27.03.2023

Kestävän kehityksen oppeja Kreikasta

Samiedu oli monipuolisesti edustettuna Erasmus+ KA2 GreenVETnet -hankkeen LTTA (Learning, Teaching and Training) -tapaamisessa Kreikan Larissassa viime viikolla. Sisämaahan suuntautunut työmatka oli opettavainen; näkökulmat kestävän kehityksen opettamisesta laajenivat, englanninkielentaito koheni ja Kreikan kulttuuri avautui uudella tavalla. Saimme kokea hetkittäin myös kevätauringon lämmön. Tässä terveisemme Larissasta!

Kestävä kehitys on teemana läsnä työtehtävästä riippumatta. Matkamme tavoitteena oli erityisesti kestävän kehityksen opetuksen käytänteiden jakaminen liiketoiminnan opetuksessa eri osallistujamaissa sekä työelämän terveisistä viestiminen. Veimme mukanamme myös mm. palvelumuotoilun osaamista ja työkaluja sekä tietenkin Fazerin sinistä. Osallistujia oli Kreikan lisäksi Unkarista, Hollannista, Bulgariasta ja Ruotsista.

Green skills – parhaat käytänteet jakoon

Työskentelyn ja keskustelun pohjana oli Green Comp – kestävää kehitystä koskeva eurooppalainen osaamiskehys, johon jokaisen osallistujan tuli tutustua etukäteen. Materiaalin sai ladata omalla kielellä, mutta tapahtumassa työkieli oli englanti. Oli hienoa, että teemaan sai syventyä paikan päällä useampana päivänä, sillä tavallisen työviikon keskellä ei ole juurikaan aikaa ja mahdollisuuksia pohtia teemaa eri näkökulmista.

Työskentelimme päivittäin pienryhmissä jakaen ajatuksia, ideoita, työkaluja, esimerkkejä ja kokemuksia eri maissa toimivien opettajien kanssa. Kaikki varteenotettavat ajatukset ja ideat kerättiin Howspace-alustalle kaikkien nähtäville ja hyödynnettäväksi jatkoa varten. Samalla tutustuimme myös eri maiden koulutusjärjestelmiin sekä työelämänäkökulmiin. Osa osallistujista työskenteli yrityskonsultteina tai -valmentajina.

Paikallista osaamista ja väriä

Tapaamisemme olivat entiseen tehdashalliin rakennetussa Joist Innovation Parkissa, jossa työskenteli mm. start up -yrittäjiä. Kierrätysmateriaaleja hyödyntävä rakennus oli mielenkiintoinen ja ajan hermolla sekä työskentelytilana inspiroiva; esillä oli mm. paikallista taidetta! Joistin toiminnan taustalla on yksityiset rahoittajat, jotka haluavat olla tukemassa start up -yrityksiä yritystoimintansa alkutaipaleella tarjoamalla yhteisön, johon pääsee matalalla kynnyksellä mukaan.

Kävimme yritysvierailulla myös paikallisessa jätehuolto- ja rakennusliikkeessä Tedrassa, jonka visiona on parantaa ihmisten elämää. Yrityksen johdossa sekä viestinnän tehtävissä olivat tarmokkaat naiset, jotka aidosti uskoivat voivansa vaikuttaa oman työnsä ja yrityksen toiminnan kautta. Teimme yritysvierailun yhteydessä myös kaupunkikävelyn, jonka aikana saimme nähdä palan Kreikan menneisyyttä sekä Larissan paikallista väriä.

Matkan tekoa, matkan tekoa

Matka Itä-Suomesta kohteeseen ei ollut mutkaton; matkustimme niin junalla, lentäen yhdellä vaihdolla Saksassa kuin vauhdikkaasti paikallisella minibussilla. Matkustaminen yhteen suuntaan kesti taukoineen n. 12 tuntia ja lennot olivat varhain aamulla. Matka taittui kuitenkin mukavasti, kun lähtijöitä oli useampi ja juttuseuraa riitti. Paikan päällä kävelimme joka paikkaan ja kunnioitimme kunkin toiveita kokea oma pieni pala Kreikkaa päivän ohjelman jälkeen.

Tuliaisina hankimme paikallisia elintarvikkeita, sillä perinteinen kreikkalainen ruoka jäi tällä reissulla kokematta, koska Larissa on kaukana matkailukohteista. Voisi sanoa, että työmatka Larissaan oli silti o-luokan reissu; onnistunut ja opettavainen! Suosittelemme kv-toimintaa kaikille, jotka haluavat laajentaa näkökulmiaan ja vaihtaa ajatuksia muiden maiden kollegoiden kanssa. Kiitämme matkan mahdollistajia Samiedussa ja Sakky:n porukkaa yhteistyöstä sekä organisoinnista matkalla. Palasimme entistä osaavimpina!

Kiitos! Efcharistó!

Sini, Hanna ja Anne

Jaa artikkeli