30.06.2021

Livevierailuista Virtual Visiteiksi

Samiedun kansainväliseen toimintaan tuli iso haaste koronapandemian myötä. Noin 70 opiskelijan vaihtoon lähettäminen ja n. 40 vieraan vastaanottaminen eivät ole onnistuneet tavalliseen tapaan. Kansainvälisyystaitojen kerryttäminen kuuluu kuitenkin osaksi jokaista perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoa, eikä sitä asiaa pandemiakaan muuta. Piti keksiä muuta. Kansainvälisyystaitoja, kuten kielitaitoa, avarakatseisuutta, erilaisuuden hyväksymistä, kekseliästä toimimista vieraassa ympäristössä ja eri kulttuureihin tutustumista jatkettiin ammatin opetukseen integroituina.  

Kansainvälisistä verkostoista oli myös pidettävä huolta, kontaktoitava ja kehitettävä yhteisiä virtuaalisia projekteja, jotta meillä olisi pandemian jälkeen edelleen verkosto, jolla jatkaa opiskelijoiden ja henkilöstön liikkuvuusjaksojen toteuttamista ulkomailla. 

Tähän tarpeeseen  kehitimme yhdessä kv-tiimin kanssa Virtual visit to Samiedu konseptin. Kyseessä on liveopastettu kierros Samieduun, Savonlinnaan, ja Olavinlinnan kautta meloen tai retkiluistellen mökille. Visitistä on monta versiota, talvelle ja kesälle omansa, pitkä ja lyhyt, eri aloja esittelevät kierrokset. Visiteillä oli lisäkseni oppaina Samiedun englannin opettaja Päivi Uusitalo ja kulloinkin esiteltävältä alalta yksi opettaja; logistiikalta Jussi Löppönen, matkailualalta Mika Nenonen sekä metsäalalta Hanne Liukko. 

Virtual Visiteille on osallistunut kevääseen 2021 mennessä 260 vierasta, joten “suhinaa” on ollut.

Tavallisesti Samiedussa vierailee ulkomaalaisista partnerikouluista noin 10 opettajaa ja 30 opiskelijaa vuosittain. 

Virtual Visit toteutettiin 360 -kuvin ja se tehtiin Thinglink alustalle. Thinglink teki aiheesta omaan blogiinsa suomenkielisen blogitekstin https://blog.thinglink.com/edufinland/samiedu ja englanninkielisen blogitekstin  https://blog.thinglink.com/marketing/samiedu-1   

Aiheesta on kirjoitettu myös Tovet hankkeen nettisivulle artikkeli https://www.tovet.eu/corona-changes-benchmarking-visits-to-virtual-visits/ 

Lisäksi Virtual Visitejä on esitelty lukuisissa tilaisuuksissa ammattiopistojen kansainvälisyys- ja digiväelle. 


Jaa artikkeli