Kiinteistöpalvelut optimoi toimintaympäristöään kestäväksi

Samiedun joulukuussa lanseeraama brändiuudistus korostaa kestävän kehityksen arvoja. Teema tulee näkymään entistä painokkaammin paitsi koulutuksissa ja opetuksessa myös ammattiopiston toimintaympäristöissä. Samiedu toimii tällä hetkellä kolmella kampuksella: Pohjolankadun kampuksella, Humanialla ja Paviljonki-kampuksella.

Samiedun kiinteistöpäällikkö Jari Tavi kertoo, että ammattiopistossa on vuosien varrella tehty useita toimenpiteitä, joilla on parannettu kiinteistöjen ekologisuutta. Tilojen optimoinnilla tähdätään muun muassa siihen, että tilat soveltuvat hyvin käyttötarkoitukseensa ja muuntautuvat tarvittaessa helposti toisenlaiseenkin käyttöön. Kyse on lisäksi toimivuutta, viihtyvyyttä ja mukavuutta lisäävistä ratkaisuista. Muun muassa Pohjolankadulla on käynnissä remontti, jossa entinen opetuskeittiö muutetaan lähihoitajaopiskelijoiden koulutustiloiksi.

– Lähihoitajaopiskelijat siirtyvät kesän jälkeen Humanialta pääkampukselle, jossa heitä odottavat modernit tilat. Tiloihin, jotka jäävät vähälle käyttöasteelle tai tyhjiksi, haemme työelämäkumppaneita.

Kestävää saneerausta

Tavi sanoo, että kiinteistöjen saneerauksissa tähdätään pitkän tähtäimen kestäviin ratkaisuihin. Samiedussa on tehty sisäilmasaneerauksia, joiden yhteydessä on parannettu lämmöntalteenottojärjestelmillä kiinteistöjen energiatehokkuutta sekä ilmastointia.

– Muun muassa vuonna 2019 liikuntasalin remontissa vaihdettiin 1970-luvun ilmastointijärjestelmä uuteen. Viime vuonna vastaava remontti tehtiin Humanian C-osastolla. Ilmastointijärjestelmien uusimiset jatkuvat myös jatkossakin, sillä kohteita riittää.

Valaistuksen puolella Samiedussa on tehty siirtymistä energiaa säästävään led-valaistukseen vuodesta 2018 alkaen. Kampusten ulkovalaistukset on jo kauttaaltaan päivitetty ja sisävalaistuksia uusitaan remonttien yhteydessä. Tavi lisää, että erittäin iso harppaus Samiedussa on tapahtunut kiinteistöautomaation saralla.

– Kaikkea seurataan. Esimerkiksi pukuhuonetiloissa on liiketunnistimilla toimivat valot. Ja jos vaikka wc vuotaa, tulee siitä hälytys. Iso kiitos on annettava osaavalle henkilökunnalle, joka pitää huolen siitä, että kaikki laitteet toimivat niin kuin niiden pitääkin.

Parhaillaan Pohjolankadun päärakennuksessa on menossa ikkunaremontti. Remontin on määrä valmistua ensi kesän aikana.

– Mitään ei pureta purkamisen ilosta. Periaate on, että remontit tehdään siinä vaiheessa, kun niille on aitoa tarvetta.

Ympäristöystävällistä jätehuoltoa ja puhtaanapitoa

Myös Samiedun kiinteistöjätteen lajittelu vastaa nykyajan standardeja. Jätteen lajittelua tehostettiin vuonna 2015, jolloin muun muassa Pohjolankadun ruokalan taakse asennettiin syväkeräysjärjestelmä. Luonnollisesti osastoilta tuleva jäte lajitellaan tarkkaan.

– Lajittelua ja kierrätystä pyritään tehostamaan entisestään. Kaikki, mikä voidaan käyttää uudelleen, käytetään, Tavi summaa.

Lisäksi ympäristöarvot huomioidaan siivouksessa, jossa suositaan ympäristöä säästäviä, mieluiten kotimaisia, tuotteita. Siivouksen kemikaalikuormaa pyritään minimoimaan käyttämällä itseannostelevia koneita. Osa koneista toimii jo ilman kemikaaleja.

– Meillä on käytössä lattianpesukone, jossa käytetään vain vettä. Uskomatonta, mutta siivousjälki on erinomaista.

Tavi muistuttaa, että hyvä perussiivous on tärkeä osa kiinteistöjen ylläpitoa.

– Säntillinen peruspuhtaanapito pidentää tilojen käyttöikää ja vähentää remonttitarvetta.