05.04.2022

Opiskelijat saivat oppia Sosterin kipsimestareilta

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin kipsimestarit Harri Vellonen ja Timo Hurskainen kävivät kouluttamassa perustason ensihoidon opiskelijoitamme immobilisaatiohoitotyössä käytännön kipsaustyöhön ja luunmurtumien sekä jännevammojen tuentatekniikoihin.

– Immobilisaatiohoidon osaaminen on kilpailuvaltti, jolla perustason ensihoidon opiskelijat erottuvat työmarkkinoilla. Koulutuksen avulla valmistumisvaiheessa opiskelijat ovat työllistyneet ensihoitotehtävien lisäksi sairaalan eri osastoille leikkaussaleihin, ensiapupoliklinikoille ja päivystykseen, perustason ensihoidon opettaja Janne Heikkilä sanoo.

Koulutus toteutettiin lähiopetuksena Samiedun Pohjolankadun kampuksella, ja opetusjakso kesti yhteensä kahden viikon ajan 21.3.-1.4.22. Opintojakson alussa opiskelijat osallistuivat Sosterin henkilöstön toteuttamaan luentopäivään Humanian kampuksen auditoriossa. Päivän aikana käsiteltiin käsikirurgiaa, ortopediaa sekä hieman radiologiaa, kuten perusasioita röntgenkuvista. Lisäksi opiskelijat pääsivät perehtymään kipsatun raajan haavanhoitoon ja potilaan kuntoutusvaiheen fysioterapiaan. Luentopäivän päätteeksi opiskelijat vierailivat Sosterin apuvälinekeskuksessa tutustumassa potilaiden toipumisen apuna käytettäviin apuvälineisiin ja -laitteisiin.

Kahden viikon koulutus painottui käytännön harjoitteluun, jossa opiskelijat pääsivät opiskelemaan monipuolisesti immobilisaatiohoitoon liittyviä työmenetelmiä, -välineitä ja tuotteita sekä ylä- ja alaraajojen kipsaamista ja erilaisia tuentatekniikoita. Koulutusjakson päätteeksi opiskelijat suorittivat tutkinnon osasta näytön toimimalla käytännön työtehtävässä simuloidussa kipsaustilanteessa.

– Kipsaustaitoisesta henkilöstöstä on pulaa Savonlinnan alueella, mutta sama tilanne on myös muualla Suomessa. Opiskelijoiden työllistyminen tutkinnon suorittamisen jälkeen paranee huomattavasti, jos he ovat kipsaustaitoisia, Heikkilä kertoo.

Lisätietoja immobilisaatiohoidon toteuttaminen -tutkinnon osasta

Jaa artikkeli