21.01.2022

Luontokartoittajan erikoisammattitutkinto on harvinainen mutta sitäkin suositumpi koulutus

– Luontoalalla ja Samiedun luontoalan koulutuksissa on viime vuosina ollut hyvin vetoa.
Näin toteaa Samiedun pitkäaikainen luonto- ja metsäalan opettaja Merja Tiainen.

Merja opettaa luontokartoittajia, jotka valmistuttuaan työskentelevät vaativissa luontoalan palvelu- tai kehittämistehtävissä, maankäyttö- tai ympäristöhankkeissa luontoselvitysten tekijänä, hankkeiden suunnittelijana tai luontotietojen kerääjänä mm. kaavoitusta varten.

Luontokartoittajan erikoisammattitutkintoon voi opiskella Samiedun lisäksi vain parissa muussa oppilaitoksessa Suomessa. Samiedussa luontokartoittajaksi opiskeleekin hyvin moninainen kirjo erilaisia opiskelijoita.

– Opiskelijamme ovat aina olleet lähtöisin ympäri Suomea. Joukossa on usein akateemisen koulutuksen käyneitä tai jo asiantuntijatyössä toimivia. Mutta ihan yhtä lailla mukana on alan harrastajia tai alanvaihtajia, Merja kertoo.

Suosiolle ei näy loppua

Merja muistelee viimeisen parin vuoden aikana vastanneensa lukemattomiin yhteydenottoihin ja tiedusteluihin luontoalan koulutuksista.

– Hakijoita luontokartoittajan koulutukseen on ollut useita kymmeniä eikä luontoalan suosiolle näy loppua.

Luontokartoittajan opinnoissa opiskelijalle muodostuu luonnon eliöiden ja elinympäristöjen vankka tuntemus. Koulutuksessa opitaan tekemään kartoituksia, raportteja ja johtopäätöksiä ympäristön tilasta, suosituksia alueiden käytöstä sekä kokoelmanäytteitä.

Koulutus tutustuttaa muun muassa luontoselvitysten työvaiheisiin, luontovaikutusten arviointiin, luonnonhoitosuunnitelman laatimiseen, yrittäjyyteen ja lajintuntemukseen.

Laajasti erilaisia luonto-, ympäristö- ja metsäalojen koulutuksia

Samiedussa luontoalaa voi opiskella erikoisammattitutkinnon lisäksi myös perustutkinto- ja ammattitutkintokoulutuksissa. Syksyllä 2022 alkaa uutena ympäristöalan ammattitutkintokoulutus, johon hakuaika on keväällä 2022. Samiedusta löytyy myös laaja metsäalan koulutustarjonta. Lisätietoja koulutuksista.

Hyvät työelämäyhteydet ympäri maailmaa rikastuttavat koulutusten sisältöjä ja opetusmenetelmiä. Kuvassa Merja on tutustumassa tammimetsikköön Ruotsissa.

Oletko kiinnostunut tästä koulutuksesta? Voit jättää hakemuksen, olemme yhteydessä hakijoihin myöhemmin kevään 2022 aikana, kun koulutuksen seuraava aloituspäivämäärä on tiedossa.

Lisätietoja koulutuksesta ja hakemuslomake

Jaa artikkeli