Kuusenkerkän keruutapahtuma järjestettiin 4.6.2025 Enonkoskella. Tapahtuma onnistui hyvin, vaikka viileä alkukesä aiheutti jännitystä kerkkien kasvun hitauden vuoksi. Keruutapahtumaan osallistui 10 kerääjää, kaksi vastaanottopisteen hoitajaa ja kaksi henkilöä ohjasi ja dokumentoi tapahtuman.

Kuusenkerkkätapahtuma oli osa luonnontuotteiden mahdollisuudet raaka-ainetuotantoon -toimenpidettä. Tavoitteena oli saada kuva- ja videomateriaalia luonnontuotealan koulutuksien kehittämistä varten. Tapahtumaan järjestettiin luonnontuotteiden ostopiste, jonka rakenne mietittiin logistisesti ja ergonomisesti toimivaksi. Maasto-olosuhteissa luonnontuotteiden vastaanoton pullonkaula on usein kerättyjen tuotteiden jäähdytys. Elintarvikelaatua jatkojalostukseen kerättäessä tulee huomioida luonnontuotteiden nopea laadun heikkeneminen, kun lämpötila voi vaihdella vastaanottopisteellä paljon.
Vastaanottopisteen eli ostopisteen rakenne
Luonnontuotteiden ostopiste rakennettiin pop-up-teltasta ja taittopöydistä. Teltta oli kooltaan 4×4 metriä, ja pöytiä laitettiin kolmelle sivulle.

Ostopistettä testattiin etukäteen. Varsinaisessa keruutapahtumassa huomattiin kuitenkin, että keruutuotteille pitäisi olla enemmän laskutilaa. Laskutilan riittävän määrän voi jatkossa laskea mittaamalla käytössä olevien keruuvakkojen tarvitseman tilan. Keruuvakkoja ei voi laskea maahan, koska niissä olevien luonnontuotteiden elintarvikelaatu voi heikentyä maakontaktista.

Ostopisteellä hyödynnettiin lajittelussa suurtalouskeittiön GN-astioita. Metalliset laakeat astiat saatiin pysymään hieman ulkoilmaa viileämpinä laittamalla kahden astian väliin jäisiä kylmäpakkauksia. Telttakatos suojasi suoralta auringonpaahteelta, ja teltan seinät pidettiin auki auringonpuoleiselta sivulta. Ostopisteellä oli käytössä myös digitaaliset lämpömittarit ja vaaka. Keruutuotteiden vastaanotossa kirjanpitoon kirjattiin kerättyjen tuotteiden paino, kerääjä ja tuotteiden luovutuksen kellonaika.
Keruutuotteiden pakkaaminen ja jäähdytys
Maasto-olosuhteissa keruutuotteiden pakkaaminen ja jäähdytys vaatii erityisjärjestelyjä, ellei verkkovirtaa ole saatavilla. Ostopiste saatiin tällä kertaa järjestymään verkkovirralla varustetun taukopaikan yhteyteen. Varajärjestelmäksi suunniteltiin aggregaattia tai jäähileasemalta noudettavaa, kalojen jäähdytykseen tarkoitettua jäämurskaa.
Ostopisteelle järjestettiin vakumointilaite, ja tuotteet jäähdytettiin pienessä arkkupakastimessa. Laitteet saatiin kytkettyä verkkovirtaan. Kerätyt kuusenkerkät pakattiin vakuumipakkauksiin ja punnittiin. Ilmatiiviissä pakkauksessa kerkät jäähtyvät nopeammin ja laatu säilyy tuoreen kaltaisena pitkään. Ostopisteeltä jatkojalostukseen pakatut kerkät kuljetettiin kylmälaukussa, jonka viileänä pysyminen varmistettiin kylmäpakkauksilla. Kylmäketju metsästä jatkojalostukseen saatiin pysymään katkeamattomana.


Ostopistetoiminnan kehittämisen lisäksi saimme kokemusta keruuvakkojen käytöstä sekä kerkkien puhdistamisesta marjasiivilällä. Keruuvakkoina käytettiin taimivakkoja, jotka suojattiin elintarvikekelpoisella muovisäkillä. Keruuvakkoihin merkittiin kerääjän nimi, jotta keruukirjanpito pysyi ajan tasalla vastaanottopisteellä. Kerätyt kerkät punnittiin ensimmäisen kerran puhdistamattomina. Määrä kirjattiin kerääjän saaliiksi kirjanpitoon. Kerkkien uusintapunnitus tehtiin puhdistettuna, ja näin saatiin tietoon keruutuloksen lopullinen määrä. Lopullinen paino erosi vain muutamia prosentteja luovutuspainosta, joten kerättyjen tuotteiden laatu saatiin jo kerätessä pysymään korkealla tasolla.


Yhteistyötä metsä- ja luonnonvara-aloilla
Hankkeen tavoitteena on tuottaa lisäarvoa metsänomistajille ja tuoda luonnontuotteiden hyödyntäminen osaksi metsätalouden tulovirtaa. Metsänomistajilla ei aina ole mahdollisuutta itse hyödyntää metsän tarjoamia luonnontuotteita. Kerkkätapahtumassa kehitettiin myös vastuullista toimintaa ulkopuolisen toimijan järjestämään ryhmäkeräämiseen. Kerkkien keruusta tehtiin sopimus metsänomistajan kanssa.

Vastuullisessa keruussa suositellaan, että kuusenkerkkiä kerätään 30 prosenttia puun kerkistä. Keruualueelta löydettiin ja merkattiin kaksi lumen vaurioittamaa kuusentainta, joista voi jatkossa kerätä kaikki kerkät. Näistä taimista muodostuu jatkossa tuuheita pallomaisia puita. Yksittäisinä puina ne lisäävät alueen monimuotoisuutta, eikä puuntuotto laske merkittävästi. Puut jäävät mataliksi, joten niistä on myös jatkossa helppo kerätä kerkkiä.
Kokemuksia aiotaan hyödyntää jatkossa
Organisoitu kuusenkerkkien keruu koettiin hyvänä tapana saada laadukasta tuotetta jatkojalostukseen. Tapahtuman kokemuksista ja aineistosta tehdään osa luonnontuotealan opintojen verkkomateriaalia. Yhdessä keräämisen lisäarvona on osaamisen jakaminen kerääjien kesken. Oivalluksia syntyi keruun aikana oman keräämisen kehittämiseen, ja niitä jaettiin avoimesti ryhmän kesken.
Kuusenkerkkien keruuta voidaan jatkossa tehdä ohjatusti esimerkiksi osana tutkintokoulutukseen valmistavaa TUVA-koulutusta. Ostopisteen järjestäminen ja kuusenkerkkien keruu on myös osa luonnontuotealan tutkintovaatimuksia. Kerkkätapahtuman oppeja pystytään hyödyntämään jatkossa myös näyttöjen vastaanottamisessa.