13.06.2023

Kokka-hanke raivasi ja tasoitti kv-osaajien tietä

Kokka kohti tulevaisuuden Etelä-Savoa -hanke päättyi 31.5.2023 tehden kansainvälistä rekrytointia tutuksi maakunnan yrityksille, kohtauttaen kv-osaajia yritysten työvoimaksi alueellamme sekä auttaen kv-opiskelijoita löytämään osaamistaan vastaavan työpaikan. Työskentelimme Kokka-hankkeen parissa reilut kaksi vuotta yhteistyössä Esedun ja Xamkin kanssa. Lisäksi teimme paikallista tiivistä yhteistyötä Savonlinnan kaupungin Hankekehitys Oy:n SEUTUrekry-hankkeen kanssa samojen päämäärien saavuttamiseksi alueellamme.

Kokka-hankkeen tavoitteena oli maakunnallisen Talent Hub -verkoston perustan luominen. Tähän saimme hyviä rakennustarpeita ja vinkkejä Kokka kohti Suomea -koordinaatiohankkeen sateenvarjon alla toimien. Tutustuimme myös monien kaupunkien jo toiminnassa oleviin vastaavanlaisiin Talent Hub -toteutusmalleihin.

Vinkkejä ja verkostoja kv-osaajien rekrytointiin

Suomessa moni yritys kärsii akuutista työvoimapulasta, kuten myös täällä meidän alueellamme tietyillä toimialoilla. Hankkeen ajankohtaisuus ei olisi siis voinut paremmin osua kohdalleen. Nyt on aloitettu työ sen eteen, että tilanteeseen saataisiin helpotusta kv-rekrytointien kautta. Yritykset ovat, osin ansiostamme, paljon paremmin tietoisia, kuinka kv-osaajia rekrytoidaan, mistä kannattaa hake apua, minkälaisia palveluja esim. Business Finland ja Work in Finland tarjoavat yrityksille jopa ilmaiseksi tai pienellä omalla panostuksella tai miten yrityksen rekrytointi-imagoa voi kohottaa ilmaisen Imago-ohjelman avulla.

Maakunnallisen ”Talent Saimaa” (työnimi) -verkoston rakentamisen vetovastuu siirtyi hankkeen jälkeen Etelä-Savon Ely-keskukselle, jolla on hyvät leveät hartiat saada eri sidosryhmien kanssa yhteistyössä toimiva verkosto palvelemaan elinkeinoelämää kv-osaajien saamiseksi yritystemme ja organisaatioiden työvoimaa vahvistamaan.

Yhteisvoimin kohti monikulttuurista ja arvostavaa yhteiskuntaa

Meille ei kuitenkaan riitä, että saamme houkuteltua tänne uusia savonlinnalaisia tai eteläsavolaisia kv-osaajia ja -opiskelijoita, vaan meidän on keksittävä keinot myös pitää heidät täällä. Kaupungin päättäjät ovat se etujoukko, jolla on tärkeät avaimet käsissään tässä pitovoima-asiassa, ja tuleva Talent Saimaa tekee osaltaan töitä sen eteen. Hanketoteuttajat ovat pilotoineet erilaisia toimintoja ja tapahtumia, joiden avulla parannetaan kv-osaajien asettautumista maakuntaamme. Mutta tähän pitovoima-asiaan meidän kaikkien on tehtävä oma osamme. Jokainen meistä voi omalla kohdallaan miettiä, miten otan vastaan uuden kv-kuntalaisen, jos hän tulee työkaverikseni, opiskelijaksi, alaisekseni tai esihenkilökseni.

Kokka kohti Etelä-Savoa -hanke raivasi ja tasoitti tietä kv-osaajien saamiseksi alueellemme ja lisäsi niin omaa kuin eri toimijoidenkin tietoisuutta asioiden sujuvoittamiseksi. Tästä on siis hyvä jatkaa. Toivottakaamme uudet kv-kuntalaiset tervetulleeksi ja rakentakaamme yhdessä arvostavaa, monikulttuurista oppilaitosta ja yhteiskuntaa.

Jaa artikkeli