Käsityötaidon ohjaajaksi valmistuva Kirsi haluaa levittää kädentaitojen iloa
– Näin Ammattiopisto Samiedun mainoksen käsityötaidon ohjaajan koulutuksesta Facebookissa ja päätin heti laittaa hakemuksen. Olen harrastanut käsitöitä 30 vuotta, ja on mahtavaa, että opintojen myötä saan mahdollisuuden jakaa kädentaitojen iloa muillekin.
Näin sanoo savonlinnalainen Kirsi Kemppainen, joka aloitti käsityötaidon ohjaamisen tutkinnon osan opiskelun Samiedussa viime vuoden marraskuussa. Ensimmäistä kertaa Samiedussa järjestetty koulutus antaa valmiuksia suunnitella ja ohjata erilaisille ryhmille kädentaitoihin liittyviä työpajoja.
– Ryhmässämme on 13 opiskelijaa eri puolilta Suomea. Meillä kaikilla on taustalla vahva kiinnostus käsitöihin, ja haluamme hyödyntää taitojamme laajemminkin. Mukana on muun muassa opettajia ja lähihoitajia, joille koulutus tuo lisäpätevyyttä työhön. Itselläni on toive saada koulutuksen jälkeen ohjaukseen liittyviä töitä.
Monimuoto-opintoihin on kuulunut verkko-opintoja, lähiopiskelua Samiedulla sekä työssäoppimista. Työharjoittelupaikkansa Kirsi löysi oikeastaan vahingossa jo ennen kuin hän oli saanut tiedon pääsystään koulutukseen.
– Olin viime syksynä käymässä Savonlinnan Taito Shopissa, jossa tapasin sattumalta paikallisen käsityöyrittäjän Mirja Holapan. Hän kannusti opiskeluun ja kertoi mahdollisuuksista sekä vinkkasi myös kysymään harjoittelupaikkaa Taito Shopista. Myöhemmin otin yhteyttä Taito Shopin myymäläpäällikkö Johanna Puurtiseen, ja hän oli alusta asti erittäin myönteinen ja kannustava. Olin työssäoppimisjaksolla myymälässä tammi-huhtikuun.
Intensiivistä ja inspiroivaa opiskelua
Opintojen lähipäivinä opiskelijat perehtyivät erilaisiin käsityötekniikoihin, kuten kankaanpainantaan, värjäykseen, keramiikkaan, kirjansidontaan ja huovutukseen.
– Alkuvuodesta perjantaisin ja lauantaisin järjestetyt lähipäivät olivat mahtavia, sillä Samiedun opettajat ja taitovalmentajat olivat todella osaavia ja innostavia.
Monipuolisen ammattitaustan omaava Kirsi on toiminut työurallaan ohjaajana ja perehdyttäjänä. Hän sanoo oivaltaneensa koulutuksen kuluessa asian tiimoilta kuitenkin paljon uutta.
– Teoriaosuudessa kävimme läpi ohjausmenetelmiä ja ohjaajan eri rooleja. Tehtävät haastoivat kaivamaan esille omia vahvuuksiani ohjaajana. Harjoittelimme ohjaustaitoja vetämällä toisillemme ohjaustunnin koulussa.
Tositoimiin Kirsi pääsi Taito Shopissa, jossa hän sekä oppi lisää tekniikoita että oli mukana ohjaamassa käsityöryhmiä, esimerkiksi säännöllisesti kokoontuvaa Taitopiiriä. Alkukeväästä hän osallistui Taito Shopin yhteistyökumppanin Linnalan kuvataidekoulun ryhmien ohjaamiseen.
– Ohjattavat olivat iältään 4–84-vuotiaita. Kurssilaisilta saamani palaute oli palkitsevaa. Myös Taito Shopin työntekijät olivat erittäin kannustavia. Heidän toiveestaan suoritin esimerkiksi näytön ohjaamalla taitopiiriläisille puolituntisen käsihoidon, sillä olen koulutettu kosmetologi.
Koulutus toi joustoa työelämään
Kirsille on tärkeää, että koulutus on järjestetty nimenomaan monimuoto-opintoina.
– Olen osatyökyvyttömyyseläkkeellä kipuihin liittyvien liikerajoitteiden vuoksi. Jaksamiseni kannalta oli hyvä, että opintojen teoriaosuus suoritettiin verkossa, jossa tehtävien tekeminen ei ole aikaan sidottua. Myös työssäoppimisjakson suunnittelussa huomioitiin erityistarpeeni.
Kirsi uskoo, että käsityötaidon ohjaajan koulutus lisää hänen mahdollisuuksiaan työmarkkinoilla.
– Harraste- ja virikeohjaajana voin työskennellä osa-aikaisesti. Tarvetta palvelulle on varmasti monissa paikoissa, kuten palvelutaloissa.
Tulevaa kesää Kirsi odottaa innolla, sillä hän sai työharjoittelupaikkansa kautta vinkin uutta koulutustaan sivuavasta kesätyöpaikasta.
– Yhtä yllättäen kuin harjoittelupaikka aukesi, niin tuli kutsu myös kesätyöpaikan työhaastatteluun. Saan työskennellä kesän luovuuden, kädentaitojen, kotimaisuuden ja estetiikan keskellä.
Käsityötaidon ohjaajan koulutus alkaa jälleen syyskuussa. Haku koulutukseen on parhaillaan menossa.