05.05.2021

Lähihoitaja Mia Sairasesta uuden oppiminen on mahtavaa

Mia Sairanen kuuntelee hyvin tarkkaavaisesti Ammattiopisto Samiedussa perustason ensihoitajaopiskelijoiden ensihoidon koulutuksesta vastaavaa Nikki Kotilaista. Opettaja antaa palautetta juuri loppuneesta harjoituksesta, jossa Mia pääsi testaamaan ensihoidon taitojaan simuloidussa tilanteessa.

– Meitä odotti metsässä potilas, jolta oli murtunut lonkka. Tilanne oli todella jännittävä, sillä meille ei annettu tapauksesta ennakkotietoja. Suu kuivui ja syke oli korkealla. Ihmeesti sitä kuitenkin pystyi keskittymään suoritukseensa.

Sosterin kotihoidossa noin viitisen vuotta lähihoitajana työskennellyt Mia suorittaa Samiedussa perustason ensihoitajien osaamisalaan kuuluvaa akuutti- ja ensihoidon tutkinnon osaa. Mia kertoon kiinnostuneensa ensihoidosta, koska näkee työnsä tiimoilta ensihoitajien toimintaa.

– Halusin täydentää ammattitaitoani ja oppia tekemään vastaavia tutkimuksia ja mittauksia kuin mitä ensihoitajat tekevät.

Mia korostaa pitävänsä työstään kotihoidossa. Hän sanoo, että kotihoidon asiakaskunnassa on yhä enemmän vaikeahoitoisempia ihmisiä, joiden tilanteen arvioinnissa tarvitaan akuuttipuolen osaamista.

– Koulutus antaa minulle uusia työkaluja työhöni. Pystyn hahmottamaan paremmin asiakkaan lisäavun tarpeen, ja tiedän miten reagoida, jos havaitsen asiakkaan kunnossa jotain poikkeavaa. Samoin kynnys konsultoida lääkäriä ja hätäkeskusta madaltuu tiedon lisääntyessä.

Tutkinnon osalla lisäpätevyyttä työhön

Mia opiskelee osana perustason ensihoitajaksi opiskelevien ryhmää, joka starttasi Samiedussa ensimmäistä kertaa viime syksynä.

– Ne, joilla on jo hoitoalan koulutusta ja kokemusta suorittavat akuutti- ja ensihoitoon liittyvän tutkinnon osan. Opiskelijoina on paitsi lähihoitajia myös palomiehiä ja sairaanhoitajia, jotka haluavat kehittyä työssään

Mia iloitsee, että nykyisin omaa pätevyyttään voi lisätä suorittamalla tutkinnon osia. Hän sanoo, että koulutuksesta saatava taitotieto menee hänen kohdallaan suoraan käyttöön.

– Olen jo nyt saanut rutkasti lisää itsevarmuutta ja rohkeutta tehdä työssäni omia valintoja. Esimerkiksi jos joudun kutsumaan asiakkaalle ambulanssin, osaan tehdä jo sitä odotellessa valmiiksi tietyt mittaukset. Aiemmin ei tullut edes mieleeni ottaa asiakkaalta rutiinisti niin sanottuja vitaaleja.

Akuutti- ja ensihoidon tutkinnon osaa Mia suositteleekin kaikille, jotka työskentelevät hoitoalalla.

– Näitä taitoja tarvitaan muuallakin kuin päivystyksessä tai ambulanssissa. Oikeastaan jokaisen hoitotyön ammattilaisen olisi hallittava akuutti- ja ensihoidon perustaidot.

Runsaasti simulaatioharjoituksia

Mia opiskelee työnsä ohella. Hän ei koe työn ja opiskelun yhdistämistä rankaksi, koska motivaatio uuden oppimiseen on kova.

– Opiskelu ei rasita vaan tuo oikeastaan lisää virtaa arkeen. Uuden oppiminen on mahtavaa. Sitä paitsi täällä on ihan huippuporukka, ja odotan innolla koulutuspäiviä.

Koulutuksen sisältöä ja toteutusta Mia kehuu erinomaiseksi. Hän sanoo, että erityisen opettavaisia ja mukaansatempaavia ovat simulaatioharjoitukset, joita on runsaasti. Niihin sisältyy myös ambulanssissa toimiminen.

– Toisaalta teoriatietoakin tulee valtavasti, joten kyllä tässä saa opiskella ihan kunnolla.

Mian toivoo, että myös työnantajat ja erityisesti esimiehet ottaisivat huomioon työntekijöidensä panostukset ammattitaitoon suunnitellessaan työtehtäviä.

– Usein tuppaa käymään niin, että koulutuksista saadut taidot jäävät ikään kuin takataskuun, eikä niitä muisteta hyödyntää.

Jaa artikkeli