksi mieleen jäänyt oppi oli eri viranomaisten välinen yhteistyö sekä tiedonkulun onnistumisen tärkeys.

– Päivä opetti paljon keskeisiä viranomaisyhteistyön elementtejä sekä ensihoidon suuronnettomuustoimintaa. Ensihoidon opiskelijoille ehkä antoisinta oli potilasluokittelun toteuttaminen sekä sen seuraaminen sellaisessa tilanteessa, jossa ensihoidon kuljetuskapasiteetti ylittyy ja potilaita joudutaan runsaasti hoitamaan jo tapahtumapaikalla sekä priorisoimaan kuljetuksia eri sairaaloihin. Suuronnettomuustoiminnan peruspilarit ovat samankaltaisia, oli kyse sitten väkivallanteosta tai onnettomuudesta, Kotilainen summasi.

Hänelle itselleen oli varattu erikoisrooli harjoituksessa, kun hänet lennätettiin potilaana puolustusvoimien NH90 kopterilla Mikkeliin, missä hän oli mukana myös sairaalan toiminnan purkamisessa harjoituksen jälkeen.

Kokonaisuutena panos sai kiitosta myös Sosterista ja muilta toimijoilta. Opiskelijat eläytyivät uskottavasti rooleihin ja muun muassa maskeerauksen realistisuus oli suorastaan hämmästyttävää. Kiitoksiaan ei säästellyt myöskään opettaja. – Heidän heittäytymisensä yllätti myös minut, kiitteli Kotilainen suojattejaan.

Perustason ensihoidon opiskelija Mirva Behm vastasi ansiokkaasti opiskelijaryhmän maskeerauksesta harjoitusta varten.

Myös media-alan opiskelijat mukana paikallispuolustusharjoituksessa

Samiedun media-alan opiskelijat pääsivät osaltaan mukaan paikallispuolustusharjoitukseen. Heidän tehtävänsä oli osallistua harjoituksessa tapahtuneen suuronnettomuuden jälkeiseen viranomaistahojen järjestämään tiedotustilaisuuteen toimittajien roolissa. Tiedotustilaisuudessa media-alan opiskelijat pistivät kiperillä kysymyksillään tiukille tilaisuuteen osallistuneet poliisin, pelastuslaitoksen, Sosterin sekä Puolustusvoimien edustajat ja saivat samalla arvokasta kokemusta median roolista suuronnettomuustilanteissa.

Media-alan opiskelijoiden tiedotustilaisuudessa esittämät kysymykset keräsivät osallisilta kehuja.
Jaa artikkeli