21.05.2025

Kotisisustajasta yrittäjäksi – opiskelu vei Katrin uusille urapoluille

Kiinnostava harrastus voi joskus viedä pikkusormen lisäksi koko käden. Näin kävi sisustamista harrastavalle pyhtääläiselle Katri Pajalalle, joka päätti syventää osaamistaan opiskelemalla.

– Sisustaminen on aina kiinnostanut minua, ja halusin lisätä tietojani opiskelemalla. Etsittyäni tovin löysin sopivan sisustusalan verkkokoulutuksen Samiedusta. Minulle oli tärkeää, että voin opiskella etänä työnteon ohessa ja perhe-elämän ehdoilla, Katri kertoo.

Puolentoista vuoden opintojen aikana Katri innostui erityisesti tilasuunnittelusta, jossa pääpaino on tilojen esteettömyydessä. Vähitellen yksi asia johti toiseen, ja pian hän huomasi harkitsevansa kaupan alan palkkatöiden vaihtamista yrittäjyyteen.

– Opintoihin sisältyi yrittäjyysopintoja, joiden myötä aloin ajatella, että voisin tarjota esteetöntä tilasuunnittelua yrittäjänä.

Ajatus ei jäänyt pelkäksi ajatukseksi: Katri perusti ikäihmisten kotona pärjäämistä edistäviä palveluja tarjoavan Kotiapu Aarre -nimisen yrityksen jo opintojensa aikana.

– En uskaltanut heittäytyä pelkästään sisustuspalvelujen varaan. Ikäihmisille suunnattu esteetön tilasuunnittelu on kuitenkin se, johon haluan panostaa jatkossa enemmän.

Myös näytöt onnistuivat sujuvasti

Katri sanoo, että opiskelu Samiedussa vastasi kaikin tavoin hänen toiveitaan. Hän sanoo, ettei esimerkiksi olisi välttämättä omin päin saanut aikaiseksi opetella tilasuunnittelussa käytettäviä mallinnusohjelmia. Myös julkisten tilojen suunnittelu oli Katrille kokonaan uusi asia.

– Se, mitä julkisen tilan sisustamisessa on huomioitava, oli sellaista, mitä en ollut kotisisustajana tullut ajatelleeksi. Opintoihin sisältyi muun muassa kahvilan suunnittelua. Erityisen opettavainen kokemus oli, kun sain suunnitella näyttötyönä kotkalaiseen Hotelli Merikotkaan kaksi huonetta.

Katri muistuttaa, että sisustussuunnittelijan työ on huomattavasti monisyisempää kuin moni ajattelee.

– Suunnittelun lähtökohtana on toiminnallisuus, mutta sen lisäksi suunnittelijan on osattava valita eri tiloihin sopivat materiaalit sekä valaistusratkaisut. Tietenkin estetiikka, johon kuuluu esimerkiksi värivalinnat, on osa sisustussuunnittelijan ammattitaitoa.

Mitä verkossa opiskeluun tulee, Katri sanoo sopineen sen itselleen paremmin kuin hyvin. Hän sanoo, että myös näyttöjen tekeminen onnistui etänä Teamsin kautta.

– Verkko-opintojen etu on se, että opintoja voi tehdä itselleen sopivana ajankohtana. Mutta kyllä opiskelu oli välillä työlästäkin, kun piti esimerkiksi tehdä näyttömateriaaleja ja opetella mallinnusohjelman käyttö.

Kotkalaisessa Hotelli Merikotkassa voi majoittua kahdessa hotellihuoneessa, joiden sisustuksen Katri suunnitteli näyttötyönään. Kuvaaja: Katri Pajala.

Yritysidean keskiössä esteetön tilasuunnittelu

Reilu puoli vuotta yrittäjänä toiminut Katri näkee, että esteettömälle tilasuunnittelulle on kasvavaa kysyntää väestön ikääntyessä. Hän iloitseekin ensimmäisestä esteettömyyteen liittyvästä tilaustyöstään, jossa hänen asiakkaalleen tekemä suunnitelma on edennyt toteutusvaiheeseen.

– Kokemukseni mukaan moni ikäihminen voisi asua pidempään omassa kodissaan, kun tilat muokataan sellaisiksi, että niissä voi liikkua apuvälineillä. Joskus kyse on pienistä muutoksista ja toisinaan tarvitaan vaikkapa kylpyhuoneen siirto kellarikerroksesta asuinkerrokseen, Katri kuvaa ja kannustaa muitakin sisustamisesta kiinnostuneita hakemaan lisää oppia opiskelemalla.

– Minulle opinnot olivat ponnahduslauta yrittäjyyteen. En usko, että muutoin olisin tähän ryhtynyt.

Jaa artikkeli